Säkerheten främst

Äntligen är en ny spännande säsong igång i och med att GP:t i Auckland har inlett GP-tävlandet och att ligorna i England och nu äntligen även i Polen tycks starta på allvar. Vi fick ju en synnerligen tragisk start på årets tävlande i och med Matija Duhs olyckliga bortgång.

En tanke som slog mig under Aucklandtävlingen handlar om det här med uteslutning av förare i samband med vurpa. Om någon går omkull i första kurvan direkt efter start brukar ju ofta domaren kalla alla fyra till omstart. Om det däremot sker en omkullkörning senare under heatet blir alltid någon utesluten, även om det många gånger kan vara väldigt svårt för domaren att avgöra vem som var orsak till att ett heat måste stoppas. Under tävlingen i Auckland gick Iversen omkull när han la ner sin cykel för att undvika det som såg ut att bli en rejäl krasch mellan de framförvarande förarna (jag tror det var Darcy Ward och Andreas Jonsson som lyckades reda ut en hotande olycka i heat 14). Resultatet blev att heatet inte stoppades och Iversen blev utesluten – bara för att han försökte undvika att eventuellt köra på någon av de framförvarande. Detta tycker jag är galet. En förare borde inte straffas för att han försöker undvika en situation som skulle kunna leda till en allvarlig olycka. Situationer liknande denna sker inte så ofta och självfallet måste en domare avgöra från fall till fall hur beslutet ska bli. Enligt min mening skulle dock en annorlunda tillämpning av möjligheten till återstart av samtliga kunna bidra till att minska antalet olyckor.
Låt oss nu hoppas på en fortsättning av säsongen med massor av fina olycksfria tävlingar. Jag håller helt och hållet med Olof i bedömningen att årets startfält i GP:t ser ut att kunna bli det mest högklassiga och ovissa på länge. Avsaknaden av Jason Crump kommer kanske inte bli riktigt så stor som i alla fall jag befarat. Den långa vintern har ju ställt till det med dåliga träningsmöjligheter och svårkörda banor på de ställen där det överhuvud taget gått att köra. Detta ökar nog tyvärr olycksrisken är jag rädd. Redan har vi sett några allvarliga skador t ex. Davy Watts brutna båtben. Inget mera sådant, tack!!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>