Liv i den gamla gubben (och danskarna) än!

Får först be om ursäkt att det tagit hemskt lång tid att få ut det här ”efter-GP-inlägget”, men har haft ganska fullt upp samt en liten sjukdomsvisit. Nu kör vi igång i alla fall med vad som borde kommit redan i söndags; en titt tillbaka på tävlingen i Terenzano! Notera att jag såg huvudtävlingen som en inspelning och finalerna på internet, vilket kan ha lett till att jag missat några detaljer.

Kvällens ”Klippa”: Det har varit många tävlingar nu där en förare varit superstabil och det här var Gollobs kväll. En enda missad poäng på hela kvällen är mycket imponerande och ett klart styrkebesked från en förare många trodde inte skulle orka hela säsongen ut.

Kvällens ”Uppstudsare”: Jag säger här Walasek som tog sig till final för första gången. Jag trodde personligen inte att han hade alt för mycket att hämta i den här tävlingen då han inte visat på någon vidare form under de senaste veckorna men han tog tillfället i akt och slog till ordentligt. Walasek kommer med största sannolikhet inte att vara med i GP-serien nästa år så jag tycker det var kul att han kunde få åtminstone en riktigt bra tävling.

Kvällens tabellvinnare: Både Nicki Pedersen och Hans Andersen tog ett par riktigt viktiga kliv framåt. Hans hoppade upp i topp åtta för tredje gången efter att ha ramlat ur de två första. Han ligger på samma poäng som nian men är ändå på rätt sida staketet. En fin tävling i Bydgoszcz så kanske han slipper hoppas på wild card till nästa år. Nicki Pedersen skaffade sig ett aningen stadigare grepp om en topp åtta placering även om han bara har fyra poäng till godo. I och med att Bjerre hade en rutten kväll kunde de andra två danskarna ta till fället i akt och få ett bra utgångsläge inför sista omgången.

Kvällens tabellförlorare: Fredrik Lindgren har sakta men säkert glidit ner genom tabellen ända sedan andra omgången och nu har han slutligen ramlat ut ur topp åtta. Som bekant ligger han på samma poäng som Andersen, men med tanke på hur Fredrik kört på Polonia Stadium de senaste gångerna han varit där så bådar detta inte allt för gott inför den sista rundan. Som bekant tog han bara en poäng där när GP-serien var där första gången förra året. Fredrik hade behövt att hans närmaste konkurrenter hade haft en dålig kväll, tyvärr verkar det som om alla utom Bjerre hade raka motsatsen. Om Fredrik vill hänga kvar sp måste han ha en riktigt, riktigt bra sista runda. Allt annat kommer lämna honom utan en säker kvalificering till nästa år.

Kvällens ”Vafan?”: En bana som bjöd på bra racing? Känns som något av en lyxvara helt plötsligt.

Kvällens besvikelse: Får ju säga att jag hade lite större förhoppningar på Greg Hancock. Han körde inte speciellt dåligt, men sju poäng är ändå mindre än vad vi förväntar oss av honom. Kan inte riktigt heller skaka av mig att jag hade hoppats på lite mer från Emil Sayfutdinov. Visst, elva poäng är ju inte dåligt, men efter att ha hört om hur brilliant han var på träningen så hade man ju redan tankarna på en till 24 poängare. Antar att när någon slår till så kraftigt som han gjort så får vi mycket snabbt skyhöga förväntningar som det knappt går att leva upp till.

*NY* Kvällens insats:
Den här kategorin går till de förare som mot alla odds gör en hyfsad insats. Det kan vara allt från ska till statistik som talar mot dem. Vi sätter här givetvis Jason Crump. Man kunde se hur ont han hade hela kvällen igenom och att ta fyra poäng när han har så ont att han knappt får av sig handskarna själv är inget annat än imponerande. De fyra poäng han lyckades ta kan, som SVTs kommentatorer sa, vara de viktigaste han tagit den här säsongen.

Kvällens trend: Jag tyckte man kunde se en trend i hur fokuserade förarna var. Det kändes som om nästan alla förstod allvaret i det hela och verkligen gav allt de hade. För somliga funkade det bra, för andra mindre så. Oavsett är det kul när förarna gör en sådan tävling, det gör det hela mer underhållande för dem, men främst för publiken.

Kvällens ”Sten”: Jag vet inte vilken gång i ordningen det är nu som jag sätter Leigh Adams här. Leigh har varit blek i princip hela säsongen och det tycks helt enkelt inte vända för honom. Det vore kul om vi kunde få se en stark avslutning från hans sida, men i ärlighetens namn så beskyller jag honom inte för att ha tappat både motivation och list så här dags.

Kvällens ”Oj då!”: Scenen är beredd för en riktigt hård kamp i sista omgången. Gollob och Sayfutdinov krigar om silvret samtidigt som Gollob fortfarande har guldvittring. Längre ner i tabellen är det diamanthårt om att direktkvalificera sig till nästa säsong. Mellan plats sex och tio skiljer det bara sju poäng vilket gör det fältet vidöppet. Nog för att man räknade med spänning, men inte av denna magnitud.

Kvällens uppsving: Om Leigh Adams står för ständiga bottennapp så står Hans Andersen för ständiga comebacks. Ännu en gång så går han från en usel tävling till att helt plötsligt ta sin bästa placering för året. Visst är det kul när han lyckas med det, men det vore ju ännu bättre om han kunde hålla sig där hela tiden och hoppa över dalarna. Nästa år kanske han kan det.

Kvällens glädjeämne: Vi fick äntligen en tävling med fin racing och underhållande heat. Det känns som om detta blivit en ovanlighet då vi haft mycket udda banor ända sedan Daugavpils. Nu fick de äntligen till det och levererade en bana som bjöd in till den racing både förare och publik gillar. Nu hoppas vi att de kan få till en lika fin nästa gång så vi kan få en riktigt spännande sista tävling!

Kvällens ”First!”: Inte allt för mycket att anmärka på men vi hade: Första finalen med både Nicki och Hans, första finalen utan både Jason och Emil, Walaseks första final och första gången Scott Nicholls tog mer poäng Crump.

Beklagar som sagt att detta kom ut så sent. I skrivande stund är det också bara en knapp timme kvar tills SM-finalens andra omgång går av stapeln, så det är mycket att hålla koll på nu i speedwayvärlden. Efter denna afton är det dags att blicka framåt mot årets sista GP-tävling. Det har varit ett mycket speciellt år och vi hoppas på en mycket speciell avslutning. Tävlingen lever i allra högsta grad då tabellen sällan varit så här tät, vilket vi hoppas kommer ge oss en riktigt magnifik tävling. Återkommer då med den sista uppsättningen med före- och efterinlägg. Vi ses då!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>