Final i GP 2012 – Inför Torun

Nu är vi mitt inne i den mest spännande, men också mest vemodiga perioden av speedwaysäsongen. Alla bucklor ska  slutgiltigt fördelas, både i GP och i ligorna. I onsdags avgjordes den svenska Elitserien. När krutröken lagt sig stod Vetlanda som mycket välförtjänta svenska mästare. Inom de två närmsta veckorna ska också lagmästare i England och Polen koras. Och sedan är det gonatt för oss speedwayfantaster i ett knappt halvår innan 2013 års säsong drar igång. Varje höst undrar vi hur vi ska orka vänta hela vintern. Men eftersom vi inte har något val, så orkar vi förstås.

Och imorgon avgörs vem som ska bli individuell världsmästare när det är final i 2012 års GP-cirkus. I år har man valt att avsluta på den kanske bästa racingbanan av dem alla – Torun. Om förutsättningarna är de rätta med bra väder och god banpreparering kan det bli en supertävling. I nuläget toppar som bekant Holder tabellen endast 2p före Nicki Pedersen, som i sin tur ligger 8p före Hancock. Det är länge sedan det var så jämnt i toppen inför sista GP-tävlingen. Experterna verkar relativt eniga om att det slutgiltigt kommer att stå mellan Holder och Pedersen. Knapp favorit i förhandstipsen verkar vara Pedersen, särskilt bland de gamla experträvarna som har varit med länge. Men det kan ju faktiskt vara för att de är mer ”vana” vid Nicki och vet hans kapacitet när det drar ihop sig. Holder har höjt sig oerhört i år på alla plan, han har aldrig varit i ett så här skarpt läge förut och egentligen är det ingen som vet vad han går för när allt ska avgöras. Kanske inte ens han själv…

Så vad talar då för och emot dessa bägge kombattanter? För det första tror även jag att Greg Hancock får svårt att ta sig ända upp till förstaplatsen, men om någon av det två övriga helt faller igenom kan Greg knipa ett silver. Holder och Pedersen, alltså, vad tror vi? För Holder talar framför allt hans genuina racingbegåvning. Han är mycket skicklig ute på banan med bra teknik och god blick för linjer. Dessutom har Holder kört för Torun i polska Ekstraliga i fyra år, så han känner banan väl. Han är ung och han är naturligtvis hungrig efter framgång. Han är avslappnad och stabil till sin natur och verkar ha en bra trygghet i sitt privatliv. Mot Holder talar hans, jämfört med Nicki, relativa orutin och brist på erfarenhet. Han har en tendens att surna till om saker går honom emot. Han vill också enligt egen utsago ”försöka för mycket” när han känner att allt inte stämmer.

Nicki Pedersen är ju, som vi alla vet, en helt annan typ av person och förare. När han är i form är han extremt startsnabb och i år har starterna suttit som i fornstora dar. Låt mig citera Tommy Rander i tidningen Speedway Racing: ” …den envetne Nicki Pedersen, sportens argsinte lille iller. Han är åktekniskt en av de sämre i världseliten, men kompenserar sådana brister med envishet, segervilja och ett sjuhelvetes humör”. I Torun är starsnabbhet inte så avgörande, utan mera racingkapacitet, vilket kan ligga honom i fatet. Nickis extrema segervilja och heta humör kan vara både en tillgång och ett hinder. Ibland är han helt enkelt sin egen värste fiende, då blir han övertänd och kan schabbla bort sig helt och hållet. Pedersens kanske största plus i sammanhanget måste väl vara hans gedigna GP-erfarenhet, han har varit med ”for ever.” Han vet hur det går till, han har varit i den här situationen förut och klarat av det. Han tycker om när det hettar till. Och även han verkar ha ett bra privatliv, som ger en trygg grund.

Slutsats? Nja, ingen solklar direkt, men jag tror att Holders tekniska kvaliteter kanske kan vara det som avgör till hans fördel i slutändan. Men jag har haft fel förr…

På det hela taget är GP-tabellen ordentligt skiktad och det är få förare som verkligen har något att köra för. Ett undantag är plats 4-6. Där befinner sig Sajfutdinov 122p samt Crump och Gollob bägge på 121p. Gollob kan mycket väl, om han tänder till inför hemmapubliken, vinna morgondagens tävling. Vi har tidigare sett honom regera magnifikt med sin svepande stil på Toruns autostrada. Även Sajfutdinov, enligt mig Gollobs arvtagare när det gäller körstil, borde kunna göra sig själv rättvisa i Torun. Mitt tips är att Gollob slutar 4:a i tabellen och att Sajfutdinov och Crump tar 5:e respektive 6:e plats.

Jason Crump gör alltså sin sista GP-tävling imorgon. Det blir tomt utan honom, men han gör det enda rätta utifrån vem han är och hur han fungerar. Crump vill inte vara med om han inte kan vara bland de allra bästa. Han ställer sjukt höga krav på sig och det har nog tagit på honom psykiskt att inte kunna svara upp till de kraven. Vår tids kanske främste, jämnaste på hög nivå över tid, förare lämnar GP. Det kommer dock fortfarande att vara ett nöje att se honom köra seriespeedway i Sverige och Polen.

Olof kommer med ett tippningsinlägg imorgon lördag. Ha en fin speedwaykväll framför TV:n. Och en extra hälsning till Arne och Eivor som får vara på plats i Torun och se tävlingen live!

1 comment to Final i GP 2012 – Inför Torun

  • Mathias

    Slänger in mitt tipp här!

    Lindgren (F), Holder (F), Gollob (F), Lindbäck (F), N. Pedersen, Hancock, Crump, Sayfutdinov

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>