Bästa GP-starten på länge!

Då var vi officiellt igång då, 2010 års GP-serie är i full gång och har redan bjudit på många överraskningar på både gott och ont för vissa förare. Sett som helhet dock var detta en av de bästa öppningstävlingarna jag sett på ett bra tag! Vi kastar oss direkt in i Speedways egna lilla ”prisutdelning” för GP:t I Leszno 2010!

Kvällens ”Klippa”: Många förare gjorde en bra insats, men det var ändå Jason Crump som drog det längsta strået när det kom till stabilitet. Han hade två mindre smickrande resultat i sina två sista grundheat, men innan och efter dessa var han helt stensäker.

*NY* Kvällens ”Rauk”:
Lite udda benämning kanske, men här har vi då en förare som inte var fullt så stark som klippan, men ändå är en ganska imponerande bergsformation (mycket långsökt metafor, tveklöst så ;) ) och därför förtjänar lite extra beröm. Denna utmärkelse kommer nog inte vara med varje gång, men kommer vara med när det är befogat. Här sätter vi ikväll Hampel, som gjorde comeback i GP-serien med dunder och brak. Visst, en seger hade ju varit det allra mest imponerande, men en andraplats bakom Jason Crump är inte fy skam. Välkommen tillbaka, Jarek! Vi har saknat dig!

Kvällens ”Uppstudsare”: I called it! Janusz Kolodziej stod för en kanonprestation då han tog sig till final, och detta före förare som Gollob, Pedersen och Hancock. Jag tror verkligen att han är ett av årets bästa wild cards, och detta bevisade han sannerligen ikväll.

*NY* Kvällens ”Close but no cigarr!”: Denna utmärkelse skulle också kunna kallas “Nära skjuter ingen hare”, men jag tycker den här titeln är lite mera ”catchy”. Hur som helst nämner vi här de som jobbade hårt men ändå inte tog sig hela vägen. Här har vi ikväll tre gubbar: Lindgren, Andersen och Holder. Alla dessa tre herrar lyckades ta åtta poäng, något som vanligtvis i princip alltid garanterat en lats i semifinalen. Inte ikväll dock, där vi hade hela FEM förare på åtta poäng var av bara två tog sig vidare. Väldigt synd om de tre förarna som nämnts här, då de alla tre egentligen förtjänade en plats i semin. Aja, bättre lycka nästa gång!

Kvällens besvikelse: Vi var många som hade höga förväntningar på Gollob denna afton, men det blev inte mycket med det. Om han tänkt sig att han ska kunna jaga ett guld i år duger det verkligen inte med sex poäng. I och för sig inte den sämsta starten han någonsin fått, men faktum kvarstår vi verkligen hade hoppats på mer från mannen som många tippat som vinnare i år.

*NY* Kvällens flopp: Här pratar vi om en förare som man inte nödvändigtvis är just besviken på, utan snarare konstaterar att det bara mycket gick sämre än man väntat sig. Helt enkelt; vi hade inte fullt så höga förhoppningar på dessa som den som blir ”besvikelsen”. Här sätter vi ikväll två förare: Jonsson och Hancock. Bägge två körde här förra året en av sina bästa tävlingar det året, så att i år se dem falla igenom helt och hållet var lite oväntat. Båda två har sagt att de vill vara med och slåss om medalj, och då går det helt enkelt inte att göra sådana här bottennapp. Visst, det må vara första omgången men om det är medalj de är efter måste något hända illa kvickt.

Kvällens ”Sten”: Föga förvånande hittar vi här Tai Woffinden och hans poäng (singular). Utan att vara allt för elak tror jag vi ganska lugnt kan säga att det gick ungefär som många av oss hade väntat sig, tyvärr.

Kvällens insats: Här sätter vi Chris Harris som kämpade på tappert och klarade sig mycket bättre än många av oss trodde han skulle göra. Får ju erkänna att jag verkligen, verkligen inte trodde han skulle ta sig till semifinal i den första tävlingen för året. Vem vet, kanske har vi underskattat honom. Ett hedersomnämnande till Magnus Zetterström också, som inte tog allt för många poäng, men ändå lyckades kassera in en heatseger i sin första GP-tävling, något långt ifrån alla debutanter lyckas med.

Kvällens trend: Innerbanor! Även om bana ikväll var helt okej och bjöd på fin racing kan ingen förneka att innerbanorna var klart dominerande. Detta till trots tycke jag dock att det kändes många gånger som att vinsterna från dessa banor kom mer tack vare föraren än banan i sig. Kanske är helt ute och cyklar här, men jag fick inte känslan av att det var avgjort per automatik när någon stod på en viss bana, som man fick i exempelvis Målilla förra året. Får också tillägga att det tycks ha varit en bra kväll att vara sponsrad av Red Bull, då alla tre förare på prispalen har dem som huvudsponsor.

Kvällens tabellvinnare: Uppenbarligen får vi här sätta Crump, men av två anledningar. Först och främst för att han tog mest poäng och således hamnar högst upp i tabellen, men också för att en av förarna i finalen var ett wild card. Detta innebär att det är ett ännu större hopp ner till de andra förarna än det hade kunnat vara om det hade varit en ordinarie uppe på fjärde plats.

