Inför Elitserien 2010 (1/3)

Som utlovat kommer här en inläggsserie med spekulationer och funderingar kring lagen i den svenska Elitserien. Det har rörts om en hel del i grytan sedan förra året, så låt oss dyka ner i spekulationens förrädiska vatten.

Dackarna var klara guldfavoriter under förra säsongen. Laget tycktes näst intill perfekt, framför allt med den då nyblivne GP-föraren Kenneth Bjerre med i truppen. Och ändå gick det ordentligt åt helvete. Visst, en kvartsfinal är inte det sämsta men om man tittar på truppens potential så får man nästan se det som ett fiasko. Så här i efterhand skulle i alla fall jag vilja hävda att det hela föll på grund av usel lagledning och underpresterande förare, två koncept som är lång ifrån frikopplade från varandra. Dock kom det något gott ur eländet. Eftersom så många förare sänkte sina snitt så pass att man nu kan klämma in alla stjärnförarna i en trupp. Inte nog med detta, man har även snappat upp den norske polacken Rune Holta, som troligen kommer bli en förstärkning rent poängmässigt och en frisk fläkt för alla inblandade. Målilla-laget har nästan vad man kan kalla ett ”dream-team”; Anderas Jonsson, Hans Andersen, Peter Karlsson, Fredrik Lindgren och Rune Holta i en och samma trupp. Sällan har en sådan mäktig laguppställning skådats. Det enda som oroar mig är att man riskerar en poängläcka då reserverna inte är fullt så starka. Ricky Kling får väl ses som den stabilaste, men jag skulle vilja hävda att ingen av dem är så stabila att man kan utgå ifrån att de ska kunna plocka poäng (oavsett vad Mats Olsson säger om somliga av dem). Trots detta kan man inte förneka att Dackarna har den klart mest imponerande ensemblen förare, och att säga att de inte är guldfavoriter även i år vore en lögn.

Årets mest uppseendeväckande övergång är utan tvekan att Greg Hancock lämnar Rospiggarna. I ärlighetens namn beskyller jag honom inte, han har gjort vad han kan för att hålla laget flytande i otaliga säsonger nu men ändå har de egentligen inte kommit någon vart. Utan Greg är laget tveklöst mer vingklippta än något år tidigare. Man har fiskat upp Wieslaw Jagus i hopp om att lindra skdan efter Hancocks avhopp. Trots detta kan jag inte se mycket annat än en bottenplacering för de rosiga piggarna. Utöver Jagus är det starkaste kortet Ryan Sullivan, som i och för sig inte är en dålig förare, men om man tittar på vad truppen som helhet kommer ställas emot under säsongens gång så får man en känsla av att de helt enkelt inte har förarmaterialet för att på allvar kunna tävla om en plats på toppen. Det är inte kul att nederlagstippa ett lag, men här ser jag inte många alternativ, tyvärr.

Ett annat lag som inte ser så överdrivet imponerande ut på pappret är nykomlingarna Valsarna. Lagets spjutspets utgörs av ingen mindre än förra GP-föraren Sebasian Ulamek. Ett par andra värvningar värda att nämna är bägge bröderna Laguta och ”Henka” Gustafsson. I övrigt finns det tyvärr inte mycket i laget som ger mig intrycket av att detta laget kommer följa den trend vi sett av lag som kliver upp i Elitserien och gör succé direkt (alltså Lejonen och Vargarna). I och för sig ska man kanske inte räkna ut dem allt för fort, Vargarnas lag förra året var inget som folk trodde speciellt mycket på, och se hur det gick. Som sagt, på pappret ser laget inte allt för imponerande ut, men jag ger dem ”the benefit of a doubt” och inväntar med stort intresse lagets första resultat.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>