Terenzano – Crumps mest ödesdigra tävling än så länge

För näst sista gången 2009 förbereder vi oss för en Grand Prix tävling. Av de som varit får jag ju dock säga att detta känns som den absolut viktigaste. Jason Crump har dominerat hela säsongen men har haft ett par lite sämre tävlingar de två senaste. Som följd har han tappat poäng till sina konkurrenter, och när Emil Sayfutdinov förra gången slog till med imponerande 24 poäng. 26 poäng skiljer nu Crump och Sayfutdinov åt. Det som nu gör det hela lite extra dramatiskt är att Jason nu är skadad och kanske inte ens kommer kunna genomföra tävlingen. Detta öppnar upp för Emil att knappa in ytterligare, kanske till och med komma ikapp så pass att han på allvar kan utmana Crump för guldet i den sista omgången. Låt oss ta en titt på vad vi kan förvänta oss inför denna högst intressanta tävling!

Lördagens favorit: Jag går på ren statistik här och säger Emil Sayfutdinov. Han ska ha sett grym ut på träningen och man tittar på hur han kört på permanenta banor han aldrig varit på tidiagre under den här säsongen så ser man snabbt ett mönster, ett mönster som inte bådar allt för gott för Crump. Terenzano är dessutom en mycket lång bana, något Emil också haft för vana att använda till sin fördel.

Lördagens ”Glöm inte bort!”: Rune Holtas form har varit på topp den senaste tiden, och med tanke på hur pressad han är nu för att kunna klara topp åtta så tror jag bara det gör honom ännu mer trissad. Han har varit på pallen två gånger i rad nu och jag tror inte han har för avsikt att bryta den trenden nu. jag har tidigare sagt att Holta är nästintill ’otippbar’ och det står jag fast vid, men jag tror verkligen han har chansen att lyckas den här gången också.

Lördagens ”Dark Horse”:
I brist på annat sätter vi här för tredje gången i rad Nicki Pedersen. Han har sett riktigt bra ut i ligorna i veckan som gått och jag tror han har kapacitet att ta sig upp på pallen den här gången. Förutsatt att han hålla cykeln under kontroll, så klart.

Lördagens frågetecken: Kommer Crump kunna genomföra tävlingen? Om så, lyckas han knipa guldet redan den här omgången (han behöver slå Emil med två poäng för att göra så). Om han inte gör det, hur stor kommer hans ledning vara inför den allra sista omgången? Frågorna är så många och de kretsar kring en man. Jason Crump är officiellt det stora frågetecknet i den här tävlingen.

Lördagens ”One to watch”: Om det nu var Emil som såg bäst ut på träningen så tycker jag man bör hålla ett extra öga på honom. Vi såg sist gång att om banan passar honom så kan han lyckas med det mesta. Kommer detta upprepas? Håll koll och få svaret!

Lördagens ”One to beat”: Vi hittar här Emil Sayfutdinov ytterligare en gång. Med tanke på hans meritlista på de banorna han aldrig kört på innan så tror jag det är många som vill bevisa att de faktiskt också kan. Tror framför allt en viss dansk är extra tänd på att göra just det.

Lördagens ”WOO-PAH!”: Den förare som just nu ligger mest pyrt till i mina ögon är Fredrik Lindgren. Han har bara två poäng till godo på Holta och Nicki som närmar sig bakifrån. Skulle dessa två passera honom så faller han ut ur topp åtta, och nu när Magnus Zetterström tagit sig in i nästa års serie så blir det plötsligt chansen för en svensk att få ett permanent wild card betydligt mindre. Om Fredrik garanterat vill stanna kvar så är det den här omgången han måste få det att fungera. Kom igen, Fredrik! Woo-pah!

Lördagens fasa: Att Nicki Pedersen hamnar i trubbel igen. Inte direkt för att jag tycker synd om honom, snarare tvärt om. Vi börjar bli rätt trötta på hans eviga skitsnack och klagande. En annan anledning att jag hoppas att han ska kunna ta sig igenom en tävling utan gnällande är att jag inte vill se den danska speedwaypubliken bli ännu mer fientlig mot utländska förare och domare. Låter som ett svepande uttalande kanske, men de som hörde buropen inne i Parken kan instämma på att det inte direkt var någon trevlig stämning. Det, plus de många banderoller och tröjor som stödde Nicki och som kritiserade domaren. Så för allas vår skull, inget gnällande, snälla.

Lördagens förhoppning: Med risk för att upprepa vad jag tidigare sagt så hoppas jag innerligen att vi kan få en bana den här gången som är något så när jämn. Tror inte detta behöver motiveras. De senaste tävlingarna har stundtals varit riktigt trista på grund av en vis banas dominans. Jag hopps innerligen att vi såg det för sista gången i Krsko.

Lördagens duell: Tveklöst mellan Sayfutdinov och Crump. De kommer troligen sno rampljuset helt och hållet då så mycket kan komma att avgöras imorgon. Alla poäng de tar är högintressanta. Jag skulle nog kunna gå så långt som att kalla detta årets duell, då guldet kan komma att delas ut redan imorgon. Något större kan inte stå på spel.

*NY* Lördagens nederlagstippning: Denna kategori kommer ersätta Captain Obvious. Jag gillar inte titeln fullt så mycket som kaptenen, men denna känns mer relevant. Här tar jag helt enkelt upp förare jag misstänker kan få en riktigt rutten tävling. Scott Nicholls hamnar här ”by defult” då han inte kört speciellt bra i ligorna den senaste tiden. Jag sätter även här Walasek som inte heller rosat marknaden mot det tyngre motståndet på ett bra tag. I övrigt känns det som om de flesta har en rätt god chans till ett schyst resultat.

Tävlingen i Terenzano är överlägset en av de mest intressanta tävlingen den här säsongen. Hur smärtsamt det än är så kommer jag inte kunna se den live då jag har andra planer. Till er som faktiskt kan se den på lördagskvällen önskar jag er en riktigt trevlig kväll (och nåde den som säger hur det går innan jag sett tävlingen)!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>