Sista chansen för Ullevi (samt tippningsresultat)

På lördag är det dags för den sista GP-tävlingen på Ullevi enligt det nuvarade kontraktet och ska jag vara helt ärlig hoppas jag att det är den sista tävlingen där, punkt. Visst, förra årets tävling var kanon, men de övriga åren sedan 2008 har varit relativt miserabla. Allt ifrån potentiellt livsfarliga banor till skador och bortregnade tävlingar har stått på menyn de senaste fem åren och tyvärr har Ullevi blivit en tävling man nu känner mer oro än spänning inför. Således hoppas jag att efter detta kontraktet löpt ut att man flyttar den andra GP-tävlingen för året tillbaka till Målilla. Då får vi en kanonbra permanent bana och en inomhus. Men först ska vi ta oss igenom morgondagens spektakel och trots negativiteten jag nyss spytt ur mig får jag säga att jag är försiktigt optimistisk. Vädret ser ut att kunna bli relativt överkomligt, så det finns chans att Ullevi faktiskt går ut med flagga i topp. Skadar ju inte att hoppas i alla fall.

Hur står det då till med förarna och deras förutsättningar? Svårt att säga egentligen, inte minst då Ullevi levererat en ny vinnare varje år under de senaste fem gångerna tävlingen gått här. På SVT:s GP-blogg menar man på att statistiken talar för svenskarna, men jag är inte helt övertygad. Jonsson har kämpat med formen ännu så länge den här säsongen och nu är till råga på allt också skadad. Inte optimalt utgångsläge, minst sagt. Fredrik Lindgren vann här förra året och har levererat som få i England, men den ligan har inte varit någon vidare indikator ännu så länge. Dock skulle jag nog säga att av svenskarna har nog Fredrik störst chans då Lindbäck inte tycks ha kommit in i sitt ”groove” än och har inte visat många tendenser till att hitta den form han visade på förra året. Det är kul att se att Linus Sundström äntligen fått ett wild card (tror vi var många som var överens om att det var på tiden att det blev någon annan än Johansson) men jag tror han kan få svårt att hänga med. Årets GP-serie är mer konkurrenskraftig än den varit på bra många år, så tror överlag wild cardsen kan få det kämpigt i år.

Övriga fältet då? Tomasz Gollob har visat att han kan åka på den här banan även om han aldrig vunnit, så jag skulle tro att han klarar åtminstone semifinal. Vill det sig väl kan han nog till och med smyga upp på pallen. Jarek Hampel då? Nja, han har egentligen aldrig varit speciellt bra på den här banan, och hans lysande form i Polen till trots väntar jag mig inga stordåd. Samma sak gäller den tredje polacken, Kasprzak. Förra omgången var han inget annat än sorglig i sin underlägsenhet och jag har svårt att se att han skulle gjort ett så drastiskt uppsving att han på allvar skulle ha hunnit bli konkurrenskraftig nog att slåss om en topplacering.

Zagar är lite gubben i lådan inför imorgon. Han var blek i Auckland och sedan lysande i Bydgoszcz. Känns som om det kan gå lite hursomhelst för honom på den här banan. Vet inte riktigt vad jag ska tro om honom. Samma sak gäller Chris Holder. Han har inte kört dåligt i årets serie direkt, men han har ändå varit like blek. Potentialen finns där dock, och vi såg honom leverera redigt här förra året, men han har ännu inte övertygat tillräckligt för att visa att han kan försvara sitt guld. Å andra sidan är det fortfarande tidigt på säsongen så mycket kan fortfarande hända, och vem vet? Det kanske är här vinden vänder för honom. Även Hancock faller i denna kategori, även om han känns marginellt säkrare att ta sig till semi och en eventuell final, men även hos honom har den där lilla extra gnistan saknats. För att bygga ut kategorin ytterligare huttar vi in Vaculik här också.

