Yarr!

Första Elitserieomgången är avklarad och nu är speedwaysäsongen 2009 igång på fullaste allvar.

Den match som Canal+ sände var mellan Piraterna och Lejonen, en match som gav ett ganska oväntat resultat men inte mycket dramatik. Jag trodde faktiskt att det skulle vara jämnare, framför allt eftersom Lejonen hade med sig både Leigh Adams och Nicki Pedersen. Ingen vinnande taktik uppenbarligen då Lejonen verkligen inte hade en chans. Adams och Pedersen gjorde vad de kunde och lyckades ändå köra ihop ett par poäng, men ett par förare, framför allt Chris Holder och Dave Watt underpresterade ordentligt med fem respektive tre poäng. Överlag tyckte jag att Lejonen saknade det som gjorde dem så bra förra året, att även de på pappret sämre förarna kunde komma in och leverera helt briljanta resultat. Här tyckte jag inte jag såg något av detta, snarare tvärtom. Och andra sidan hade Piraterna en riktig kanonkväll. Antonio Lindbäck var helt ostoppbar och att sätta honom på reservplats kändes nästan som ”easy mode”. Han körde verkligen helt fenomenalt och visade att hans comeback är en av riktig magnitud. Även Jonas Davidsson verkar ha hittat formen efter en tids svacka i den polska ligan. Tolv inkörda poäng på sin ”riktiga” hemmabana måste verkligen ha känts skönt. Överlag körde Piraterna mycket fint, den enda man kanske hade hoppats skulle ta ännu mer poäng var Sayfutdinov, men nio poäng är ju inte så skabbigt det heller. Måste ju säga att dock att jag inte var ett dugg imponerad av Lejonen som helhet, de måste rycka upp sig om de vill vara med och kriga om guldet. Visst, detta ä ju bara första omgången, men om det ska vara någon form av indikation om framtiden så måste det ske en höjning från nästan varje förare i laget, framför allt nu om Nicki har blivit skadad.

På annat håll tog Elit Vetlanda emot Västervik i det första Smålandsderbyt. Vetlanda kopplade greppet tidigt i matchen men framåt mitten verkade det bli lite jämnare då det bara skiljde två poäng. Sen drog Vetlanda iväg dock och matchen slutade 57-39. Jason Crump inledde sin elitseriesäsong med att inte missa en enda poäng och blev således den enda i kvällens omgång som gjorde detta. Stark öppning med andra ord. Allt som allt verkar de flesta Vetlandaförare ha gjort en ganska stark insats, med undantag för Karol Zabik som inte fick mer än tre poäng. Får ju säga att jag anar att Västervik verkar ha fallit i samma vana som förra året, ett namnkunnigt lag som helt enkelt inte tar poäng. Chris Harris är en GP förare och lyckas inte ta mer än två poäng, vilket helt enkelt inte är bra nog. Även Gollob verkar ha haft det körigt, då han bara lyckades få ihop sju. I och för sig bättre än vad han fick i senaste GP:t, men fortfarande inte bra nog för en förare av hans kaliber, då vi alla vet att han kan bättre. Bjarne Pedersen lyckades komma upp i tvåsiffrigt med tio poäng, men med de förare Västervik ändå har förväntar man sig verkligen mer. Tendenserna från förra säsongen gör sig påminda likt ett mullrande åskväder på horisonten.

Indianerna tog en bekväm seger på hemmaplan mot Rospiggarna. Rospiggarna verkar också dra sig mot de tendenser de hade förra året, med en Greg Hancock som kör helt fenomenalt följt av ett gäng förare som kämpar för att hänga med. Hancock var den enda Rospiggen som lyckades ta tvåsiffrigt, närmast följd av Ryan Sullivan som skrapade ihop nio poäng på sex körda heat. Indianerna såg desto starkare ut. Holta gjorde en fin debut med elva poäng, Walasek körde kanon på fjorton, Piotr Protasiewicz på tolv och Simon Gustafsson med tio. Sion som för övrigt vann familjefejden mot pappa Henrik som lyckades ta sju poäng. Jag sa i mitt spekulationsinlägg att både Indianerna och Piraterna skulle bli två högst intressanta lag att följa, och efter denna omgång är jag mer nyfiken än någonsin tidigare. Matchen slutade för övrigt 59-37.

I vad som får ses som kvällens bottenmöte utmanades Vargarna av Ikaros Smederna på Vargarnas hemmaplan i Norrköping. Och hör och häpna, Smederna åkte därifrån som segrare. Detta var något jag inte hade förväntat mig faktiskt, då jag själv tippat Smederna på sista plats i årets tabell I och för sig kanske Vargarna inte är det tyngsta motståndet, men att de skulle få stryk på hemmaplan kom som en överraskning. För Vargarnas del var det Adam Shields och Adam Skornicki som höll flaggan högt och tog tio poäng vardera. Scott Nicholls, tävlingens ende GP-förare körde in åtta, vilket jag antar är okej för att vara honom. För Smederna körde Mikael Max riktigt fint med femton poäng på sex heat och Troy Batchelor lyckades ta hem elva. Den förare som sticker ut för mig dock i Smederna är Jagus och detta för att han endast tog fem poäng. Jagus har man annars sett som Smedernas starkaste kort, så bara fem poäng är lite överraskande. Kan i och för sig vara så att han helt enkelt hade en dålig kväll, det får framtiden utvisa. Hur som helst får jag gratulera Smederna till denna seger då det alltid är imponerande att inleda säsongen med en bortaseger, och i detta fallet den enda på hela kvällen. 43-53 blev slutsiffrorna.

Får ju säga att jag saknade Dackarna på denna afton. Det hade varit kul att se hur laget faktiskt står sig gentemot konkurrensen, då många av oss har extremt höga förhoppningar på dem inför denna säsong. Ser verkligen fram emot nästa veckas omgång, och i och med det känns tillvaron precis som den ska igen. GP varannan lördag, Elitserien varje tisdag och en ständig förväntan inför varje tävling oavsett vilken det gäller. Som sagt, nu är allt som det ska igen.

Ytterligare information om matchen Piraterna – Lejonen samt fullständiga resultat kan ni hitta här.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>