Inför GP 2010 (1/4)

Även om 2009 hade två ganska väntade gubbar allra högst upp i GP-serien så blev resten av slutresultatet allt annat än vad man väntat sig. Den förre världsmästaren Nicki Pedersen tog sig inte ens upp i topp fem, Hans Andersen placerade sig sämre än nykomlingen Kenneth Bjerre, Emil Sayfutdinov blev stjärna över en natt och var vid årets slut ett av de mest respekterade namnen i speedwayvärlden, Rune Holta som hade en katastrofal öppning på säsongen tog mer än hälften av sina poäng på bara tre-fyra tävlingar och en Leigh Adams vars sista satsning på ett guld slutade i hans sämsta säsong på många år. Detta var bara några av de anmärkningsvärda händelserna som skede under förra årets GP-crikus.

De första riktigt intressanta tävlingarna körs om mindre än en månad, så det är hög tid att ta en titt på de åtta bästa förarna i världen. Vad de gjort, vad de gör och vad de (kanske) kommer göra. Vi börjar vid plats åtta och arbetar oss uppåt.

Kenneth Bjerre stod ut på många sätt och vis under 2009. Detta var mycket tack vare sin säkerhetsväst-färgade dräkt, men också för sin körning. Det hör inte till vanligheterna att en debutant lyckas slå sig in i topp åtta och verkligen etablera sig som en given förare i världseliten. Ett bra resultat minst sagt, men tittar man tillbaka på Bjerres säsong så ser man att det ändå var en hel del upp och ner. Vad som honom över topp åtta-strecket var en hög lägsta nivå och en imponerande hög toppform. Det gick inte en tävling där han tog mindre än fem poäng och han lyckades nå tre finaler. Han var inte långt över strecket, men han hade det lilla extra. 2010 tror jag kommer bli tuffare överlag än vad 2009 var, och jag misstänker att Kenneth kommer få kämpa hårt för att klamra sig fast vid sin topp åtta plats, framför allt eftersom det kommer många starka förare bakifrån, både nykomlingar och revanschsugna wild cards. Håller Bjerre samma form som förra året så har han en god chans att hålla sig kvar där han är nu, men jag tror inte han kommer sitta säkert förens säsongen nått sitt slut.

2009 tilldelades Bjerre (eller var delaktig i):
GP: Kvällens ”Uppstudsare” (x2), Kvällens ”Oj då”
Övrigt: Årets hedersomnämnande (danskar)

Rune Holta stod förra säsongen för en av de absolut mest imponerande slutspurterna vi sett i speedway på mycket länge. Av sina 99 poäng tog han 56 på de fyra sista tävlingarna, detta efter en serie mindre smickrande insatser. Det såg länge ut som om den polske norrmannen skulle stå för en redig flopp, men om det är någon som kan lyckas med en sådan här helomvändning så är det just Holta. Att börja ruttet och avsluta starkt har alltid varit hans grej, och 2009 avslutade han så starkt att det blev hans bästa GP-säsong så här långt. Han var då lite tveksam till att köra Grand Prix i år, men nu verkar han mer taggad än någonsin tidigare. Personligen tror jag att om han bara kunde bryta sin egen trend och faktiskt hålla en förhållandevis hög nivå redan från start så utesluter jag inte för en sekund att han skulle kunna ta en medalj. Rune har gång på gång visat att han kan slå precis vem som helst när han får till det. Om det är hjärnspöken eller en riktigt lång jakt på rätt inställningar som håller honom tillbaka vet jag inte, men får han till det en hel säsong kan det bli hur bra som helst. Kommer han få till det? Omöjligt att säga (det är trots allt Holta vi pratar om), men det känns som att om det är något år han ska lyckas så är det i år.

2009 tilldelades Holta (eller var delaktig i):
GP: Kvällens ”Uppstudsare”, Kvällens ”Sten”, Kvällens ”Vafan?” (x2), Kvällens uppsving, Kvällens tabellvinnare
Övrigt: Årets återhämtning

1 comment to Inför GP 2010 (1/4)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>