Juvelen i kronan?! (Inför GP i Cardiff)

Än en gång måste Olof ägna sin kraft åt andra saker än att skriva om kommande GP-tävling. Moderskapet får hastigt hoppa in och rafsa ihop några spontana tankar inför dagens GP-tävling i Cardiff. Om det nu blir någon tävling. Banan var enligt uppgift i det närmaste okörbar igår. Träningen fick skjutas upp och när den väl genomfördes var det i en förkortad version. Tydligen är banan mjuk och gungig. Felet tros vara att man inte använt tillräckligt torrt material, vilket innebär att det inte har ”brunnit ihop” som det ska. Fler än jag som med rysningar tänker på Ullevi och Gelsenkirchen för några år sedan? Vissa pratar om ett stundande fiasko… Låt oss hoppas att så inte blir fallet. Låt oss istället hoppas att tävlingen går att genomföra under någorlunda rättvisa förhållanden. Vad tror vi om förarnas form och förutsättningar? Vem är på gång och vem blir akterseglad?

Några förare är uppenbarligen i toppform. Att de lyckas bra i en enskild GP-tävling är ju inte säkert ändå, eftersom konkurrensen verkligen är mördande i år. Likafullt är ju formen för ögonblicket den kanske bästa fingervisningen man har att gå på. Toppform just nu har Jarek Hampel, Niels Kristian Iversen och Tai Woffinden. De går som tåget var de än kör. De kan ta sig till final alla tre.

Bra form, men inte toppform, har just nu Emil Sayfutdinov, Krzystof Kasprzak och Matei Zagar. Emil är definitivt den starkaste föraren generellt av de här tre, men glöm inte att Kasprzak blev tvåa i Cardiff i fjol när han fick hoppa in med kort varsel. Zagar har fått köra ovanligt lite den senaste tiden. Han kör inte för någon svensk klubb i år och har dessutom fått många matcher inställda i England, där han kör för Belle Vue. Återstår Polen för Zagar. Frågan är om det räcker så långt i dagens tävling.

Chris Holder har fortfarande inte alls nått upp till sin kapacitet den här säsongen. Förhoppningsvis tar han sig väl ändå till semi. Han har ju vunnit i Cardiff två gånger och nog glöder han lite extra i den stämning som Millennium Stadium brukar erbjuda. Kan australiensaren till och med nå final?

Och vad säger man om Nicki Pedersen? Han har en bruten underarm, javisst, men när adrenalinet stiger brukar inte sådana petitesser hämma den tuffe lille dansken. Han har inte kört alls i de nationella ligorna sedan GP i Prag, men han är såpass rutinerad att han antagligen kör bra i alla fall. Semifinal? Ja, troligen. Final? Mera tveksamt.

Stora frågetecken är, tycker jag, Greg Hancock och Tomasz Gollob. Hancock kör i både Sverige och Polen. Han har inte varit dålig, men heller inte på topp. I år finns inte den där extra gnistan, möjligen är detta lite kopplat till den långdragna nack-och ryggskadan i säsongens inledning. Tror inte att Greg lyckas särskilt bra i Cardiff. Samma sak tror jag gäller Gollob. Hans senaste GP var ju rena katastrofen, slutade på endast 3p. Nationellt tävlar Gollob bara i Polen, där han i och för sig kört bra. Han behöver inte mycket tävlingar för att hålla formen, men jag tror inte att han tänder till i Cardiff.

Svenskarna, då? Alla tre har kört någorlunda i ligorna sedan GP i Prag. Antonio Lindbäck kom trea i Cardiff förra året, men han är ännu inte tillräckligt formstark för att lyckas så bra idag. Andreas Jonsson uppfattar jag som håglös när det gäller allt. Han är lite halvskadad och är inte nöjd med sina motorer, han verkar inte tycka det här med speedway är kul för närvarande. Den som har bäst förutsättningar i dagens GP är antagligen Fredrik Lindgren. Han trivs i Storbritannien, både kör och uppträder med en helt annan pondus där. Han måste kunna ta sig i alla fall till semi.

Nu ska jag vara riktigt hjärtlös och säga att Martin Vaculik är i för dålig form för att ha en chans i en GP-tävling för närvarande. Och ännu hjärtlösare är naturligtvis att säga att Ales Dryml och Chris Harris inte är tillräckligt bra speedwayförare för att ha i en GP-tävling att göra. Men så tycker jag.

Hoppas, som sagt var, att tävlingen går att genomföra. Och i så fall, hoppas att förhållandena blir någorlunda rättvisa och framför allt, att ingen skadar sig. Olof återkommer senare idag med det sedvanliga tippningsinlägget.

1 comment to Juvelen i kronan?! (Inför GP i Cardiff)

 • Mikael

  En synnerligen oviss tävling väntar ikväll, inte minst med tanke på oroväckande rapporter om slarv med banprepareringen. Ofattbart att det ska behöva bli så här. Hoppas nu bara att detta inte leder till ännu fler skador. Det är redan alldeles för många.
  Så till tippningen. Extra spännande nu med kampen mellan ”gamlingarna” i gänget.

  Woffinden (F)
  Holder (F)
  Iversen (F)
  Sayfutdinov (F)
  Pedersen
  Lindgren
  Hampel
  Kasprzak

  Kl. 18 kör vi igång. Kul!!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>