Annikas tippning inför GP 2010

Är det verkligen möjligt att det bara är en knapp vecka kvar tills årets första GP-tävling går av stapeln?! Den gångna vintern har känts oändlig, men nu har den ingen chans längre.

Och den 24 april samlas 2010 års GP-förare för första gången i Leszno för att mäta sina krafter.

De övriga familjemedlemmarna Persson har redan tippat hur årets topp 8 kommer att se ut. Jag har grunnat fram och tillbaka förfärligt länge, och kommit fram till att uppgiften är rätt så hopplös. Men något får man ju klämma ur sig, så här kommer min inte alltför nytänkande tippning.

Topp 8 (utan inbördes rankning):
Kenneth Bjerre
Jason Crump
Tomasz Gollob
Jaroslaw Hampel
Greg Hancock
Andreas Jonsson
Nicki Pedersen
Emil Sajfutdinov

Här följer lite av hur jag har tänkt angående 2010 års ordinarie GP-förare:

 1. Jason Crump: Makalöst stabil och pålitlig, både individuellt och i lag. Verkar dock ha skyhöga krav på sig själv. Kör under hård, självpåtagen stress, tror jag. Orkar nog inte försvara sin VM-titel 2010, men topp 8? Absolut!
 2. Tomasz Gollob: Speedwayens Paganini (italiensk violinvirtuos f. 1782, som var så tekniskt skicklig att han ansågs stå i förbund med Djävulen), vilket säger det mesta. Har en uppåtgående trend. Kan bli världsmästare om han skärper sig.
 3. Emil Sajfutdinov: Vilken kille! Om några år är han lika bra som Gollob, men inte riktigt ännu. Har en makalös ”blick för spelet”. Bristen på erfarenhet gör dock att han stundtals kör direkt farligt. Pallen igen 2010? Nja. Topp 8? Ja!!!
 4. Greg Hancock: Pålitligt jämn på en hög nivå. Frågan är dock om inte Greg börjar se slutet på karriären. Men om han fortfarande tycker att det är kul att köra kommer han definitivt att sluta i topp 8.
 5. Andreas Jonsson: För sig med mycket större säkerhet och lugn på banan än för några år sedan. Har även förbättrat både starterna och körtekniken. Kan säkert ta sig upp på pallen 2010. Men i så fall måste han undvika skador.
 6. Nicki Pedersen: Herregud Nicki! Det krävs jätteskärpning jämfört med i fjol. Din chans är att återigen få ordning på starterna. Eller förbättra din övriga körteknik. Topp 8 blir det nog, på ren vilja. Pallen? Tveksamt.
 7. Rune Holta: Kan man annat än älska glade Holta? Finns ingen mer oförutsägbar förare i GP. Blandar och ger mellan rent briljant racing och fullkomligt livsfarligt fladdrande och sjabblande över hela banan. Som Olof säger: går inte att tippa Holta.
 8. Kenneth Bjerre: Viljestark och målmedveten. Hög högstanivå och låg lägstanivå. En jätteprestation att komma topp 8 under sin första GP-säsong. Nu har han ett års erfarenhet. Underskatta inte Bjerre trots hårdnande konkurrens.
 9. Fredrik Lindgren: Har stagnerat i sin utveckling. Väldigt ojämn, men tyngdpunkt på låg lägstanivå. Förhoppningsvis blir det ett lyft med GM-motorer. Räcker det för topp 8? Troligen inte.
 10. Hans Andersen: Käre Hasse! Möjligen kan du på ren tjurighet kämpa dig upp på din gamla GP-nivå, dvs topp 5. Bättre  blir det inte, så länge du inte inser att du måste träna mentalt också.  Hoppas att jag har fel när jag inte tror på dig i topp 8!
 11. Magnus Zetterström: Säger själv att han inte har en chans i GP. Han tror att han kommer att vara uppe och kämpa i toppen i ett par tävlingar, men att han hamnar i botten ibland också. Precis så tror jag också!
 12. Chris Holder: Här har vi ett framtida världsmästarämne! Men första året i GP är ett läroår, precis som han säger själv. Jag kan ha fel när jag placerar honom utanför topp 8, men konkurrensen är mördande och rutin avgörande.
 13. Jaroslaw Hampel: Speedwayens Mozart! Lugn, självklar och elegant! Återvänder välförtjänt till GP efter ett par års paus. Har tuffat till sig lite, vilket krävs i den hårda konkurrensen. Inget världsmästarämne, men topp 8 ska han definitivt klara!
 14. Chris Harris: Trevlig kille som inte kör tillräckligt bra, helt enkelt. Har sina ljusa stunder, men inte tillnärmelsevis så ofta som det krävs för att hamna i topp 8.
 15. Tai Woffinden: Kör, precis som Holder, oväntat moget för sin ringa ålder. Om hans utveckling fortsätter, hör han definitivt hemma i GP om ett par år. Men i år är han lite för ung, tror jag.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>