Tillbaka till kontroversens högborg (Inför Ullevi 2010)

För tredje året i rad har vi privilegiet att få uppleva VM Speedway på Ullevi i Göteborg. Vad som egentligen borde vara en riktig folkfest har de senaste två åren stått för några av de mest kontroversiella ögonblicken under de gångna säsongerna. 2008 var banan ett minfält och förarna flög omkull i krasch efter krasch. Efter ett tag kunde man inte längre njuta av tävlingen, man bara satt och hoppades att förarna skulle ta sig i mål helskinnade. Förra året var bana snäppet bättre, men då fick vi istället bevittna kontroversen mellan Emil Sayfutdinov och Nicki Pedersen, samt en Jason Crump som fick slänga sig och fångade en cykel med sitt ansikte för att undvika att köra över Emil. Mindre trevliga incidenter, minst sagt. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kände mig lite nervös inför årets upplaga av tävlingen.

Hur som helst ska vi inte måla fan på väggen innan tävlingen ens dragit igång. Vi hoppas innerligen att vi i år får en någorlunda okontroversiell tillställning och drar igång med spekulationerna inför det andra GP:t 2010!

Lördagens favorit:
Emil Sayfutdinov gjorde en riktigt bra tävling här ifjol och hans form varit kanon på senaste tiden. Om banan påminner något så närt om den som byggdes förra året så tror jag att Emil har en kanonchans att plocka upp den fjärde GP-vinst i sin karriär.

Lördagens andrahandsfavorit: Jason Crump är för närvarande VM-ledare och har haft en bra säsong än så länge. Inte fullt så lysande som hans start förra året, men att komma upp i den standarden igen är ju en stor merit bara i sig, och ingen kan säga att Jason börjat säsongen dåligt. Detta, plus att han varit i finalen två år i rad i Göteborg så har man receptet på en förare som har ett riktigt schyst utgångsläge för morgondagens tävling.

Lördagens ”Dark Horse”: Hans Andersens säsong har ännu så länge varit ljusår bättre än den han hade 2009. Hans resultat ligger på en stadigt hög nivå och han visade i Leszno att han har kapacitet att vara med och strida med de allra vassaste förarna. Jag misstänker att vi i Göteborg får se honom i finalen för första gången i år. Han är långt ifrån förhandsfavorit, vilket gör honom till tävlingens mörka häst.

Lördagens frågetecken: Antonio Lindbäck var ett givet wild card för tävlingen då han i princip är den enda svensken som kan (och vill) köra på GP-nivå som inte redan är med i cirkusen. Därför var det extra dystert att höra att han skadat sig under en match i Ekstraliga. Antonio gjorde en riktigt fin tävling här i Göteborg ifjol så vi vet att han definitivt har kapaciteten, frågan är bara om hans axel kommer tillåta ytterligare en triumf.

Lördagens ”One to beat”: Jason Crump började GP-säsongen med att återställa förra årets status quo genom att placera sig själv på toppen av tabellen. Jag misstänker att det finns en hel del förare som mer än något annat skulle vilja knycka den åtråvärda gula västen från den flygande rödtotten.

Lördagens ”One to watch”: Med tanke på att Rune Holta startat sin Grand Prix-säsong mycket bättre än han gjort på många år så ska det bli intressant att se vad som händer när han återvänder till stället där han vann sin första GP-seger. Håll ett extra öga på den norske polacken!

Lördagens duell: En tremanna kamp även den här gången, denna gång mellan Jonsson, Gollob och Hancock. Alla tre behöver desperat poäng och jag misstänker att de kommer plocka dem i en ganska stor utsträckning från varandra. Den av dem som gör en dålig tävling imorgon kan mycket väl tappa sin chans på en medalj.

Lördagens floppvarning: Tai Woffinden har haft en nedåttrend mer eller mindre hela säsongen. Poängen har helt enkelt inte kommit och så sent som igår blev han utslagen ur det brittiska mästerskapet efter en mycket medioker tävling. Han fick där stryck av flera förare som inte ens är i närheten av GP-status, så jag har svårt att se hur han ska kunna hävda sig imorgon.

*NY* Lördagens chans: Med chans menar jag en förare som nu har chansen att bevisa något eller har en god möjlighet att åstadkomma något speciellt eller nå en speciell position. Vi hittar här Magnus Zetterström. Somliga sa förra veckan att han ”skrällt” och ”motbevisat de som betvivlat honom” genom att vinna ett heat. Personligen vet jag inte om jag skulle kalla fyra poäng och en näst sistaplats för en skräll, men jag förstår hur de tänker. Imorgon har Zetterström chansen att bevisa att heatsegern i Leszno inte bara var en slump men också att han kan vara med på allvar och tävla på GP-nivå.

Lördagens ”WOO-PAH!”: Vanligtvis skulle man inte säga att det är skarpt läge redan i andra omgången, men för Gollob, Jonsson och Hancock är läget annorlunda. De har som sagt alla tre aspirationer på medaljer, kanske till och med guldet, men sitter för närvarande på 12:e, 13:e och 14:e plats och har redan halkat efter ledarklungan. Om de inte får till en bra tävling imorgon blir gapet emellan dem och toppen ännu större, och med tanke på hur tufft motståndet är bara 20 poäng en smärre ocean att ta sig över. En flopp kan leda till att dessa herrar fullkomligt slåss ut ur guldkampen om det vill sig illa. Allvaret är redan igång, ytterligare ett bottennapp är inte ett alternativ!

