Intressant läge i Elitserien

Årets Elitserie har varit en av de mest spännande på länge. Med en omgång kvar kan vi titta på tabellen och konstatera att det finns ett antal lag som vi inte riktigt hade räknat med att de skulle vara där de för tillfället är. Somliga har överträffat allas våra förväntningar mens somliga har underpresterat något otroligt. Jag tänkte lite snabbt ta upp de lag jag personligen tycker finns på en anmärkningsvärd plats i den nuvarande tabellen.

Västervik räknades bort av många på basis av förra årets fiasko. Jag var en av de som inte trodde på dem speciellt mycket inför denna säsong. Dok kan jag glatt säga att de överraskat positivt genom att ta sig upp som tabelltvåa inför sista omgången. De öppnade lite svagt men nu ser jag dem som en av de hetaste medaljkandidaterna. Det känns helt enkelt som om laget kommit till sin fulla rätt i år.

Jag får ju erkänna att jag skrev av Vargarna också då jag helt enkelt inte kunde se ett lag med de förarna de har göra något större avtryck i ligan. Liksom Västervik hade de inte den starkaste öppningen, men har på senare tid kommit igång ordentligt, så pass så att de säkrat en slutspelsplats. Imponerande, mycket imponerande får jag säga. De verkar ha hittat en skön stämning i laget, något jag är övertygad om är A och O för ett framgångsrikt lag. Efter att ha sett dem fullkomligt mosa Elit Vetlanda i tisdagens match tycker jag också det blev mycket uppenbart att de är ett av de absolut starkaste hemmalagen. Skitkul tycker jag när ett lag kan göra en bra säsong under samma år som de kliver upp i Elitserien.

Dackarna får ses som en av årets besvikelser. Med det laget man har hade många av oss tippat dem som klara guldfavoriter, men något verkar ha gått jävligt fel längs vägen. Personligen tycker jag det verkar som om laget, och framför allt deras ledning, stundtals drabbats av viss panik. När man inte tyckte en förare körde bra så tog man bort honom direkt och prövade med en ny uppsättning. När inte det heller funkade så jättebra så bytte man igen osv. Det säger sig själv att det inte direkt skapar någon harmoni. De har också haft förare som inte presterat fullt så bra som man trodde de skulle. Hans Andersen började mycket svagt men har nu kommit igång mycket bättre. Peter Karlsson har varit blek hela säsongen och får se sig petad allt oftare. Fredrik Lindgren har också haft ett par olägliga bottennapp. Tacksamt nog har de alltid haft en viss stabilitet i och med att Andreas Jonsson har haft en kanonsäsong, men tyvärr räcker inte det. Både förarna och ledningen har kallat laget ”ihåligt” och jag kan bara instämma. I nuläget har man inte säkrat en slutspelsplats, så nu är pressen på inför sista omgången.

Piraterna är dock för mig årets plattfall. Många blåste upp förväntningarna på laget och proklamerade att de skulle at guld, mycket tack vare att Tony Rickardsson skulle finnas med i depån som stöd till Antonio Lindbäck. En missräkning minst sagt. Dels var Tony inte med på speciellt många matcher och laget ligger nu riktigt pyrt till. Troligen kommer man missa slutspelet, då man måste vinna borta mot Västervik, något jag inte tror att Piraterna har en chans att göra. Visst, man körde nyligen över Rospiggarna hemma, men Västervik borta är helt enkelt en nivå högre i svårighetsgrad. Jag vet inte vad som slagit slint för Piraterna, men känslan jag får är att man tagit lite väl mycket för givet, att man skulle kunna gå och ta vissa matcher på ren rutin. Man sa också att man skulle ”spara” Emil Sayfutdinov till slutspelet, ett avancemang man som sagt tycks ha tagit för givet. Vad jag ser som lagets stora svaghet är att de har ingen förare som alltid är bra, oavsett bana eller motstånd. Man skulle kunna se Davidsson och Lindbäck som lagets starkaste kort (exklusive Sayfutdinov uppenbarligen) men dessa två kan floppa smärtsamt hårt om det hela vill sig illa. Laget är förhållandevis jämnt, men det tycks ha varit jämnt på en för låg nivå. Nästa vecka är det ”do or die” för Motalalaget, och personligen tror jag det lutar åt det senare alternativet.

Nästa vecka körs som sagt årets sista ordinarie omgång. Känns lite konstigt att säga det, säsongen har verkligen flugit förbi fort. Hursomhelst finns det ett ar riktigt intressanta matcher att hålla koll på, dels ur rent resultatperspektiv men också ur ett underhållningssynsätt. Hur kommer exempelvis Rune Holtas insats på sin gamla hemma bana bli? Kommer det bli Lejonen eller Vargarna som hamnar i topp tre? Och givetvis, vilka kniper den sista slutspelsplatsen? Svaren får vi på tisdag, jag längtar redan!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>