Kvällens tabellförlorare: I anknytning till vad som sagts tidigare sätter vi här hela tre förare: Jonsson, Hancock och Gollob. Alla dessa herrar har som sagt hävdat att de vill vara med uppe och slåss om medaljer, kanske till och med ett guld. I och med kvällens resultat har de satt sig i ett uselt utgångsläge för kommande tävlingar och det kommer krävas ett ordentligt uppsving om de ska ha något med toppstriden att göra.

Kvällens glädjeämne:
Att vi fick en riktigt, riktigt bra tävling som kick off för hela säsongen. Det var bra körning, jämt som bara den både på bana och i tabellen, bara ett stopp och intressanta förare i finalen (Hampel och Kolodziej) och framför allt; inget tjafs varken på eller av banan. Fler sådana tävlingar, tack!

Kvällens ”Skärpning!”: Den här går ut till SVT som beslutat sig för att sända en stympad variant av tävlingen istället för att visa varje heat som man gjort tidigare om åren. Att man kunde se hela tävlingen live på SVT Play var i och för sig en riktigt bra idé, men jag vet inte om jag tycker det ursäktar att man helt skrotar vissa heat. Problem med brist på sändningstid låter som en ganska klen ursäkt, framför allt eftersom man bara tappat tio minuter i tablån. Dessutom har jag hört att man ikväll ändå var klar en kvart innan sändningstiden var slut. Jag förstår tid är värdefullt, men det finns en hel uppsjö människor som vill se hela tävlingen på sin TV eller kanske helt enkelt inte har tillgång till en dator. Ska man sända tycker jag man lika gärna kan löpa hela linan ut och inte ge tittarna en stympad och nedskuren produktion.

*NY* Kvällens ”Hur tänkte du där?”: Detta kan vara allt; från udda kommentatorsuttalanden till något udda i tävlingen i sig. Ikväll uppmärksammar vi den nya grafiken. Överlag mycket snyggt och finslipad, men vem tyckte det var en bra idé att ha förarna dramatiskt vända sig mot kameran och säga sitt eget namn? En gång hade kanske funkat, men inför varje heat? Har svårt att tro att någon tog detta beslutet och tänkte ”Jepp, det här kommer aldrig bli tjatigt!”. Två positiva saker från detta dock: Förarna kan då berätta hur man faktiskt uttalar deras namn så blir det inget tjafs om det, plus att det är en schysst effekt första gången. Om man ska ha dem inför varje heat kan man väl krydda till det lite? Låt föraren köra en liten dans, sjunga en sång kanske eller varför inte en riktigt skön limrik? Något för att få lite variation, som det är nu blir det bara lite tramsigt.

Kvällens ”First!”: Årets första tävling (Duh!), Hampels första pallplats sedan 2007, Kolodziejs första final, Tony Olssons första tävling som tävlingsledare, Zetterströms första heatseger och första gången (för mig i alla fall) vi ser fem man på åtta poäng varav tre missar semifinal.

Tippningsresultat (inklusive de som kommenterat):
1. Mathias (5+2)
2. Annika (5+1)
3. Olof (4+3)
4. Ingrid och Mikael (4+2)

När man har en så här pass underhållande tävling som inledningen på säsongen är det svårt att inte bli helt uppspelt inför vad som komma skall. Jag hoppas och tror att vi har ett riktigt bra och spännande GP-år att se fram emot. Härnäst vänder vi blicken mot Göteborg och Ullevi dit cirkusen drar om två veckor. Innan det har vi mycket rolig ligaspeedway att se framemot, inte minst Elitseriepremiären nu på tisdag. I och med det är säsongen igång på allvar, och vet ni vad? Det är UNDERBART!

4 comments to Bästa GP-starten på länge!

  • Jag måste bara lägga till här att den som egentligen var bäst när det gällde tippningen var min kära vän Emma som dundrade till med 5+3. Grattis! :D

  • Julia

    Håller med om att SVT borde tänka om lite när det gäller sändningarna. På bara några minuter var vi redan framme vid heat 11! Alla vill ju faktiskt inte bara se de heat där det är svenskt deltagande! Och ja, äntligen är säsongen igång :)

  • emma

    Tack Ingrid (efter i lördags kväll även känd som gruppens Dipp-Inge!) för att du uppmärksammade min 5+3:a! Efter lördagens framgågar tipp-wise lär jag inte våga mig på det igen… Nybörjartur, ni vet. Jag måste även förtydliga att anledningen till att jag och Annika fick så fina tippningsresultat delvis berodde på att vi tror på the one and only Rune Holta! Inför nästa tävling på skandinavisk mark tror jag på honom och Jonsson – kom ihåg var ni läste det först ;) Hoppas också på en lika oblodig tävling som helgens, utan läskiga olyckor och uteslutningar! Gott nytt GP-år, alla engagerade!!

  • Annika

    Kära Emma! Du har så rätt angående the one and only Rune Holta! I år kommer han att vara med från början i toppen och inte bara göra en sån där vrålupphämtning i slutet av säsongen. Han har ju tydligen ändrat lite på sitt försäsongsupplägg i år och bl a ägnat sig mer åt ren fys-träning. Det har gett resultat! Han blir grym i år!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>