Ett bra år att se tillbaka på, en intressant säsong att se fram emot!

Om ett par månader är det dags att kicka igång ännu en säsong av denna sport vi älskar så. 2009 blandade och gav beträffande kvalitet, men jag tror vi kan enas om att det överlag var ett mycket underhållande år för Speedwayen. Vi såg gamla favoriter göra sin bästa säsong någonsin, vi såg en rysk tonåring som skakade om hela GP-serien ända in i fundamentet, vi såg förare vi trodde skulle kriga om guldet missa kvalgränsen, vi såg det ryska landslaget överträffa alla förväntningar och mycket, mycket mer. Få kunde ha tippat hur säsongen skulle slutat, både i GP-serien och i ligorna (minns ännu hur folk hävdade att Piraterna var den klart hetaste guldkandidaten). Ett mycket spännande och ovisst år minst sagt. 2010 verkar dock bli ännu intressantare. Med många oväntade och spännande övergångar i ligorna och tre GP-debutanter ser årets säsong ut att kunna bli bli ännu mer svårtippad än fjolårets.

Innan vi blickar framåt på allvar vill jag dock uppmärksamma de förare som deltog i GP-serien förra året, men som inte är med oss i år och kort tala om deras säsong och mina tankar om deras chanser att ta sig tillbaka mot toppen. Jag ska även redovisa deras ”karriär” här på Speedways och visa vilka utmärkelser de lyckades snappa upp under säsongen som gick. Vi börjar nedifrån och rör oss uppåt.

Scott Nicholls har länge känts som en förare som egentligen aldrig varit så pass bra att han faktiskt hör hemma i GP-serien. Han har kört på denna nivå i tio år och har ännu inte vunnit en final. Han har getts ett permanent wild card tre gånger och har egentligen aldrig lyckats förvalta det. 2009 var dock hans sämsta säsong på mycket länge. Under hela säsongen drog han in 45 poäng, vilket var mindre än Jason Crump tog i sina två tävlingar i Köpenhamn och Cardiff. Det var verkligen inte Nicholls säsong helt enkelt. Han var sällan helt sämst efter en tävling, men oftast med mycket liten marginal. Kommer han komma tillbaka till GP-serien? Tveksamt, förutsatt att han inte gör ett jättekliv i kvalitet. I ärlighetens namn tror jag han gjort sitt på Grand Prix-scenen.

2009 tilldelades Nicholls (eller var delaktig i):

GP: Kvällens Uppstudsare, Kvällens sten (x2), Kvällens ”Kom igen”, Kvällens uppsving (x2), Kvällens ”Man child”
Övrigt: Årets brittiska flopp, Årets ”Blyklump”, Årets ”Snackis”

Grzegorz Walaseks säsong var en av de ojämnare. Vissa tävlingar körde han riktigt fint (han nådde final en gång) men andra var rena katastrofen (där ibland en GP-tävling där han tog en enda poäng). Walasek stod dock inte ut speciellt mycket, varken resultatmässigt eller på banan. Han var inte konsekvent dålig, absolut inte, men han var väldigt lätt att glömma bort. Ser vi honom igen på GP-scenen? Kanske, han är så pass bra att han kan ta sig vidare via kvalet och det är troligen hans enda chans, det är inte lätt att hävda sig som polsk speedway åkare i dessa tider. Inte på grund av byråkrati eller något sådant, utan för att de har helt sjukt många kanonbra förare och av den anledningen kan nog inte Walasek hoppas på ett permanent wild card.

2009 tilldelades Walasek (eller var delaktig i):

GP: Kvällens ”Uppstudsare”, Kvällens ”Sten”

Sebastian Ulamek har många gånger setts som en förare som kan vara bra i sina bästa stunder men att han överlag inte är speciellt bra. Detta tycker jag är mycket oförtjänt, han tog sig trots allt till fem semifinaler och en final. Han höll sig på en jämn nivå, en nivå som tyvärr dock inte var hög nog att ge honom än bättre placering än han fick. Tydligen ska det ha varit så att han halvvägs in i säsongen köpte in nya cyklar specifikt för GP-serien och efter det gick det utför. I sista tävlingen gick han tillbaka till sina gamla och då tog han plötsligt en tredjeplats. Av de förare som lämnar serien i år är Ulamek en av de jag kommer sakna mest. Han betedde sig alltid proffsigt, körde många gånger riktigt fint och blev så genuint glad när det gick bra för honom. En schyst kille att ha på banan helt enkelt. Huruvida han kommer tillbaka är väl kanske lite tveksamt. Liksom Walasek har han chans att ta sig vidare via kval, men frågan är huruvida han tänker göra den satsningen. Oavsett kommer i alla fall jag sakna honom.

2009 tilldelades Ulamek (eller var delaktig i):
GP: Kvällen ”Klippa”, Kvällens ”Sten”, Kvällens uppsving

Leigh Adams meddelade inför den sista tävlingen att detta var hans sista Grand Prix-säsong. Han har varit med i många år men hade i princip redan innan säsongen börjat bestämt sig för att detta var hans ”swansong”. Synd, då Adams, enligt mig, är en av de absolut bästa teknikerna som vistats på en speedwaybana. Alltid stadig på cykeln, aldrig dumdristig och alltid mycket koncentrerad. 2009 tycktes han dock sakna något som ingen mängd teknik riktigt kan kompensera för, farten. Oftare än inte blev han helt akterseglad och fick egentligen aldrig att utnyttja sin tekniska skicklighet. Hans körning i ligorna var bra mycket bättre och klart mer likt den Adams vi känner, men hans insats i GP-serien var hans klart sämsta på mycket länge. Adams kommer också saknas, mycket på grund av att han kunde vara en extremt underhållande förare att titta på, men också för han så länge ständigt varit en av de bästa i världen. Det var i och för sig ett mycket klokt drag att lägga av innan det blev allt för stelt, och ingen förare ska behöva dröja sig kvar i GP-serien när de känner att de inte får ut något av det. Oavsett dock är det trist att Adams nu försvinner från GP-scenen, men det var också skitkul att han fick avsluta denna delen av sin karriär med en välförtjänt andraplats i Bydgoszcz.

2009 tilldelades Adams (eller var delaktig i):

GP: Kvällens ”Uppstudsare”, Kvällens besvikelse (x5), Kvällens ”Sten”, Kvällens uppsving, Kvällens insats
Övrigt: Årets australiensiska flopp

Vi kan nu börja se den kommande säsongen på horisonten, och den ser som sagt mycket lovande ut! Vi har redan fått första smakprovet i form av de australiensiska mästerskapen. Vi såg i dessa en riktigt imponerande insats från Batchelor, Holder och Ward med Holder som slutlig segrare, en seger han knep med minsta möjliga marginal. Vi kan bara hoppas att resten av säsongen blir så dramatisk och spännande. 2010 har börjat, och Speedways kommer finnas med hela vägen!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>