Lördagens förhoppning: Att vi kan få en tävling där förarna kan få ha lite kul. De senaste åren har man fått känslan av att de bara väntar på att tävlingen ska ta slut (Jason Crump sa till och med detta explicit) vilket inte är kul varken för dem eller för oss åskådare. Så jag hoppas att vi kan få en tävling med få krascher och lite trams, något alla blir gladare av i längden.

Lördagens fasa: Väderprognosen för Göteborg imorgon är inte den mest optimistiska. Det ser inte fullt så illa ut som det gjorde tidigare i veckan, men oavsett detta är jag smått orolig. Just Ullevi-banan har varit en av de mest instabilaste banorna på hela säsongen två år i rad, så jag vågar knappt tänka på vad en regnskur skulle kunna göra med den. Förhoppningsvis ska det inte bli allt för mycket regn överhuvudtaget, men en viss fasa inför vad som skulle kunna hända finns och är svår att skaka av sig.

Familjen Persson tippar GP:t i Göteborg

Pappa Mikael flyger tydligen solo även den här gången! Här kommer resterande familjemedlemmar tippningar, samt en ”gästtippare”. Återigen, det är semifinalen som räknas när vi kollar vem som tippade bäst. Ett (F) betyder att föraren tar sig till final.

Ingrid: Holta (F), Crump (F), Jonsson (F), Sayfutdinov (F), Pedersen, Lindbäck, Hampel, Andersen
Annika: Crump (F), Sayfutdinov (F), Pedersen, Holta (F), Bjerre, Holder, Hampel, Lindbäck (F)
Olof: Sayfutdinov (F), Crump (F), Pedersen, Lindbäck, Holder, Holta, Hampel (F), Andersen (F)
Emma (gäst): Jonsson (F), Holta (F), Crump (F), Sayfutdinov (F), Andersen, Pedersen, Gollob, Lindbäck

Spridda skurar tippningsmässigt den här gången! Ska bli kul att se hur detta urartar. Vill du också vara med och tippa är det bara att lämna en kommentar på inlägget. Du är således med och tävlar om titeln ”Årets Tippare”!

GP:t i Göteborg innebär också familjen Perssons första speedwayutflykt för i år. Det ska bli riktigt härligt att äntligen få bevittna lite körning med sina egna ögon. Vi ser alla fram jättemycket emot tävlingen och hoppas på att se mycket, mycket folk där! Om vi inte ses där; Trevlig GP-kväll!

P.S Jag vet inte om SVT tänkt sig sända en stympad variant av tävlingen även denna veckan, men vill ni garanterat se hela tävlingen så kan ni göra detta på SVTplay som börjar sända redan klockan 19:00 och är med live hela tävlingen.

2 comments to Tillbaka till kontroversens högborg (Inför Ullevi 2010)

 • Mathias

  Min tippning och förklaring:

  Jason Crump (F) – Jason Crump
  Rune Holta (F) – Börjat oförväntat bra och kört otroligt bra i ligorna.
  Emil Sayfudinov (F) – Vann förra året och har inte visat något tecken på formsvacka.
  Jaroslaw Hampel (F) – Jaroslaw ”Jarek” Hampel
  Fredrik Lindgren – Överraskade I Lezno och brukar köra bra här.
  Kenneth Bjerre – Pga att Nicki börjat aningen svagt sätter jag Bjerre här, skrev upp Nicki men sista sekunden byte. Ren magkänsla.
  Chris Holder – Nykomling men lägger honom i ”Emil Sayfudinov facket” dvs det kan bli vad som helst.
  Chris Harris – Lottade fram honom bland 6 andra förare. Varför han är med är för att han visat på nytändning.

  Bubblare: Ja som jag sa lottade jag sista Semi platsen bland 6 förrare och alla andra 5 förrare har potentialen att ta en semi plats. Väljer dock att sätta Antonio Lindbäck som bubblare.

  Det var min tippning. Får säga att det var mycket svårtippat GP med tanke på hur jämt första GP:t var och ifall man ska tippa svenskarna på hemmabana. Dessutom vet man inte med förare som Hancock och Gollob. De båda har börjat dåligt och kört dåligt på denna banan förut, men man ska ALDRIG räkna ut ”gamlingarna”. (Förarna jag Lottade mellan: Andersen,Gollob,Hancock,Jonsson,Nicki och Harris)

  Med det sagt vill jag önska alla en trevlig Speedwaykväll och jag ser fram emot en härlig resa till Göteborg (och eventuellt ett uruselt tippningsresultat från min sida)

  //////Mathias

 • Emma

  Spännande taktik med lottning!
  Vad hände med Olofs ”man kan inte tippa holta”??
  Hoppas ni får det regn- och lerfritt!
  Go holta!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>