Det börjar bra!

Med säsongens första GP tävling avklarad kan vi med största säkerhet säga att denna säsong har börjat på ett minst sagt intressant sätt. De två ynglingarna Lindgren och Sayfutdinov slog till med råge och bevisade att gammal inte alltid är äldst. Mitt inlägg om denna tävling kommer se lite annorlunda ut då jag tänker ge ut ett antal ”utmärkelser” för att ”highlighta” vad jag tyckte var intressant och anmärkningsvärt med denna tävling. Så vi sätter igång på en gång.

Kvällens ”Klippa”: Denna utmärkelse går till Fredrik Lindgren. Även om det var Sayfutdinov som vann tyckte jag inte alltid att han var helt stabil på sin cykel. Från och till fick han bromsa upp då han hade farten men inte verkade ha nog kontroll för att kunna utnyttja den. Lindgren däremot tog trots allt flest poäng och jag tyckte han verkade otroligt stabil med både sin fart och sin teknik. Därför får blir han denna omgångs ”Klippa”.

Kvällens ”Uppstudsare”: Tveklöst Sayfutdinov. Att komma in och vinna sitt första GP som 19 år gammal och samtidigt vara både den första ryssen som både kört och vunnit en sådan tävling på en och samma kväll är inget annat än monumentalt. För första gången på länge kan vi tala om en riktig supertalang. Jag tror i och för sig inte att denna form kommer kunna hålla i sig hela säsongen igenom, men om han kan åstadkomma sådana här resultat i så ung ålder så känns det som om det inte finns några gränser för vad han kan göra i framtiden.

Kvällens ”Let down”: Denna utmärkelse delas av Tomasz Gollob och Hans Andersen. Dessa två ses som två riktiga titaner inom speedwayen, så det faktum att de inte kunde ta sig ens till semifinal är inget annat än en besvikelse, både för dem och för publiken. Man får hoppas att de kan hitta rätt igen, de är bägge mycket underhållande förare när de är på topp och riktiga publik favoriter vart de än tar vägen. Vi har sett dem bägge rycka upp sig allt eftersom säsongen gått vidare, så jag hoppas att de ska kunna göra så även den här gången.

Kvällens ”Vafan?”: Rune Holta får detta inte allt för ärofyllda pris. Efter hans heatseger så sa pappa att ”nu tar han säkert inga fler poäng”. Och mycket riktigt, det blev inte en enda poäng till för vår käre norrman. Jag gillar verkligen Rune, inget tvivel om den saken, men efter en sådan här kväll kan man inte säga något mer än ”Vafan?” om hans insats.

Kvällens trend: Vid flera tillfällen såg man förare som slängde ut sitt högerben för att hjälpa dem ta kurvorna, något som tidigare varit Tomasz Gollobs signum. Har den store polacken gett upphov till ett nytt moment i speedwayteknik? Får studera detta ytterligare i kommande tävlingar.

Kvällens ”Douche”: Ingen får detta pris denna gång, det var schyst körning och bra beteende utanför banan från samtliga förare (av det jag kunde se i alla fall). Så denna utmärkelse blir hemlös den här gången.

Kvällens ”Sympat”: Jason Crump tycker jag förtjänar detta. Han var inte blyg med att berömma både Lindgren och Sayfutdinov för deras insatser och var mycket ödmjuk angående sin egen också. Vi vet att Jason är en av de absolut sportligaste idrottsmännen som finns, så detta kändes rätt naturligt, men ändå väldigt uppskattat.

Kvällens ”Oj då”: Detta går faktiskt till Nicki Pedersen. Han var förvånansvärt lugn efter att ha missat finalen och talade vänligt om de andra förarnas insatser, något som hör till ovanligheten då hans intervjuer mycket sällan handlar om någon annan förares prestationer än hans egna, så en intervju av denna karaktär hör verkligen till ovanligheterna. Till och med mamma och Ingrid som annars är, enligt mig, nästan överkritiska gentemot hur Nicki framställer sig själv framför kameran var överraskade över denna intervju. Man kan inte säga mer än ”Oj då”.

Jag har mer att säga om denna tävling, men det tar vi vid ett senare tillfälle. Kort och gott vill jag säga att denna GP säsong har potential att bli riktigt intressant och spännande. Den första tävlingen gav synnerligen det intrycket och man har redan en ordentlig mersmak. Längtar redan otroligt mycket till nästa tävling. Imorgon (tisdag) är det ju även dags för Elitseriepremiär, vilket ör mer än nog för att hålla speedwayjärnet varmt. Det är goda tider för oss entusaster!

1 comment to Det börjar bra!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>