Kommer två Smålandslag falla ur redan innan semifinalen?

Efter tisdagens kvartsfinalsomgång stod det klart att Smålandslagen stod delade på mitten. Ena halvan hade klarat sin uppgift fint och den andra hade stått för en ordentlig underprestation. Att Elit Vetlanda skulle klara oavgjort borta mot Indianerna var väl de flesta av oss ganska säkra på redan innan, de flesta trodde nog att de till och med skulle kunna vinna. Även om de inte gjorde det så kan man inte förneka att de har en klar fördel inför nästa veckas match, då deras hemmastyrka inte kan förnekas.

Mellan Lejonen och Dackarna viste man att det skule bli ganska hårt, men mycket pekade på att Dackarna skulle kunna säkra åtminstone en liten ledning. Så blev dock inte fallet, Lejonen knep segern med minsta marginal, något som försatte Dackarna i en fruktansvärt svår sits inför returmötet på tisdag. Dackarnas lag har under säsongen kallats ihåligt och av vad jag kan se av resultatet så håller detta sant. Vad jag ständigt slås av är att Dackarna inte lyckas plocka ”småpoängen” och med det menar jag att de har ingen som kan ta ettorna när en av deras gubbar leder. Låter lite konstigt kanske, men tittar man på deras statistik från tisdagen så ser man att de antingen tar en femetta eller en tretrea. Tretreorna är framförallt påtagliga och det blir snabbt uppenbart att om några av dessa hade kunnat göras om till fyrtvåor så hade de vunnit förhållandevis lätt. Tycker detta har varit en trend man kunnat se i Dackarna under hela säsongen, de har ett par gubbar som får till det och ibland får med sig sin lagkamrat, men det hör inte till ovanligheterna att de antingen blir spöade bägge två av en motståndarförare eller att en vinner och kommer sist. De tar helt enkelt inte in nog med poäng och om de väl gör det har de en tendens att tappa dem kort därefter. Det är inte en formel som håller och jag är rädd att det kan bli den som skickar Dackarna ur slutspelet. Får ju dock säga att det var en sjujävla otur att Andreas Jonsson skulle ha sin första riktigt usla kväll just i tisdags.

Sen hade vi matchen mellan Vargarna och Västervik, ett Västervik som var ganska handikappade redan från start, då de som bekant saknade både Gollob och Laguta. Trots detta så tycker jag att de underpresterade ordentligt i Norrköping. Förlust var i och för sig ganska väntat, då Vargarna är ett av de absolut mest hemmastarka lagen i årets serie, men inte med så stora siffror som det faktiskt blev. 18 poäng är otroligt mycket för vilket lag som helst att ta igen, och jag är ytterst skeptisk till om Västervik klarar den uppgiften. Så vad slog slint för dem? Troligen det enkla faktum att många av deras nyckelförare gjorde en ganska ljum insats. Sju poäng på sex heta är helt enkelt inte bra nog när man saknar sin bäste förare. I och för sig är jag lite tveksam till huruvida Gollob hade gjort något större skillnad då Kråkvilan inte direkt är en typ av bana han är känd för att kör bra på. Oavsett vad magplasket berodde på så ser det inte så ljust ut för Västervik. De såg inför slutspelet ut som klara guldkandidater, men tyvärr tycks dessa planer ha grusats.

Det hör inte till vanligheten att det ser ut som om vi kommer tappa hälften av Smålandslagen redan efter kvartsfinalen, men i år tycks så vara fallet, om inte bägge lagen spottar upp sig ordentligt inför andra omgången. Tycker detta är både synd men samtidigt riktigt kul. Det ger möjlighet för nykomlingarna Vargarna att kliva vidare mot en stor triumf, kanske så pass att de kan upprepa Lejonens framgångssaga från förra året. Det ger helt enkelt intressantare matcher. Och andra sidan tror jag det är risk att man tappar den slutspelstämning som bara kan uppstå när en semifinal eller final omvandlas till ett hettat derby med massvis med publik och riktiga nagelbitar situationer. Semifinalen förra året mellan Vetlanda och Dackarna är nog det bästa exemplet på det.

Oavsett är det mycket intressant att följa dessa matcher då de bjuder på god underhållning och många intressanta twistar. Slutspel är ändå alltid något alldeles extra. På tal om slutspel vill jag säga grattis till Holsted som nu i dagarna utsågs till danska mästare! Även grattis till pappa Mikael som fyller år just idag!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>