And so it begins…

Våren kryper äntligen fram över norra Europa och tar då med sig inledningen på Speedwayåret 2010. Jajamensan, de allra första tävlingarna är nu körda och vi har fått det första smakprovet på vad vi hoppas kommer bli ett riktigt härligt år med bra speedway. Även om alla världsstjärnorna inte prövat lyckan än så har vi några riktigt intressanta förare som har kommit igång. Låt oss ta en titt på vad vi kunnat observera under dagarna som gått.

Det hela började med Ben Fund Bonanza i söndags. På startlistan hittade vi inte mindre än fyra GP-förare. Nicki Pedersen, Tai Woffinden, Fredrik Lindgren och regerande världsmästaren Jason Crump. Vi hade även ett redigt gäng tidigare GP-stjärnor; Krzysztof Kasprzak, Niels-Kristian Iversen, Scott Nicholls och Leigh Adams. Även om så här tidiga tävlingar kanske inte är den bästa indikatorn på hur en förares säsong kommer att gå (förra året började till exempel Hans Andersen helt fantastiskt, och vi minns ju hur det gick sen) men oavsett detta kan man inte förneka att Nicki Pedersen stod för en kanontävling. Inte en enda poäng missad, och detta på en engelsk bana. Vad Nicki bevisat är att han sannerligen har motormaterialet för att kunna spöa de flesta, frågan är väl bara om han kan hålla sig lugn nog för att inte dramatisera bort ytterligare en säsong. Hur som helst går det inte att förneka att hans öppning är ett styrkebesked av magnitud. Det stora utropstecknet skulle jag dock säga var Kasprzak, som tog hem andra platsen och bara tappade två poäng. Med tanke på hur intetsägande han var under stora delar av 2009 kanske detta är året han kliver tillbaka in i rampljuset. Om han kan hålla sig på något så närt den här nivån resten av året kommer han dessutom vara en stor tillgång för Vargarna, framför allt eftersom de under förra året saknade en riktigt stabil förare. Även Fredrik Lindgren stod för en imponerande prestation genom att knipa 3:e platsen. Vem vet, kanske har hans nya motormaterial redan burit frukt?

Jason Crump missade precis topp tre genom att hamna sist i final heatet. Lite överraskande kanske, men jag tycker man får ha i åtanke att han fortfarande håller på att återhämta sig från skadan han ådrog sig förra säsongen. Låt oss bara hoppas han är helt återställd tills ligorna och Grand Prix säsongen drar igång. På tal om GP så stod Tai Woffinden för en ganska ljummen insats. Han lyckades bara knipa åt sig fem poäng och besegrades av ett antal förare han ”borde kunna slå” (i alla fall på pappret). Ska dock inte dra några större slutsatser utifrån detta, det här var årets första tävling trots allt och nästan allt kan hända, så jag ska inte vara för hård mot Tai i det här läget. Både Iversen och Nicholls slutade också på fem poäng, vilket väl var ungefär vad man hade kunnat förvänta sig. Leigh Adams och andra sidan får ses som tävlingens bottennapp, då han bara skrapade ihop fyra poäng. Förvisso blev han utesluten i ett av dem, men jag tycker nog man kunde ha hoppats på mera. Detta är Leighs sista säsong som speedwayförare och jag hoppas innerligen att han kommer spotta upp sig till kommande tävlingar så han kan gå ut med stil.

Fullkomliga resultat från Ben Fund Bonanza: http://www.aktuellspeedway.se/liveupdate/simpel20.php?id=livesimpel

Jag återkommer i eftermiddag med diskussion kring de två andra intressanta tävlingarna som körts.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>