Nytt blod i GP 2010!

Som bekant körde årets GP-challenge igår kväll och resultatet tror jag överraskade även den mest inbitne speedwayexperten. Magnus Zetterström stod som vinnare vid kvällens slut, en förare i alla fall jag hade helt räknat bort då hans insats i kvalomgången i Motala inte direkt rosade marknaden. Om jag inte minns helt fel så kom han vidare som sista förare från den tävlingen. Mäkta imponerande av honom dock att gå ut och vinna hela kvalfinalen. Huruvida han kommer ha något att säga till om i själva GP-serien är väl aningen mer tveksamt, och jag får erkänna att av de som kvalificerade sig så tror jag ”Zorro” kommer vara den som får svårast att hävda sig. Oavsett så är det kul att han äntligen tog sig upp i högsta ligan och får en chans att visa vad han går för mot världseliten. Han säger själv att han nästan är rädd inför tanken att ge sig upp på en så här hög nivå. Får ju säga att jag ser rädslan som ett hälsotecken, om man inte är nervös inför en så här pass monumental uppgift så är man knappt mänsklig. Jag hoppas bara att Zetterström går in med realistiska krav på sig själv och inser att detta är så hård konkurens han kommer möta. Vem vet, han kanske får till det, men jag tror inte han kommer gräma sig allt för mycket om det inte går hela vägen.

Andra platsen kneps av ingen mindre än underbarnet från Australien, Chris Holder! Vi har sagt i familjen Persson under nästan hela året att Holder egentligen hör hemma i GP-serien och att han troligen kommer vara med 2010 oavsett om han kvalificerar sig eller inte. Nu har han gjort det för egen kraft och jag ser verkligen fram emot att se honom nästa år. Australien har inte haft någon större tillväxt på GP-scenen på mycket länge nu, så Holder kommer synnerligen in som en frisk fläkt och kan förhoppningsvis fylla den plats som troligen Leigh Adams kommer lämna efter sig när denna säsong är över (ren spekulation så klart). Efter att ha sett Holder i lag-VM nu under ett par år så vet vi att han kan utmana även de bästa och till och med spöa många av de nuvarande GP-förarna. Han platsar verkligen i det här sällskapet.

På tal om att platsa så fick många av oss våra önskningar besannade; Jaroslaw Hampel tog sig vidare som tredje man till GP-serien nästa år! Jag var ganska överraskad över att han inte var med i år, då han kört fantastiskt fint i många internationella tävlingar under åren som gått, inte minst lag-VM. I år var dock inget undantag. Oavsett vad det polska individuella mästerskapets statistik säger så ser jag Hampel som Polens bästa förare. Titta bara på hans insats under lag-VM. Hans körinsats var klart den starkaste i det polska lägret och han tycktes ta ett större ledar ansvar än vad deras lagkampen gjorde, som tjurade och körde riktigt kasst många heat. Summa summarum är att av de som gick vidare igår så är Hampel den som klart hör mest hemma i den högsta tänkbara ligan inom speedway. Han borde varit med redan i år, men bättre sent än aldrig antar jag!

Som många av er redan noterat så är det bara förare som inte är med i årets GP som tog sig vidare. Detta innebär alltså att de fyra nuvarande GP-förarna som deltog i tävlingen måste förlita sig på en plats i topp åtta eller ett permanent wildcard. Får säga att framförallt Kenneth Bjerre gör en riktigt svag insats med sex poäng på fem heat. Även Walasek gör en extremt blek figur med endast fyra poäng. Och andra sidan så får ag säga att jag tror de flesta hade högre förhoppningar på Bjerre. Han sitter i topp åtta just nu, men Holta är som bekant på väg uppåt, så Kenneth sitter inte under några förhållanden säkert. Pressen på honom är nu större än någonsin.

Ett par andra förare jag vill uppmärksamma; Fredrik Lindgren hamnade precis utanför topp tre och får liksom Bjerre försöka ta sig vidare på egen kraft. Med tanke på att hur svårt det kommer bli att få ett permanent wildcard nästa år så är det bara för Fredrik att satsa allt vad han har och försöka hänga kvar vid den topp åtta placering han faktiskt just nu sitter på. Kvällens tredje svensk, Jonas Davidsson gjorde ett redigt plattfall med tre poäng. Antar att han fortfarande inte är redo att ta steget upp som GP-förare. Chris Harris klarade inte heller som bekant topp tre, dock tror jag han sitter rätt säkert ändå eftersom arrangörerna säkerligen vill ha med åtminstone en britt och jag räknar kallt med att man inte tar med Nicholls nästa år då han verkligen inte på något sätt förtjänar det. Med andra ord tror jag Harris kommer vara deras första val när de väljer åtminstone en britt, så han sitter nog rätt säkert. En sådan som Walasek ligger nog lite mer illa till då jag inte tror han kan räkna med ett wildcard då det kommer finnas två (kanske tre) förare under polsk flagg.

Här är det fulla resultatet från Grand Prix Challange 2009:
1. Magnus Zetterström, Sverige (3,2,3,3,3) – 14+3
2. Chris Holder, Australien (3,3,3,3,2) – 14+2
3. Jaroslaw Hampel, Polen (2,3,3,2,3) – 13
——————
4. Fredrik Lindgren, Sverige (3,2,1,3,3) – 12
5. Chris Harris, Storbritannien (0,2,2,3,3) – 10
6. Piotr Protasiewicz, Polen (3,3,F,2,2) – 10
7. Dave Watt, Australien (1,1,3,1,0) – 6
8. Martin Smolinski, Tyskland (1,1,2,0,2) – 6
9. Kenneth Bjerre, Danmark (0,1,2,2,1) – 6
10. Adrian Miedzinski, Polen (2,2,1,1,R) – 6
11. Grzegorz Walasek, Polen (0,3,1) – 4
12. Lukas Dryml, Tjeckien (2,0,0,X,2) – 4
13. Jonas Davidsson, Sverige (1,0,2,0,0) – 3
14. Jurica Pavlic, Kroatien (2,0,0,0,1) – 3
15. Maksims Bogdanovs, Lettland (0,F,1,2,0) – 3
16. Kauko Nieminen, Finland (1,1,0,X,1) – 3
17. Ales Dyml, Tjeckien (1) – 1
18. Morten Risager, Danmark (1) – 1

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>