Emil, denne Emil

Tävlingen i Krsko är nu lagd till handlingarna och vi har ytterligare en gång fått se en uppvising av det mirakulösa underbarnet från Ryssland. Jag vill varna redan nu att jag kommer ha en hel del klagomål och kommer säga en hel del negativa saker i detta inlägg, dock tycker jag inte att det är helt obefogat. Självklart så finns det mycket kul att prata om också, så vi kör igång!

Kvällens ”Klippa”: Maximala 24 poäng till en nittonåring som gör sin första GP-säsong. All annan information är överflödig.

Kvällens ”Uppstudsare”: Scott Nicholls sticker ut hackan och tog sig ända till semifinal och gjorde sin bästa tävling än så länge i år. Sju poäng slutade han på, och jag får säga att jag är minst lika överraskad som jag är imponerad. Scott ligger fortfarande klart sist i tabellen, men jag tycker ändå att det var kul att han åtminstone kunde få till en hyfsad tävling.

Kvällens tabellvinnare:
Vi har två av dessa. Emil Sayfutdinov drog det längsta strået i medaljstriden och drog förbi Gollob och Hancock. Just nu ligger han tio poäng före Gollob och 14 före Hancock. Han har fortfarande 26 poäng kvar till Crump i toppen, vilket kanske är lite tveksamt om han kan ta in. Oavsett så har ett bra grepp om silvret för tillfället. Den andra vinnaren är Holta, som nu bara ligger tre poäng från Nicki Pedersen och en plats i topp åtta. Holtas obligatoriska slutspurt ser vi nu i full effekt, och den tycks funka även i år. En sådan här tävling till så har han en plats klar till nästa år.

Kvällens tabellförlorare: Vi har även två förlorare. Fredrik Lindgrens grepp om en topp åttaplacering tycks bli svagare och svagare. Både Holta och Nicki hade en bra kväll vilket gjorde att de tog ett par rediga kliv framåt medans Fredrik tappade ordentligt med mark mot bägge två. Nu är pressen på honom ordentligt stor. Den andra tabellförloraren är Andreas Jonsson som troligen såg medaljtåget gå igår kväll. 18 poäng är mycket att ta igen och med tanke på att det sällan går en tävling där alla de tre andra kandidaterna har en dålig kväll så kommer det bli svårt för Andreas att kunna hävda sig i medaljkampen. Kvällens resultat skickade honom för långt bakåt helt enkelt.

Kvällens ”Vafan?”: Som vi sagt förr, Holta får konsekvent till det i slutet på säsongen. Hur lyckas han med detta år efter år? Dels att hamna så pyrt till men sedan också göra sin återhämtning? Han förblir verkligen ett mysterium.

Kvällens besvikelse: Hans Andersen, Chirs Harris, Fredrik Lindgren och Andreas Jonsson är alla förare jag hade hoppats mer på, men jag tror den största besvikelsen var tyvärr Jonsson. Efter hans vinst förra gången så hoppades man ju att han skulle ta formen och farten med sig. Istället tycks vi tyvärr se hans första rediga svacka i år.

*NY* Kvällens ”Skärpning!”: Det finns en crew jag tycker behöver skärpa sig, och det är de som är ansvariga för banprepareringen. För tredje gången nu så har vi en bana där vi har en grind som är totaldominerande och jag tycker hel enkelt inte det är okej. Jag förstår att det inte kan vara lätt att få till en perfekt bana, men jag tror inte jag sett så många ojämna tävlingar på en säsong någon gång förr. Det tar dels bort spänningen i många heat och gör att vissa förare blir klart mer gynnade än andra. Tacksamt nog så vanns ju inte finalen från röd men jag hoppas ändå innerligen att de kan få till en något så närt jämn bana nästa gång.

*NY* Kvällens ”Nej nu jävlar!”: Nog för att man tolererat mycket gnällande från Nicki Pedersen i år, men hans uttalande denna afton innehöll så fruktansvärt mycket skitsnack så jag tycker det är näst intill absurt. Nicki tycks mena att det inte var hans fel att han körde på Gollob i finalen. Han uttryckte det som att det var ett kollektivt fel av Sayfutdinov och Gollob vilket gjorde att han tvingades ut från sitt spår. Enligt mig är anledningen till att han körde in i Gollob mycket enkel. Han får ett res! Ett res han får efter det att Gollob klart passerat honom och utan någon direktkontakt från Emil. Jag vet inte vad Nicki är ute efter när han försöker lägga fram sig själv som offer då detta var en av de solklaraste uteslutningarna den här säsongen. Han får ett res, han orsakar en krasch, han blir utesluten. I det avseendet funkar regelboken perfekt. Min stora beef ligger dock inte i hans gnälliga bortförklaring, utan det faktum att han försöker måla upp det hela som om detta var ett beslut som bara skulle tas av en polsk domare, då denne tydligen aldrig skulle kunna döma mot en av sina landsmän. Jag visste redan att Nicki har ett horn i sidan mot polska domare då han gjort fientliga och svepande uttalanden om dem förr, men jag hoppades innerligen att han skulle mognat så pass att han hade kommit förbi det stadiet, men tydligen inte. Jag säger rätt ut att främlingsfientliga svepande kommentarer har jag inget över för alls, så detta är vad jag säger till Nicki: Sluta tro att de polska domarna är ute efter dig, sluta spela offer i varenda situation, lär dig at ansvar för dina misstag och acceptera att du blir utesluten på grund av dina egna handlingar och inget annat! Nog för att vi hört många lama intervjuer under året, men detta är en ny lägsta nivå. Är rädd för att detta kan trigga en enorm ”shitstorm”, det vill säga mycket kontrovers i Danmark då jag tror detta var samma förare som uteslöt honom på Ullevi. Vi får se helt enkelt.

