Ett rödvitt hav, ofantliga mängder Carlsberg, och så lite speedway (Inför Köpenhamn 2010)

Då var det dags för årets första inomhustävling, Parken i Köpenhamn. Denna arena har under åren bjudit på mycket fin körning, intressanta resultat samt tillräckligt med drama för en hel TV-serie. Det är också den enda tävlingen (till min kännedom åtminstone) där publiken är mer intresserade av dricka alkohol än själva tävlingen i sig, samt att det är den enda tävlingen där alla förare utom de danska blir utbuade under förarpresentationen, något som kan skapa lite halvrutten stämning bland oss som inte är där endast för att se danskarna. Hursomhelst är detta något vi inte behöver oroa oss för då vi för första gången sedan 2008 inte är på plats på arenan. Får ju erkänna att jag inte ser det som någon massiv förlust, samt att det är lite snällare mot plånboken att sitta hemma och titta istället :) . Nog snackat om det dock; låt tippningen och spekulationerna inför årets fjärde GP börja!

Lördagens favorit: En förare som visat en nästan ofelbar form på det senaste är Tomasz Gollob. Mer eller mindre varenda tävling han kört har han varit fantastisk och han visar inga tendenser till att sakta ner. Han vann dessutom här för två år sedan och var trea här ifjol, så vi vet att han kan köra kanon på den här typen av banor (även om somliga tycks insistera på att han inte gillar tillfälliga banor). Mina pengar är på Gollob imorgon, han har all statistik till sin fördel, samt en mäkta imponerande formkurva.

Lördagens andrahandsfavorit:
Låt oss inte glömma bort serieledaren Bjerre dock. Han har imponerat överlag i år, i alla fall i GP-sammanhang, och med 30 000 entusiastiska danskar bakom sig känns det inte alls otroligt att han skulle kunna få den lilla extra boost han behöver för att knipa ytterligare en GP-seger. Dock kan man inte räkna bort att trycket på honom kommer bli mycket stort, då han nu mer eller mindre tagit platsen som ”dansken man kan räkna med”, och om det är något vi sett tidigare år så är det att få fans kan bli så besvikna som de danska (detta såg vi inte minst förra året när snubben framför oss slängde sin danska flagga i avsky efter det att Nicki Pedersen åkt ut). Bjerre har förutsättningarna att äntligen få till en lyckad tävling just i parken, om han pallar för trycket.

Lördagens ”Dark Horse”: Efter två mindre lyckade tävlingar känns det som om det kan vara dags för Jason Crump att göra ett kliv framåt igen. Liksom Gollob har han ett antal meriter från tävlingarna i Parken, inte minst att han kom trea där 2008 och vann förra året. Jason trivs uppenbarligen i Köpenhamn och jag misstänker att han är väldigt sugen på att vara med på podiet igen. Med tanke på hans senaste insatser kan man egentligen inte kalla honom favorit längre, utan snarare den mörka hästen som kan överraska.

Lördagens frågetecken: Den evigt gåtfulle Hans Andersen står återigen i ramljuset som ett av de största frågetecknen inför ett GP. Hans gjorde en fullkomligt genomusel tävling mot Valsarna i tisdags med två, TVÅ, poäng på fyra körda heat. Det såg då nattsvart ut, men bara någon dag senare var han poäng bäst när hans Belle Vue fick pisk av Poole, då på 14 poäng på fem köra heat. Hans har också dock en tendens att floppa i tävlingar han ”hypar” upp sig själv inför, vilket är precis vad han gjort den här gången. Hans resultat i Parken har också varit precis över allt, från vinst, till semi till fyra poäng. Med andra ord, det kan gå precis hursomhelst, och den som tippar Andersen är klart den som gamblar mest (jepp, för en gångs skull har vi en förare som är mer av en gamble än Holta).

Lördagens ”One to beat”: Vem vill inte klå Nicki Pedersen i Parken? Nicki är allt som oftast den som får publiken att jubla mest just här, alltså är det få saker som får publiken att tystna (vilket inte alltid är något negativt), så jag misstänker att han är den man vill vinna över imorgon.

Lördagens ”One to watch”: I brist på annat sätter vi här Tomasz Gollob, världens skickligaste tekniker. Han tycks ju gilla den här banan, vilket brukar leda till att han blir extra kreativ och intressant att titta på. Håll ett extra öga på honom imorgon och se om han gör ytterligare någon legendarisk manöver.

Lördagens duell: Nicki Pedersen har länge suttit på tronen som Danmarks nummer ett, men nu tycks han ha blivit avsatt och ersatt av Kenneth Bjerre. Nicki är med största sannolikhet mycket ivrig å att bevisa att han bara haft en långsam start på säsongen och fortfarande är allra bäst, och Bjerre är nog minst lika inne på att visa publiken att han inte bara är ett framtidsnamn, han är bäst och han är det nu. Mycket prestige på spel mellan dessa två herrar, och för mig den solklara duellen vi kan se fram emot imorgon.

