Den skadeskjutna GP-serien återuppstår! (Inför Terenzano + tippningsresultat)

Då var det äntligen dags att återuppta årets Grand Prix-säsong. Liksom förra året får vi tyvärr konstatera att serien även i år har drabbats av förhållandevis ödesdigra skador. Förra året förlorade vi Hampel och Bjerre, och i år har vi redan sett riktigt läskiga vurpor från Ward och Jonsson, men främst regerande världsmästare Holder. Den sistnämnde lär minst sagt lysa med sin frånvaro under resten av säsongen, inte minst då det såg ut som om han på allvar höll på att komma in i mästartakterna igen. Hursomhelst får vi göra duga med de förarna som återstår, och det är verkligen inget att rynka på näsan åt! Låt oss spekulera lite kring vad vi kan tänkas få se imorgon!

Ungdomarna har minst sagt lett vägen under 2013 i ligor, lag-VM och GP-serien, en trend jag inte tror kommer brytas imorgon. Således hissar jag en varningens flagg för Sayfutdinov, Ward och Woffinden. Alla dessa tre har varit helt otroliga i varenda GP-tävling de slutfört och av ligaformen att döma tycks de inte ha för avsikt att sakta ner. Dessa tre har blivit lite av symboler för den nya generationen speedway, där fart och framförallt teknik förenas för att fullkomligt utklassa den äldre skolans ”hårdhet”. Därav inte sagt att dessa unga herrar viker ner sig, snarare tvärtom. De kör heller inte onödigt snällt. Skulle snarare kalla det smart, om än stundtals lite våghalsig, körning. Hursomhelst sätter jag min tilltro till att vi kommer se merparten av dessa förare i final. Mina pengar är på Ward som segrare.

Det är dock inte bara ynglingarna som visar på oerhört god form. Nicki Pedersen, Jarek Hampel och Greg Hancock levererar också i ligorna så det står härliga till, och de har även visat sig kompetenta i nästan alla tävlingar de kört ännu så länge den här säsongen. Således tror jag de alla tre kan vara med och utmana om segern imorgon. De har också riktigt bra facit på den här banan alla tre, så är de några bland de äldre som ska utmana ungtupparna är det nog dessa tre.

Vad tror vi om förra årets segrare då, Antonio Lindbäck? Antonios formkurva tycks peka försiktigt uppåt, och på GP-bloggen hävdar man att både han och Lindgren såg oförskämt bra ut på träningen, men jag får ändå säga att jag förblir lite skeptisk till bägge förarna, inte minst då Fredrik nyligen kommit tillbaka från skada och Antonio inte riktigt visat att han kan vara konkurrenskraftig i det absoluta toppskiktet ännu. Jag hoppas dock innerligen att jag kommer bli motbevisad och att de gör en kanontävling bägge två. Jag vet att jag ofta är lite syrligt inställd gentemot de svenska förarna och framför allt mycket av den media och de apologeter som omger dem, men jag vill verkligen inte att svensk speedway ska fortsätta på den bana den nu tycks vara på väg. Ett första steg att hitta tillbaka tror jag skulle vara att vi faktiskt visar att vi har någon som är relevant i den absoluta toppen, något vi inte riktigt funnit i år. Av denna anledningen hoppas jag att antingen Fredrik eller Antonio eller bägge slår till med en riktig kanontävling och tänder ett hoppets ljus för svensk speedway.

Över nu till några riktiga frågetecken. Vi börjar med Tomasz ”Gåtan” Gollob. Jag får verkligen inte grepp om Gollob i år. Det är nästintill omöjligt att avgöra vilken form han är i. Vad som gör det hela ännu mer oberäkneligt är att han tycks pendla mellan briljans och boarderline amatörnivå. Så vart har v honom inför morgondagen? Han har kört bra i de tävlingarna som lett upp till denna, men i nuläget känns det som om jag lika gärna kan singla slant om han ska vara med i tippet eller inte. En annan jag inte riktigt förstår mig på är Iversen. I nästan varenda tävling han åker kör han helt lysande och är näst intill obönhörlig, men så fort det är GP-dags är det som om luften går ur honom helt. I Gorzow hängde han inte med i banans utveckling och i Köpenhamn var han nästintill anonym (vilket är svårt att vara som dansk förare i Parken). Jag tror han har en hyfsad chans att nå topp åtta imorgon, men då krävs det at han tar sig i kragen och faktiskthåller en hel tävling. Även Zagar är oerhört oberäknelig. Han har minst sagt blandat och gett (även om hans generella nivå tycks ligga högre än de flesta förväntat sig) och stabilitet har varit ett genomgående problem för slovenen, så hur det ska gå imorgon är omöjligt att säga. Tror han hamnar kring topp åtta strecket, men tror inte vi får se honom i final. I princip exakt samma sak kan sägas om Kasprzak.

Vaculik tror jag kan få svårt att hävda sig. Dels i och med at han egentligen aldrig hittat formen i år, men också för att han har en förhållandevis färsk skada att tampas med. Förstereserv Ales Dryml misstänker jag kommer följa sin gamla trend och förbli relativt osynlig. Leon Madsen och andra sidan tror jag har alla möjligheter att blixtra till. Känns som om det ska göras ska så ska det vara vid ett sådant här ”one off”-tillfälle (typ som Vaculik i Gorzow förra året).

När jag ändå har er uppmärksamhet tänkte jag passa på att redovisa förra omgångens tippningsresultat! Tror jag helt enkelt gör det till standard att jag redovisar dem i samband med införinlägg eftersom det aldrig blir av att jag gör det annars. Här har vi resultaten från tippningen inför Köpenhamns GP!

Facit: Ward (F), Zagar (F), Holder (F), Gollob (F), Sayfutdinov, Woffinden, Hancock, Lindgren

Resultat:

1. Annika/Mikael (5+2) = 2+ 4 poäng
2. Ingrid/Olof/Helen (5+1) = 2 + 3 poäng
3. Mathias (5+1) = 2 + 2 poäng

Tippningsligan efter sju omgångar

1. Annika – 46
2. Mikael – 37
3. Ingrid – 27
4. Olof – 27
5. Helen – 23
6. Mathias – 22
7. Tonni – 6
8. Tina – 3
9. Jonas – 1
10. Emma och Lina – 1

Även om det var en riktigt bra tippomgång syns det att vi alla tippade oerhört lika då topp åtta var identiska i fem av de sex tippen. På återseende imorgon då vi redogör hur tippningen ser ut inför den åttonde omgången!

3 comments to Den skadeskjutna GP-serien återuppstår! (Inför Terenzano + tippningsresultat)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>