Årets britter 2009

Årets hedersomnämnande: Lee Richardson

Även om Lee inte genomgått någon större utveckling eller förändring så är han fortfarande en av brittisk speedways starkast lysande förare. Han har gjort en riktigt fin säsong i de ligalagen han kört i, inte minst i Vetlanda, och gjorde också en mycket stark insats för det brittiska landslaget under Lag-VM. Överlag skulle jag nog säga att Lee är den mest etablerade britten som levererar på en stabil nivå. Han tog som sagt inga massiva kliv framåt men han håller sig på en så pass hög nivå att han blir en tillgång för vilket lag som har turen nog att få ha honom. Tycker verkligen Lee kan se tillbaka på en bra säsong, även om han inte kammade in några stora priser.

Årets britt: Tai Woffinden

På samma sätt som Patrick Hougaard haft en stabil uppåtkurva så har Tai Woffinden tagit enorma steg i sin utveckling som förare. Tai är blott nitton år men har ändå klivit fram som en av Storbritanniens mest kompetenta förare och har blivit något av ett ljusets hopp för brittisk speedway. Han togs ut till Lag-VM truppen tillsammans med ett gäng andra yngre förare och gjorde där en riktigt fin insats. Visst, den första deltävlingen var kanske inget han gladeligen kommer sätta på sitt CV, men i Race-Offen klarade han sig riktigt bra och höll jämna steg med Chris Harris, något som inte är allt för sjabbigt när man tittar å deras motstånd. Det som dock gör tai till en vinnare i min bok är hans insats i Vargarna. Det är inte ofta en nittonåring utses till lagkapten, blir en av lagets absolut starkaste förare och dessutom leder laget till ett silver under deras första säsong. Detta tyder på en otrolig mognad hos Woffinden samt en stark vilja att göra allt vad om krävs för sitt lag. Han är synnerligen ett framtidsnamn och det talas redan om ett wild card till nästa års GP-säsong. Tai tycks vara precis det som brittisk speedway behöver, och därför blir han årets britt.

Årets flopp: Scott Nicholls

Troligen den minst överraskande utnämningen så här långt, men det finns egentligen inte mycket annat att säga om det. Ingen väntade sig att Nicholls skulle ta några jättekliv framåt, men det var nog få som trodde att han skulle falla så lågt som han gjort. han kom överlägset sist i GP-serien och tog mindre poäng totalt än vad Jason Crump tog på två tävlingar. I princip hela Nicholls år har kantats av misslyckanden. Han har inte kört speciellt bra i någon liga, med ett fåtal matcher som undantag. Det var ett tag så pass illa att Wroclaw valde att ställa över honom helt, något som inte är allt för vanligt för en GP-förare. Han fick inte heller köra i Lag-VM, vilket troligen var en av anledningarna till att britterna klarade sig så bra där. Nicholls kan i alla fall stoltsera med ett Elitseriesilver, men utöver det så finns det inte mycket positivt att bygga på. Hur hårt det än låter så får man nästan säga att hela Nicholls säsong varit ett misslyckande, och det är föga överraskande att han blir den största floppen 2009.

På tisdag avverkar vi den sista nationen på vår lista, Australien. Hoppas ni hittar tillbaka till Speedways då!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>