”Smygsäsongen” drar vidare

Även om ligorna inte startat riktigt än så är ändå speedwaysäsongen 2010 i full gång! Vi har sett många förare göra sin debut för året redan, och med nya träningsmatcher och diverse andra tävlingar varje dag så får vi en bättre bild av hur det står till på speedwayscenen för var dag som går. Låt oss ta en titt på några intressanta insatser, både positiva och negativa.

Nicki Pedersen forsätter att skörda framgångar. Senast han var ute på banan (Bob Kilby Memorial i Swindon) tog han helt fullt, och detta mot nio av förra årets GP-förare. Fortsätter han i den här takten kommer han bli, som tidigare nämnt, en glödhet kandidat till guldet i år. Än så länge har han fått det att stämma i alla fall, vilket i och för sig kan bero på att inget ännu har hänt som fått honom ur balans, något som jag skulle säga är hans största hot. Vi vet alla att Nicki kan rada upp riktigt fina resultat när han är till freds med omständigheterna, men det krävs inte mycket för att få honom att kantra (både i depån och ganska ofta på banan också för den delen). Hursomhelst är han klart den förare som har öppnat starkast mot det tyngsta motståndet och det ser verkligen ut som om Nicki kan hitta tillbaka till den absoluta toppen i år.

På tal om att hitta tillbaka till toppen verkar det vara vad Elit Vetlanda kan se fram emot i sommar. De var klart det bästa serielaget 2009 men föll likt ett korthus när de drabbades av skador som lämnade hål de inte hade en chans att fylla. I år tycks laget bli stabilare än någonsin. Än så länge så har deras förare levererat ordentligt, eller i alla de som faktiskt kört. Jaroslaw Hampel, som bekant gör sin comeback i GP-serien i år, har öppnat extremt starkt i ett par träningsmatcher i Polen. På 14 körda heat har han bara missat sex poäng. Kan han hålla sig på en något så när jämn nivå kommer han bli en ännu stabilare hörnsten i Vetlandas lag. Ännu mer imponerande dock är Hampels lagkamrat i Leszno och en av Vetlandas nya värvningar, Janusz Kolodziej. På 14 körda heat har han bara tappat en enda poäng. Finns inget mer att säga än att jag tror att Wirebrandt och Staff är mycket nöjda med det nya kontraktet med Janusz. Jurica Pavlic har inte börjat fullt så starkt som Hampel och Kolodziej, men har ändå börjat bättre än förväntat. Förhoppningsvis kan han bli en reserv Vetlanda kan ännu mera tilltro på. Vetlandas flaggskepp, Jason Crump, har inte haft en fullt så stark inledning som han hade förra säsongen, men han visar ändå en hög klass. Han kom som bekant fyra i Ben Fund Bonanza och nyligen trea i Bob Kilby Memorial. Han hade en snäppet skakigare kväll när Peterborough Panthers firade 40 år, dock tog han tre heatsegrar. Helt enkelt, inte fullt så lysande som i fjol, men ändå jävligt bra. Thomas H Jonasson har kanske inte haft en pangstart, men det har inte varit någon katastrof heller. Kort och gott, av det vi sett än så länge verkar det som om Vetlanda går mot ytterligare en kanonsäsong.

En som börjat snäppet mindre enastående dock är förra årets stora snackis, Emil Sayfutdinov. Än så länge har han två tävlingar under sitt bälte. Bob Kilby Memorial, där han bara fick ihop fyra poäng och fick se sig slagen av alla deltagare utom tre. Sedan körde han ikväll en träningsmatch i Polen då Bydgoszcz mötte Leszno på bortaplan. Här blev det sju poäng för Emil. Bättre än i Swindon, men ändå inte allt för imponerande från killen som trots allt är rankad trea i världen för närvarande. Det första resultatet skulle kunna bero på okunskap om banan i fråga och den andra på för tungt motstånd (att skylla på banan går inte riktigt då Emil körde här ett antal gånger förra året) trots att den enda andra GP-föraren på plats var Hampel. Som jag har sagt tidigare är det oschyst att döma en förare efter bara ett par tävlingar, men jag tror vi alla kan hålla med om att om Emil vill behålla en medalj så blir det till att rycka upp sig en aning, det lär knappast bli lättare i kommande tävlingar.

En annan mindra smickrande öppning kom från en gåtfulle Hans Andersen när han gav sig ut för första gången under Bob Kilby Memorial. Sex poäng blev det här, vilket i och för sig var bättre än många av Hans GP-tävlingar 2009, men kanske inte riktigt vad han hoppats på. Det finns gott om tid än att komma igång innan GP-serien drar igång (det område där Hans har absolut mest att bevisa), men då blir det verkligen upp till bevis om förra årets fiasko bara var en vägbula eller om Hans kanske verkligen börjat tappa stinget lite. Personligen vet jag inte vad jag ska tro än så länge, men det är som sagt lite tidigt att dra allt för stora slutsatser, så jag tänker inte slänga ur mig något allt för förhastat.

Slutligen vill jag också säga att jag än så länge är djupt imponerad av både Fredrik Lindgren och Krystof Kasprzak, som bägge två har levererat på en hög nivå i nästan alla möten de har deltagit i. Starkt gjort av två förare som förra året nästan tog ett steg bakåt i sina karriärer.

Det kommer som sagt in nya resultat hela tiden, och vi kommer fortsätta kommentera på det vi anser vara intressant. Stay tuned, för säsongen kommer bara bli bättre ett bra tag framöver!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>