Inför Elitserien (2/3)

Liksom 2008 slutade 2009 mycket snöpligt för Elit Vetlanda. Efter att helt och håller dominerat serien tog resan abrupt slut i semifinalen då lagets fragila uppbyggnad blev allt för tydlig. Man kunde inte fylla hålet Jason Crump lämnade efter sig när han blev skadad. Man gjorde ett ganska lyckat försök med Martin Vaculik, som sedan i sin tur också gick och blev skadad. I år känns det dock som om laget är stabilare än någonsin. Man har gjort sig av med en hel del dödvikt och släppt förare som helt enkelt inte bidrog till laget poängmässigt. Man har också gett Vaculik en permanent plats i laget, samt köpt på sig Janus Kolodziej, som börjat sin säsong briljant (samt fått ett wild card till GP:t i Leszno). Deras tre stora stjärnor, Jason Crump, Jaroslaw Hampel och Lee Richardson hade alla en lysande säsong förra året och lite har än så länge tytt på att de skulle ha tappat formen helt. Med potentiella framtidsnamn som Patrick Hougaard och Thomas H Jonasson som möjliga reserver känns laget som helhet mindre känsligt än vad det gjort föregående år. De lyckades förra året och mycket talar för att de kan gå minst lika starkt i år. Lyckas de hålla sig hela och friska skulle jag nog sträcka mig så långt som att säga att de har en god chans att kämpa om guldet.

Det lag som verkligen rustat upp inför årets säsong är Indianerna. Från att förra året ha varit något av ett doldislag är laget nu ett av de mest namnkunniga i hela serien. Man har köpt på sig inga mindre än den danska duon Bjarne Pedersen och Niels Kristian Iversen. De må inte vara Danmarks bästa förare, men de är ändå kapabla poängplockare (oftast i alla fall). De får sällskap av två av Polens vassaste i form av Piotr Protasiewicz och Grzegorz Walasek, två förare som gång på gång visat att de är en viktig del i laget. Slutligen har vi ingen mindre än Magnus Zetterström som i år som bekant kliver ut på GP-scenen för första gången och som dessutom bringar en redig dos med erfarenhet och en vis auktoritet som GP-förare. Denna line-up, plus ett par riktigt duktiga reserver gör att jag undrar om det kanske inte är Indianernas tur att kliva fram som ett av de främsta lagen i ligan. Visst, de hade en bra säsong förra året, men kan de hålla laget harmoniskt skulle jag inte bli helt överraskad om de är med och kämpar om en medalj vid årets slut.

Jag får erkänna att jag blev aningen överraskad över att Lejonen lyckades ta två raka SM-guld. Visst, det är verkligen inget dåligt lag de har, men efter en ganska ljummen inledning på säsongen såg det ut som om de inte skulle upprepa bragden de stod för 2008. Men trots oss tvivlare lyckades de kryssa sig fram till ytterligare ett guld, och på ett övertygande sätt också. Inför i år tycks man ha ett klart tema i sitt lagbygge: Australien. Av deras 13 förare så är inte mindre än fem förare från Down Under, och det är inga dåliga namn man har heller. Chris Holder, Leigh Adams, Dave Watt, Troy Batchelor och Sam Masters. Det är några av de absolute vassaste förarna Australien har att bjuda på, och jag är övertygad om att de kommer spela en avgörande roll i Lejonens kampanj. Får ju säga att det tveklöst ser ut som om laget mycket väl kan vara på väg mot ett hat trick, då deras laguppställningar är en av de mest imponerande i hela serien; den tidigare nämnda australiensiska femman, plus bland annat Nicki Pedersen, Mikael Max och David Ruud. Solklara guldfavoriter må de inte vara, men erfarenhet har lärt oss att det är en mycket dum idé att räkna bort Lejonen innan det sista heatet är kört.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>