Ett nytt decenium med GP-speedway (Inför Leszno 2010)

Den första GP-tävlingen det här årtiondet är knappt ett dygn borta, och sällan har det spekulerats så mycket inför en säsong som det gjorts i år. Det känns verkligen som fältet är mer öppet än det har varit på mycket, mycket länge. Årets kampanj tar sina första steg imorgon i Leszno, och som förra året tänker vi på Speedways vara med hela vägen. Vi börjar med att blicka framåt mot morgondagens tävling, precis som vi gjorde förra året. Upplägget är detsamma, med ett par mindre uppdateringar. Notera dock att den här omgången är den klart mest svårtippade, då vi sett lite av många förare än så länge, samt få riktiga högprofilsmatcher har körts den senaste tiden. Observera också att kategorierna är färre den här gången eftersom, vissa bara går att tillämpa en bit in på säsongen. Med detta i åtanke slänger vi oss in i årets första ”Inför-inlägg”!

Lördagens favorit: Kanske inte det mest kreativa valet, men jag säger Tomasz Gollob. Det lilla vi sett från honom i år har varit fullkomligt spektakulärt, och med en polsk klack bakom sig har vi sett honom uträtta riktiga stordåd, även på den här banan.

Lördagens andrahandsfavorit: Vi ska dock inte glömma bort den förare Gollob haft ett par fantastiska dueller med just här i Leszno; Hampel. Hampel har kört många grymt bra tävlingar på den här banan än så länge i år och har alltid gjort en stark insats här som wild card. Han är säkerligen peppad till tusen, något som kan ge honom den lilla extraboosten han kan behöva imorgon.

Lördagens ”Dark Horse”:
Om det finns en förare som kört till och med bättre än Hampel på banan i Leszno så är det morgondagens wild card, Janusz Kolodziej. Kolodziej har haft ett par makalösa tävlingar än så länge och har bara tappat en handfull poäng här mot några av världens bästa förare. Jag tror han har alla kapacitet att slå till imorgon och kanske till och med ta sig upp på pallen. Alla wild cards vill visa sig på styva linan, och jag tror Kolodziej är ett av starkaste korten vi kommer att se i år.

Lördagens frågetecken:
Emil Sayfutdinov tog hela speedwayvärlden med storm förra året i och med att han gick ut och vann sin allra första GP-tävling. Nu väntar alla ivrigt på att se vad den lille ryssen kan hitta på under sin andra säsong, men man har också uttryckt en viss skepsis gentemot huruvida han kan få till det två år i rad. Första smakprovet får vi imorgon.

Lördagens ”One to beat”: Alla vill slå Gollob i Polen, detta är ett faktum och morgondagen är inget undantag.

Lördagens ”One to watch”: Två att hålla koll på i det här fallet, och det är Gollob och Hampel. Deras duell i semifinalen här förra året var ett av de bästa heaten vi såg, och vi hoppas på samma dramatik imorgon. Håll koll på bägge dessa herrar, de är en fröjd att se på den här banan.

Lördagens duell:
En tremanna kamp mellan de tre återkommande wild cardsen: Andersen, Lindgren och Harris. Alla dessa förare har allt att bevisa, både för oss och för sig själva, och visa att de inte behöver förlita sig till FIM:s goda ögan för att få köra nästa säsong. Det är ont om plats i topp åtta, och jag misstänker att det inte finns plats för dem alla tre. Imorgon måste de bevisa att förra året var en svacka och att de nu hittat tillbaka, för somliga av dem kan det vara deras sista chans.

Lördagens floppvarning: Här sätter vi både Zetterström och Tai Woffinden som bägge två gör sin GP-debut imorgon. Få väntar sig några monumentala insatser från någon av dem dock, och jag instämmer. Jag misstänker att det kan gå redigt åt pipan för någon av dem kanske bägge två. Oavsett så ör de klart de två förare jag tror minst på inför imorgon.

Lördagens förhoppning: Att vi får en clean start på säsongen utan något trams eller onödigt drama, samt givetvis inga krascher eller dylikt. Helt enkelt: att vi ska få njuta av bra speedway. Jag hoppas också att Tony Olsson får en bra start på sin karriär som tävlingsledare, Ole Olsens skor är inte den lättaste att fylla, så låt oss hoppas att Tony gör ett bra jobb på sin första tävling.

Familjen Persson tippar GP:t i Leszno

Som bekant hade vi i år tänkt att redovisa våra tippningar inför varje GP-tävling. Vi tippar de vi tror kommer till semi-, samt final. Det är semifinalstippningarna som ”räknas” dock, eftersom fyra av ens finaltippade kan hamna i samma semi, så finaltippningen är mer än bonus. De som vi tror kommer till final markeras med (F). Pappa har redan stuckit ut hackan med ett eget inlägg som dessutom kaxigt nog tippade en vinnare! Här kommer resterande familjemedlemmars tippningar.

Ingrid: Crump (F), Gollob (F), Hampel (F), Pedersen (F), Jonsson, Hancock, Kolodziej, Andersen
Annika: Crump, Gollob (F), Hancock (F), Pedersen (F), Holta, Holder, Hampel (F), Kolodziej
Olof: Gollob (F), Crump (F), Andersen, Jonsson, Hampel (F), Kolodziej (F), Hancock, Pedersen

Slutligen vill jag tillägna hela evenemanget ett kort musikstycke som jag tycker sammanfattar mina känslor inför vad som kan ses som en av de största händelserna på speedwaysäsongen; GP-premiären. Stycket är storslaget, medryckande och förutspår stora händelser här framöver. Välkomna gott folk, till ett nytt decennium av GP-speedway!

2 comments to Ett nytt decenium med GP-speedway (Inför Leszno 2010)

 • Mathias

  Min tippning inför Speedway GP i Lezno 2010.

  Crump (F)- Vann med endast 2 förlorade poäng förra året – stekhet!
  Gollob (F)- Andra plats förra året och har inlett 2010 makalöst bra, guldfavorit?
  Hampel (F)- Strulade till det förra året men fixade ändå semi. Dax för Hampal
  visa vad han går för.
  Hancock (F)- Gillar denna banan och brukar alltid prestera goda resultat i Lezno.
  Jonsson – Pallplats förra året och är det någon till att förstöra min final tippning
  är det Jonsson.
  Pedersen – Säga vad man vill Nicki är inte ute ur bilden – Giftig!
  Sayfudinov – Ett år på nacken… Vafan händer nu?
  Kolodziej – Får erkänna att jag först hade Holder som nr.8 men efter att ha checkat
  runt lite insåg jag nog att Kolodziej kan bli snäppet vassare.
  Bubblare? – I speedway kan allt hända och ifall något händer så är det antingen
  Holder eller Andersen som har hittat ett frö. Andersen har visat
  varierade men goda resultat än sålänge men osäkert kort med tanke på
  sin svaga insatts på banan 2009. Holder är vass, nykomling och
  säkerligen hungrig. Varför inte topp 8? Svårt att säga. Första GP:t..
  nerver etc?

  Och med det vill jag önska alla andra speedwayfans en trevlig kväll och att nu har äntligen 2010 officiellt startat! GOTT NYTT speedwayår allihopa :)

  //// Mathias

 • För allas kännedom så är Mathias praktiskt taget en del av familjen i speedwaysammanhang, så han är också alltid med och tävlar om titeln som bäste tippare! :)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>