Gorzow – skrällarnas högborg

Förra årets GP-tävling i Gorzow har redan blivit något av en legend. Istället för ”det gamla vanliga” fladdrar en reserv och ett wildcard in och själ showen från de givna toppåkarna. Även om jag hoppas på något liknande även i år känns det inte fullt lika troligt. Jag hävdar och tror att anledningen till att vi såg så många överraskande vinnare och fenomenala wildcardinsatser förra året till stor del har sin grund i att det helt enkelt var fel förare i det ordinarie startfältet. Förare som Hans Andersen, Peter Ljung, Bjarne Pedersen och Chris Harris kan vara högst kompetenta förare om de har en bra dag, men det blev väldigt uppenbart väldigt snabbt att de var ute på alldeles för djupt vatten. De var egentligen aldrig riktigt konkurrenskraftiga när det väl kom till kritan, och således var det lättare för övriga förare att ta poäng i de heat där dessa förare deltog. Detta gällde även wildcards, som också kunde njuta av en högre poängskörd och kunde således avancera upp genom tabellen. Givetvis var inte varenda spektakulär wildcardinsats (och de var många) en följd av ”gratispoäng”, men jag vill ändå hävda att det var en faktor i många av fallen. I år är startfältet avsevärt tuffare och det finns verkligen inga lätta heat längre (så till den grad att till och med det gamla gardet har svårt att hänga med i svängarna), och just det faktum att poängen blivit mer svårtillgängliga tror jag kommer minska mängden skrällar drastiskt, en kalkyl som tycks stå sig ännu så länge. Låt oss spekulera lite kring vad vi kan tänkas få se under morgondagens GP.

Även om han inte gjort specillt mycket väsen av sig de senaste tävlingarna känns det galet att sätta emot Gollob när det vankas tävling på hans gamla hemmabana. Utöver GP-serien har han levererat en försvarbar mängd poäng, så att han fortfarande kan råder det inget tvivel om. Frågan är bara varför han inte kan få det att stämma när det vankas GP. Imorgon har han alla förutsättningar: motorerna, tekniken, bankunskapen och, kanske viktigast av allt, en piska/morot av Odens nåde i den polska hemmapubliken. Detta är helt enkelt en av de tävlingarna där han ska vara i absolut högsta klass. Samma sak kan nästan sägas om Iversen. Det var i månt och mycket på denna banan han iscensatte sin otroliga formhöjning förra året, så om någon kan hålla jämna steg med Gollob bör det vara han, inte minst då han nådde pallen för första gången i Cardiff. Även Kasprzak har kört ett antal varv på denna oval, men jag har svårt att se honom nå samma nivå som de två tidigare nämnda herrarna. Emil Sayfutdinov har inte haft Gorzow som hemmabana, men som han kör nu har jag svårt att se honom göra annat än en kanontävling.

Vi har också några riktiga frågetecken. Nicki Pedersen hade även han Gorzow som hemmabana för inte allt för länge sedan, men de gångerna GP eller lag-VM körts där tycks det inte varit någon faktor som är till hans fördel. Dessutom blev herr Pedersen pappa för andra gången i natt, och vi har sett förr vad det kan ha för effekt på förarna. Frågetecken svävar även över Tai Woffinden. Dels är frågan hur skadan han ådrog sig i Cardiff påverkar hans körkapacitet, men också hur den påverkar honom rent mentalt. Han har själv sagt att en smäll till mycket väl kan skicka honom under kniven, så det vore logiskt att anta att han kanske tar det lite mera piano än vanligtvis. Vi får se hur det artar sig.

Förra årets huvudpersoner då, Vaculik och Zamrzlik? Ska jag vara helt ärlig har jag inga större förväntningar på dem. Vaculik må ha kört fint i Cardiff, men utöver det har det verkligen inte varit mycket att hurra förr överhuvudtaget den här säsongen. Förra GP:t till trots tycker jag inte man sett mycket som tyder på någon större form av uppryckning från hans sida, så väntar mig inga stordåd. Zmarzlik kan överraska igen då han har bankunskapen ach stundtals farten för att kunna konkurrera om de högre platserna, men jag tror inte det blir fullt så högt som förra året.

Hade tänkt skriva längre men trötthet har överväldigat mig så jag tror vi stannar där för tillfället. Återkommer imorgon med ett tippinlägg samt resultaten från förra omgången imorgon, och förhoppningsvis kommer mina och övriga läsares spekulationer reflekteras i våra tipp. Vi ses då!

5 comments to Gorzow – skrällarnas högborg

 • Mikael

  Hej igen! Tänker redan nu lägga in min tippning inför kvällens GP. Svårtippat som vanligt (kanske till och lite värre idag). Här kommer i alla fall mitt förslag.

  Iversen (F)
  Holder (F)
  Hancock (F)
  Sayfutdinov (F)
  Lindgren
  Hampel
  Pedersen
  Gollob

  Må de goda krafterna vara aktiva så att i slipper uppleva några skador.

  Tack och hej!

 • Ingrid

  Och här kommer mitt tipp!

  Hampel
  Gollob (F)
  Kasprzak
  Zmarzlik
  Sayfutdinov (F)
  Pedersen (F)
  Holder (F)
  Woffinden

 • Annika

  Tippning med mer hjärta än hjärna!

  Sayfutdinov (F)
  Woffinden
  Holder (F)
  Hampel
  Iversen (F)
  Gollob (F)
  Hancock
  Kasprzak

 • Helen

  Här är min tippning.
  Hampel (F)
  Holder (F)
  Sayfutinov (F)
  Gollob (F)
  Kraprzak
  Hancock
  Iversen
  Pedersen

 • Mathias

  Mathias: Sayfutdinov (F), Holder (F), Zagar (F), Hancock (F), Lindgren, Iversen, Pedersen, Gollob

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>