Vilken miss, SVT!

Juli är numera en väldigt speciell månad. Först känns den som ett nerköp eftersom GP-cirkusen gör ett uppehåll. Men sedan drar lag-VM, Speedway World Cup, igång. Och då känns juli plötsligt som världens höjdarmånad. 2009 är förvisso inget undantag! Olof har skrivit om den första semifinalen som gick i Vojens i lördags mellan Ryssland, Danmark, Sverige och Tjeckien. Det var ju spännande så det förslog med mycken dramatik.

Knappt hade man hunnit smälta den tävlingen, så var det dags för den andra semin i Peterborough igår måndag. Nu var det Australien, Storbritannien, Polen och Slovenien som var i elden. Makalöst spännande! Familjen Persson avnjöt tävlingen framför dataskärmen via vår polska älsklingssite (se nätadress i Olofs inlägg nedan).

SVT har tydligen som ambition att följa lag-VM. Då är det tråkigt att man i år, liksom 2008, visar turneringen ur en strikt svensk synpunkt. Alltså sänder man semifinal 1, där Sverige är med, race-offen samt finalen. Jag tycker det är snudd på tjänstefel att inte visa den andra semifinalen. Två år i rad nu har semifinal 2 bjudit på helt underbar speedway, mycket bättre än i den första semin. Felet med den andra semin ur SVT:s synpunkt, antar jag, är att det är Australien och Polen som står för den fina speedwayen – inte Sverige. Trist, trist, trist!

Miss nr 2 från SVT:s sida är, enligt min åsikt, att sätta in Stefan Andersson (lagledare i Piraterna) som expertkommentator i de sändningar från lag-VM som man trots allt genomför. Stefan Andersson kan i bästa fall anses vara frispråkig, i sämsta fall en osakligt gnällig. Det är naturligtvis frestande att anlita en person som dels gärna pratar, dels gärna delar med sig av sina åsikter. Men jag tycker att han skapar en otrevlig och missunnsam stämning i rutan. Det är illa nog att han är så ohöljt sverigepatriotisk – fullkomligt oacceptabelt. Ännu värre var den öppna ovilja han visade mot det ryska laget i den första semifinalen. Jag tycker om sporten speedway -  jag vill se bra racing, oavsett om det är svenskar eller andra som står för den. Är inte överdrivet positiv till de kommentatorer som brukar sköta GP-sändningarna, men Stefan Andersson är sju resor värre! Jag ser med fasa fram emot hur snacket kommer att gå när han ska kommentera race-off och final.

Semifinal 2 i Peterborough igår var som sagt var en helt underbar tillställning. Kvällens huvudkombattanter var inte oväntat Australien och Polen. Jag hade vissa farhågor att de polska förarna inte skulle kunna göra sig rättvisa i England, de har ju ibland haft problem med banorna där. Det visade sig dock att jag inte hade behövt oroa mig alls. Det polska laget var heltänt och skötte sig hur fint som helst. Alla förarna ansträngde sig till det yttersta och jobbade verkligen som ett kollektiv. Adrian Miedzinski debuterade i laget med den äran och tog hela 10p. Gollob körde inspirerat och visade ett par gånger att han är världens mest artistiska och kreativa förare (enligt min ringa åsikt). Han slutade på 9p, efter att ha kommit för sent till start i det allra sista heatet, när Polen redan hade säkrat segern. Kvällens kung var annars Jaroslaw Hampel, som bara tappade en poäng (till Ryan Sullivan) och alltså fixade hela 14p. Denne lille elegant körde hela tävlingen som i trans, var sanslöst fokuserad precis hela tiden. Jag säger det igen: Hampel måste med i 2010 års GP! Även Krzysztof Kasprzak (11p) och Piotr Protasiewicz (10p) genomförde tävlingen på ett helt magnifikt sätt, bägge två körde verkligen på toppen av sin förmåga (och det vill inte säga lite!). Polen vann tävlingen med 54p.

