Inför GP 2010 (2/4)

Nicki Pedersen var inför 2009 en klar guldfavorit, men redan efter första tävlingen fick man känslan av att något inte var som det skulle. Efter det gick det utför, mycket på grund av Nickis eget beteende. Han är en av de förare som fått mest uppmärksamhet här på Speedways, och det är inte mycket som har haft med hans körning att göra. Tittar man på hans resultat ser man dock att han (tillsammans med Tomasz Gollob) har den högsta lägsta nivån av alla förare. Han tog aldrig mindre än sju poäng (bortsett från den tävling som han uteblev från). Trots detta får man se hans säsong som en besvikelse, man hade helt enkelt räknat med att den regerande världsmästaren skulle bli bättre än sexa. I ärlighetens namn tycks det dock som om Nickis säsong handlade mer om att dramatisera i intervjuhörnan än den handlade om speedwaykörning. Inför i år hävdar Nicki att han inte längre är kontroversiell (jag höjer mina ögonbryn så högt att de fastnar i nacken) och att han i år verkligen ska fokusera på att ta sig upp i toppen igen. Samtidigt har han tappat två tunga sponsorer samt sin plats i ryska ligan, vilket gör att han kommer få ett bra mycket knivigare år rent ekonomiskt än tidigare. Även med detta i åtanke tror jag faktiskt att Nicki kommer bli en av de hetaste kandidaterna för guldet 2010. Kameragnäll till trots så körde han faktiskt bra, framför allt mot slutet av säsongen och jag tyckte inte jag såg något i hans stil som tydde på att han var så pass avtrubbad att han inte har kapacitet att klättra upp igen. Kan han lära sig att knipa igen käften och bli lite smidigare ute på banan så har han en mycket god chans att nå hela vägen, igen.

2009 tilldelades Pedersen(eller var delaktig i):

GP: Kvällens besvikelse (x2), Kvällens ”Vafan?”, Kvällens kontrovers (x2), Kvällens ”Kom igen” (x4), Kvällens ”Oj då”, Kvällens ”Nähä du” (x2), Kvällens tabellvinnare, Kvällens ”Nej nu jävlar!”
Övrigt: Årets ”Kylskåp”, Årets gnällspik, Årets fotoögonblick

2009 var året då Andreas Jonsson hittade rätt igen efter ett par säsonger kantade av krascher och onödigt våghalsig körning. Han ska inför säsongen ha prioriterat om och insett att en extra poäng inte är värd att riskera liv och lem för, och det tycks ha burit frukt. Han gjorde sin bästa säsong sedan 2006 och den näst bästa i karriären. Stabiliteten fanns uppenbarligen där, och det gjorde formen också. Nog för att han hade ett par dalar, men det går inte att förneka att han sällan kört så bra som han gjorde under stora delar av säsongen. Han klev fram som Sveriges klart bästa förare. Det har inte pratats om några massiva ändringar för Jonssons del inför årets säsong, och det är väl lika bra det. Kan han behålla formen och stabilisera sig ytterligare lite så har han en god chans på en medalj. Hans inställning verkar det inte vara något fel på i alla fall, sällan har man sett en förare så peppad och entusiastisk inför säsongspremiären. Andreas ska bli en av de intressantaste förarna att följa under årets GP-serie.

2009 tilldelades Jonsson (eller var delaktig i):
GP: Kvällens ”Klippa”, Kvällens ”Uppstudsare”, Kvällens besvikelse, Kvällens uppsving, Kvällens tabellförlorare
Övrigt: Årets svensk, Årets ”Hjärtsnörp”

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>