2010 tycks bli något alldeles extra!

Ursäktar förseningen, men trötthet och annat arbete tvingade mig att skjuta upp detta inlägg ett par dagar. Under tiden har jag fått möjlighet att se tävlingen ännu en gång, vilket ger mig en färskare minnesbild och kan i och med det göra denna spektakulära tävling rättvisa. Gott folk, jag ger er Speedways ”utmärkelser” för spektaklet som var GP-runda 2 i Göteborg!

Kvällens ”Klippa”: Kenneth Bjerre stod för en imponerande prestation då han visade sig vara en av de mest flexibla och anpassningsbara förarna på hela kvällen. Han lyckades plocka poäng från varje grind i grundomgången och visade sedan att han bemästrade innerbanan till fullo. Han var den stabilaste föraren på kvällen, vilket ledde honom till sin första GP-seger och titeln Kvällens Klippa.

Kvällens ”Rauk”: Man måste dock även ge Tomasz Gollob ordentligt med beröm då denne kom in i mötet med otroligt mycket press på sig och dessutom inledde tävlingen med föga tre poäng på två heat. Sedan kom han igång ordentligt och kunde således placera sig själv på andra platsen och hoppade upp hela åtta placeringar i sammandraget. Gollob var tvungen att lyckas på Ullevi, och det gjorde han också.

Kvällens uppstudsare: Vi sätter Bjerre även här, för jag tror inte det var många som hade tippat den lille dansken som vinnare (många av oss hade honom inte ens i semifinalen!) vilket gör hans seger ännu mer uppseendeväckande. Dessutom tog han sig upp på toppen av tabellen, en position Jason Crump suttit på i exakt ett år nu. Bjerres vinst visar att årets GP är mer öppet än någonsin tidigare.

Kvällens besvikelse: Nog hade man ändå hoppats på mer från Jason Crump. Även om han stod för en imponerande avslutning hade jag under stora delar av tävlingen svårt att tro mina ögon när jag tittade på jumbotronen och så honom ligga sist med en poäng efter tre heat. Som sagt, starkt avslut, men inte riktigt vad vi kommit att vänta oss från honom.

Kvällens flopp: Fredrik Lindgren var en given favorit inför tävlingen då han haft hyfsade/kanonbra resultat från den här banan. Det talas ofta om att Lindgren inte påverkas allt för mycket av en svår bana och att han har ett så pass bra öga för körning att han tidigare år kunnat klara Ullevibanan bättre än de andra förarna. Om nu detta är fallet så var hans insats i lördags ännu mer underväldigande. Från att ha varit en solklar förhandsfavorit till att ta lika många poäng som Tai Woffinden (som gjorde sitt andra GP någonsin) och trilla ner till näst sista plats, Fredrik Lindgren insats på Ullevi var inget annat än ett redigt magplask.

*NY* Kvällens slarv: Ibland ser man en förare som har ett guldläge att ta sig vidare till semi eller final, men tappar denna möjlighet till följd av rent slarv från deras sida. Den här gången ger vi denna utmärkelse till två förare; Rune Holta och Chris Holder. Bägge två hade läge att ta sig ett steg längre i tävlingen, men tabbade till det på ett eller annat sätt som ledde till att deras kväll tog slut bra mycket tidigare än den borde ha gjort.

*NY* Kvällens doldis: Då och då under eller efter en tävling tittar man i protokollet och inser att ”Just ja, han var ju med också!”. Med andra ord, en förare som man tycker borde ha stått ut mer men istället blev mer eller mindre osynlig under tävlingens gång. Den här gången var det Antonio Lindbäck. Jag klangkar inte ner på hans insats i sig, utan snarae på det att han gjorde otroligt lite som fick honom att stå ut. Med tanke på hans tävling här förra året känns det lite konstigt, då både han och Sayfutdinov mer eller mindre stal showen. Den här gången förblev dock Antonio en doldis tävlingen igenom.

Kvällens sten: Delat mellan Lindgren och Woffinden poängmässigt, men jag ger den dock officiellt till Lindgren, av den enkla anledningen att Tai fortfarande faller under ”Lär sig fortfarande”-kategorin, en ursäkt Lindgren inte riktigt kan använda längre efter två fulla säsonger i GP-serien.

Kvällens kontrovers: Även om domaren i slutändan gjorde den mest korrekta bedömning man kunde finna så får man ändå säga att det var viss kontrovers angående kraschen mellan Hans Andersen och Chris Harris. Hans gjorde en lite väl frisk satsning vilket trots allt var det som utlöste händelserna som följde och således var uteslutningen korrekt. Och andra sidan skulle man kunna hävda att Harris borde ha slagit av när Andersen försökte stänga honom och inte slänga sig av cykeln. Jag förstår Hans klagan över beslutet men har också full förståelse för domslutet. Inget drama á la Nicki Pedersen, men den mest kontroversiella incidenten än så länge i år.

Kvällens otursgubbe: Även om Hans Andersen blev korrekt utesluten så kan man inte säga något annat än att han hade otur med resultaten där efter. Även om han bara hade tagit en enda poäng i sitt sista heat så hade det troligen räckt för en semifinalplats, men som det slutade missade han den precis. Oflyt, minst sagt. De goda nyheterna är dock att Hans verkligen ser ut som om han har kapacitet att utföra ett par riktiga stordåd i år. Har han inte turen på sin sida får han helt enkelt se till att han inte behöver förlita sig på den, och i nuläget tycks han ha kapacitet att göra just det.