Kvällens trend:
Udda krascher. Det är inte varje dag man ser Gollob vobbla över en halv raksträcka och det är heller inte vare dag man ser någon få en cykel i huvudet Marginalerna i är små i speedway, och jag tror Bjerre är tacksam att han kunde få marginalerna på sin sida i detta fall.

Kvällens ”Sten”: Två vinnare även denna gång. Chris Harris dyker här upp för andra gången i rad då han bara fick ihop två poäng. Han tappar för övrigt en placering i sammandraget. Britterna ockuperar nu båda sista platserna. En mörk syn minst sagt. Den andra stenen för kvällen är Sebastian Ulamek, som också bara fick två poäng.

Kvällens ”Oj då”: Tabellen blandades om ordentligt, även om det kanske inte var så många som bytte plats. Detta gäller framförallt kring strecket för åttonde platsen. Holta är på väg och Pedersen, Lindgren och Bjerre tappade grepp. Detta kommer verkligen sätta press på alla fyra inför kommande tävlingar. Trodde dock aldrig att jag skulle se just dessa namn i den här positionen. Vi har tå överraskningar i Bjerre och Lindgren och en besvikelse i Pedersen. Och sedan har vi som bekant Holta, som är den enda som tycks följa sitt mönster i vanlig ordning.

Kvällens uppsving: Trodde heller inte att vi skulle få se Nicholls i en semifinal. I och för sig så var det med minsta möjliga marginal och det blev i slutändan bara sju poäng för honom, men det var ändå ett uppsving jämfört med vad vi sett under tidigare tävlingar.

Kvällens glädjeämne: Jag tycker det är fruktansvärt roligt att Emil Sayfutdinov verkligen har svept in och tagit hela speedwayvärlden, både förare och publik, med storm. Jag tycker det är ännu roligare att han konsekvent fortsätter imponera. Att inte missa en enda poäng på en tävling är en mäkta stor bedrift även för förare av allra högsta kaliber (de enda jag kan påminna mig som faktiskt lyckats med detta är Nicki Pedersen och Jason Crump), så när en debutant i GP-serien ger sig in och gör detta kan man inte annat än nästan bli tårögd. Vill också uttrycka stor glädje över att Gollob klarade sig så pass bra som han gjorde efter sin krasch.

Kvällens ”First!”: Vi hade Emils första fullpoängare, Nicholls första semifinal… och sen tror jag inte det var speciellt mycket mer att anmärka på.

Jag inser att jag var ganska hård i detta inlägg, men jag anser inte någon kritik vara obefogad, framförallt inte det jag skrev om Nicki. Förhoppningsvis är detta sista gången det här året som en sådant här efterinlägg är så negativt, men händer något som bör kommenteras, så kommer vi att göra det, oavsett om det är glatt eller inte. Kontroversen till trots hopas jag att ni hade en trevlig GP-kväll och kunde njuta av tävlingen så gott det gick, bana och Pedersen till trots. Nu blickar vi framåt mot tisdagens andra kvartfinalsomgång i Elitserien. Många intressanta matcher att se fram emot, vi ses då!

3 comments to Emil, denne Emil

 • Titibello

  Vill tillägga att det är 26 poäng som skiljer Crump och Sayfudinov åt. Dessutom får jag hålla med om att banan var mycket dålig och bjöd på riktigt tråkig speedway. Få omkörningar, pukelpist och röd dominerade. Vill även utdela ett extra hugg mot Nicki eftersom han förstörde Holtas andra GP seger, vilket han hade i ett järngrepp innan omstarten. Men men ”that’s speedway”

 • Olof

  Hej Titi!

  Tack för rättningen, har uppdaterat inlägget så att det nu stämmer.

 • emma

  ja, det var synd om holta i lördags!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>