Det finns dock en handfull killar jag tror jag få till ordentligt. Emil Sayfutdinov, Darcy Ward och Tai Woffinden heter. Dessa unga herrar har visat sig mer än kapabla de inledande två omgångarna och de tycks inte sakta ner. Framförallt Tai har haft en sjuhelvetes framfart och bevisat att England kan producera något mer underhållande och upphetsande än Chris ”Inte-Mitt-Fel-Att-Jag-Aldrig-Levererar” Harris. Tror att det finns viss risk att Tai inte helt lever upp till de förväntningar som läggs på honom inför tävlingen, men detta till trots tror jag han har god chans att nå sin andra raka final. Emil och Darcy behöver knappt kommenteras utöver att de sinnesjukt duktiga förare som redan nu börjar blomma upp som världsmästarkandidater.

Vad gäller de två danskarna skulle jag säga att de har god chans att nå semi bägge två. Iversen har inte gett sig in fullt så mycket i leken som man hade kunnat tänka sig med tanke på hans supersäsong förra året, men han är åtminstone med och strider om platserna och jag tror gå långt imorgon. Nickis stora fiende under tidigare år på Ullevi har varit att han inte kunnat hålla huvudet kallt och dragit till med någon idiotmanöver när det gällt som mest. Kan han hålla sig från detta har han alla chanser i världen att komma på pallen imorgon.

Tippningsresultat

Dags nu också att redovisa tippningsresultatet från förra omgången! Bättre sent än aldrig.

Facit: Sayfutdinov (F), Zagar (F), Gollob (F), Woffinden (F), Ward, Pedersen, Holder, Iversen

Resultat:

1. Annika (6+2) = 4 + 2 poäng
2. Olof (5+2) = 3 + 2 poäng
3. Ingrid (5+2) = 2 + 2 poäng
4. Mikael (5+1) = 1 + 2 poäng
5. Mathias (4+1) = 1 poäng

Tippningsligan efter första omgången

1. Annika – 12
2. Ingrid – 9
3. Olof – 9
4. Mikael – 6
5. Helen – 5
6. Mathias – 2
7. Jonas – 1

I vanlig ordnig tippar vi imorgon också! Jag kommer vara på resande fot stora delar av morgondagen så kommer kanske inte få upp ett regelrätt tippingsinlägg. Men alla som vill vara med får mer än gärna lämna ett tipp på det här inlägget! Regler och instruktioner hittar ni här.

Om inte annat ses vi förhoppningsvis i Göteborg imorgon.

5 comments to Sista chansen för Ullevi (samt tippningsresultat)

 • Mikael

  Hej alla speedwayvänner!
  Så var det då dags för ”gammelgubbens” tips.
  Gollob (F)
  Woffinden (F)
  Ward (F)
  Pedersen (F)
  Hampel
  Holder
  Sayfutdinov
  Zagar

  Ja, så får det bli. Hoppas på fin körning och en skadefri och regnfri tävling i morgon. För övrigt instämmer jag helt med Olof gällande förhoppningen att Målilla återkommer som GP-arena.

 • Mathias Lindqvist

  Mathias: Ward (F) , Pedersen (F), Woffinden (F), Gollob (F), Sayfutdinov, Iversen, Hampel, Holder

 • Annika Persson

  Annika: Holder, Pedersen, Gollob (F), Sayfutdinov (F), Hampel, Iversen, Woffinden (F), Ward (F)

 • Olof

  Här kommer tre tipp till!

  Olof: Gollob, Pedersen (F), Woffinden (F), Sayfutdinov (F), Ward (F), Hancock, Iversen, Holder

  Ingrid: Hampel (F), Ward (F), Holder (F), Sayfutdinov (F), Pedersen, Lindbäck, Gollob, Hancock

  Tina: Hampel (F), Ward (F), Sayfutdinov (F), Hancock (F), Pedersen, Woffinden, Lindgren, Gollob

 • Helen

  Ward (F), Holder (F), Lindgren (F), Gollob (F), Sayfutdinov, Woffinden, Hancock, Pedersen

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>