*NY* Kvällens citat: ”Long live the air fence!” – Hans Andersen

Kvällens insats: Man kan inte säga annat än grattis till Magnus Zetterström för en mycket väl genomförd tävling. Han överträffade allas våra förväntningar då han mot alla odds tog sig till semifinal. Han kämpade på bra och tycktes verkligen njuta av varenda stund på Ullevi. Även om han floppar i varenda tävling här framöver så kan han ändå se tillbaka på denna tävling och tänka att den gjorde han jävligt bra. Grattis Magnus, nu har du officiellt motbevisat de som sa att du inte hade i GP-serien att göra!

Kvällens trend: Att missa semin om du var i den i Leszno! Av de åtta förare var det endast tre av dem (Pedersen, Sayfutdinov, Bjerre) som var med i semin förra tävlingen i Leszno. Alla andra tog sig dit för första gången i år. Nu när vi sett att mer eller mindre vem som helst kan peta ut vem som helst så lägger det grunden för många riktigt roliga tävlingar som komma skall!

Kvällens tabellvinnare: Bjerre hoppade ganska oväntat upp till toppen av tabellen, vilket ger honom ett mycket bra utgångsläge för resten av säsongen. Vi har redan sett att varje poäng är superviktig, så även det minsta försprånget är något att verkligen glädjas åt.

Kvällens tabellförlorare: Det är lockande att säga Crump och Hampel då de inte lyckades försvara sina positioner och lät Bjerre susa förbi dem. Dock känns detta inte helt rätt då de faktiskt bara tappade en placering var och trots allt förblir i topp tre. Det finns ingen solklar förlorare, men om jag bara ska titta på tabellen får jag för tredje gången i det här inlägget säga Fredrik Lindgren, som trillar ner fem placeringar. Dock är poängskillnaden mellan honom och de strax över honom ganska liten, så detta är inte fullt så farligt som det kanske låter.

Kvällens uppsving:
Verkar som om Jonsson, Gollob och Hancock förstod allvaret i situationen, då dessa tre herrar alla lyckades ta sig till final. Detta mer eller mindre kompenserade för deras ruttna start på säsongen och de har nu en ärlig chans på medaljer igen. Låt oss nu se om de kan bibehålla denna fina form, det kommer sannerligen behövas om de ska nå sitt mål.

Kvällens glädjeämne: Att banan höll så bra som den gjorde! Tydligen ska Ole Olsen ännu en gång tagit på sig stora banprepareringsstövlarna för detta möte, och hans jobb i år var hästlängder bättre än vad vi sett de två föregående försöken. För första gången kunde man verkligen sitta och njuta av tävlingen i sig och slippa oroa sig för att förarna skulle bli lemlästade ute på banan. Ett stort grattis och tack till de som ansvarade för banan!

Kvällens ”First!”: Bjerres första vinst, Zetterströms första semifinal, årets första stora krasch, första gången förarna belönades med sin favoritlåt vid heatseger och första livetävlingen för familjen Persson.

Tippningsresultat

Ett riktigt lågvattenmärke beträffande tippningen den här gången, ingen fick bättre än 4 gubbar. För övrigt har vi denna gång ett wild card i tippningen i form av Tina som var med oss på Ullevi men vars tippning inte skrevs ner här på sidan. Här är listan över bästa tippare den här omgången:

1. Tina (4+2)
2. Emma (4+1)
3. Annika (4+0)
4. Ingrid (3+1)
5. Olof, Mathias, Mikael (3+0)

Tippningsligan

Tippningsligan bedöms som ett speedwayheat och rangordnar samt ger poäng till de som lyckats bäst med sin tippning. Tre poäng till ettan, två till tvåan, ett till trean och noll till resten. Notera att vi bestämde oss för att låta Emma behålla sina poäng från förra omgången, dock tar vi inga poäng från Mathias som då vann. Om du vill vara med i tippningsligan är det bara att lämna en kommentar med din tippning nästa gång det vankas GP. Poängen är ännu så länge mycket spridda, så känner du att du vill ge dig in i leken; tveka inte! Ännu så länge har alla chans att bli årets tippare! Så här ser ligan ut efter två omgångar.

1. Emma (5)
2. Tina (3)
3. Mathias (3)
4. Annika (3)
5. Ingrid (1)
6. Olof (1)
7. Mikael (0)

Detta var nog det i särklass största ”Efter GP”-inlägg jag någonsin skrivit, men i takt med att tiden går kommer man på nya idéer att ta med och således blir inläggen längre och ängre. Inte mig emot, de är grymt roliga att skriva! Återigen så beklagar jag förseningen och hoppas att inläggets storlek kan kompensera för detta något. Ha det bra till nästa gång!

3 comments to 2010 tycks bli något alldeles extra!

 • Emma

  Någon som vet vilken som var Hans Andersens favoritlåt , kände igen den men kom inte på vilken det var :P

 • Olof

  Hej Emma!

  Är rädd att jag bara kan säga samma sak som du; den lät bekant men kan inte placera den. Om vi kommer på vilken det är hör vi av oss på ett eller annat sätt (eller om du kommer på det får du gärna meddela oss). :)

 • Emma

  Nu så trillade poletten ner , lite lagom långt efter :)
  Police bells & church sirens – nephew ;)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>