Lördagens floppvarning: En förare som verkligen inte fått till det i Parken är Fredrik Lindgren. Vissa experter hävdar att han ”borde” köra bra där då banan brukar påminna om en engelsk bana. Än så länge har det totalt blivit sex poäng för Fredrik de två gångerna han tävlat här, och en ganska ljummen insats i tisdags gör att jag har svårt att se hur han ska kunna vända den här trenden. Det vore kul om han äntligen kunde få till det, men det finns verkligen inte speciellt mycket som talar för honom.

Lördagens chans: Det händer inte speciellt ofta att man tvingas ta in en av reserverna för att fylla ut förarlistan, men i och med att Emil Sayfutdinov fortfarande är skadad efter sin krasch i Prag så får nu Piotr Protasiewicz chansen att visa upp sig på GP-scenen för första gången sedan hans fullkomligt bedrövliga säsong 2006. Detta är verkligen ett gyllene läge för Piotr att visa upp sig för arrangörerna och bevisa att han hör hemma i den allra högsta ligan, samt ge honom själv ett smakprov på vad det skulle innebära om han lyckas bli ordinarie förare till nästa år. Som sagt, chanser som denna kommer inte varje dag, låt oss hoppas att Protasiewicz kan ta vara på den.

Lördagens ”WOO-PAH!”: Återigen hittar vi här Greg Hancock, som efter en mycket imponerande tävling i Göteborg misslyckades att göra något större avtryck i Prag. För närvarande är han utanför topp åtta, i och för sig med extremt liten marginal, men jag tror vi alla kan enas om att det inte är något speciellt bra utgångsläge för någon som har guldaspirationer. Nu måste det verkligen hända något, för om Greg floppar ytterligare en gång och de andra förarna drar iväg i toppen kan det mycket väl vara så att hans gulddrömmar grusas imorgon kväll.

Lördagens förhoppning: Att publiken ska bete sig lite mer respektfullt mot alla icke-danska förare. Jag förstår att de uppenbarligen vill ha en dansk på topp, men att bua ut förare som egentligen inte gjort något varken mot publiken eller någon dansk förare är helt enkelt bara dålig stil. Hoppas som sagt att de kan lugna sig lite i år och göra det hela lite mer avnjutbart för de övriga förarna. På tal om at skärpa sig hoppas jag också på en bättre insats rån SVT:s kommentatorer, då förra omgången var rent utsagt skitkasst.

Lördagens fasa: Att vi ska få ytterligare en allvarlig krasch. Tror inte jag behöver motivera det ytterligare, annat än att det är oerhört få människor som får ut någon sorts glädje av att GP-serien får ytterligare en ordinarie skadad.

Familjen Persson tippar GP:t i Köpenhamn

I vanlig ordning ska vi leka experter och försöka tippa vilka som kommer lyckas imorgon. Vill du vara med och tippa går det självklart bra att lämna en kommentar på inlägget!

Mikael: Gollob (F), Bjerre (F), Pedersen, (F), Crump (F), Jonsson, Hancock, Protasiewicz, Hampel
Ingrid: Pedersen (F), Bjerre (F), Gollob (F), Hampel (F), Jonsson, Madsen, Hancock, Crump
Annika: Andersen, Bjerre (F), Crump, Gollob (F), Hampel, Holder (F), Jonsson (F), Pedersen
Olof: Gollob (F), Madsen, Bjerre (F), Andersen, Pedersen (F), Hampel (F), Jonsson, Crump

Folk tycks vara ganska eniga om vilka som ska till final, i alla fall tre av dem, sedan är det ganska spridda skurar. Ska bli intressant att se vem som lyckas bäst!

I vanlig ordning är hela tävlingen extremt svårtippad, och med tanke på hur tävlingarna sett ut än så länge känns att tippa som att kasta pil i mörkret med en sovande arm. Med andra ord, det finns verkligen inget sätt att gardera sig, inte ens lite. Det är just detta som gör 2010 till en av de bästa säsongerna på mycket länge. Låt oss hoppas att det för blir så efter morgondagen. Trevlig GP-kväll på er allihopa!

2 comments to Ett rödvitt hav, ofantliga mängder Carlsberg, och så lite speedway (Inför Köpenhamn 2010)

 • Mathias

  Min Tippning inför Köpenhamn GP:t 2010:

  Bjerre (F)
  Hampel (F)
  Gollob (F)
  Jonsson (F)
  Pedersen
  Crump
  Hancock
  Holder

 • Emma G-H

  Holta, Pedersen (F), Bjerre (F), Hampel, Gollob (F), Jonsson (F), Crump, Hancock

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>