Kvällens tvåa var inte oväntat Australien, som slutade på 52p. Även här såg ut att finnas en stark lagkänsla, och alla förarna kämpade på ett föredömligt sätt. Jason Crump har ju varit fantastisk hittills i år, och gårdagen var inget undantag. Han tog 14p (förlorade bara mot Hampel), och sågs på sitt karaktäristiska sätt uppmuntra och hjälpa alla i depån. Leigh Adams körde riktigt bra i sina heat och slutade på 11p. Det var så skönt att se Adams föra sig på speedwaybanan som vi vet att han kan. Vi är många som har lidit av att se hur taffligt han kör i GP. Han är ju en så tekniskt skicklig förare. Och i den här typen av lagtävling kan han kanske också uppbåda mer motivation än annars. Chris Holder och Dave Watt tog vardera 10p och får naturligtvis klart godkänt, inget fel på kämpaandan där. Lite blekare var Ryan Sullivan med sina 7p. Ryan var den enda i det australiska laget med en nolla i protokollet. Å andra sidan var han den ende som rådde på Hampel. Så det är ju ingen tvekan att han kan plocka fram takterna om han bara vill.

Storbritannien kör lag-VM med ett mycket ungt lag i år. Det har varit en hel del rabalder kring att man har ställt över både Lee Richardson och Scott Nicholls. I Peterborough slutade britterna på förtjänstfulla 34p, och jag är övertygad om att det inte hade blivit bättre med ett annat lag. Tror inte att det under några omständigheter hade gått att matcha vare sig Polen eller Australien. Chris Harris och Daniel King var de främsta poängplockarna i Storbritanniens lag, Harris tog 11p (varav 6p som taktisk joker) och King tog 9p. Bleka insatser gjordes av Edward Kennett (3p), Tai Woffinden (5p) och Lewis Bridger (6p).

Slovenien fick på det hela taget agera statister i den här tävlingen. Enda undantaget var den förre GP-föraren Matej Zagar, som körde in 10 av Sloveniens 13p. Då nollade ändå Zagar i ett heat som taktisk joker och blev utesluten i ett annat heat för att inte ha hörsammat starterns instruktioner. Lite intressant var också Alexander Conda som lyckades ta 2p i sitt sista heat.

Så vad tror vi om fortsättningen av detta lag-VM? Jag vill påstå att allt annat än en polsk slutseger skulle vara en sensation. Och då tänker jag inte på att finalen går i Leszno. Jag tänker mer på att Polen just nu är ett mycket helgjutet speedwayland med massor av toppförare och massor av bra förare som ligger precis under det absoluta toppskiktet. I nuläget står t ex tre GP-förare utanför det polska laget; Rune Holta är reserv, Sebastian Ulamek är skadad och Gregorz Walasek platsar tydligen inte.

Race-off på torsdag blir säkert en delikat historia med Danmark, Sverige, Australien och Storbritannien. I dagsläget känns Storbritannien som det svagaste kortet, men vilket lag kommer att elimineras tillsammans med britterna? Australien måste kunna gå vidare med sitt namnkunniga lag, men både Danmark och Sverige kan bli utslagna. Danskarna är mycket försvagade med både Nicki Pedersen och Hans Andersen skadade. Hans kommer antagligen till start i race-off, men vem vet hur bra han kan prestera när han inte har kört på ett tag. Bjarne Pedersen körde riktigt dåligt senast, och man spekulerar i att han kan bli utbytt. Vem kommer då istället? Ett alternativ är talangfulle Patrick Hougaard, men han är ung och orutinerad, och kan han verkligen palla trycket?! Sverige var skakigt i Vojens, tycker jag, även om de kom tvåa. Lindbäck är som alltid ett mycket osäkert kort, antingen fågel eller fisk, nu senast definitivt fisk. David Ruud har inte kört särskilt bra någonstans i år, så han är nog fortfarande tveksam. Lindgren, Jonsson och Davidsson skötte sig bra, och jag hoppas att de är att räkna med även på torsdag. Summa summarum tror jag att Danmark och Storbritannien åker ut i race-offen på torsdag. Finalen på lördag körs alltså mellan Ryssland, Polen, Australien och Sverige. Tror jag. Men den som lever får se…

10 comments to Vilken miss, SVT!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>