GP i Vojens – låt oss få det överstökat

Dags för GP-cirkusen att bege sig till en fin bana omgiven av det tristaste landskapet och den risigaste organisationen – Vojens Speedwaycenter. Jag har själv besökt arenan vid fyra tillfällen varav två ställts in på grund av regn. Varför man envisas med att komma hit är bortom mig. Vädret är allt som oftast kasst, staden Vojens är verkligen stendöd, parkeringen (om man nu kan kalla det för det) är mitt ute på en åker och organiseras knappt överhuvudtaget, det finns ont om platser (något bättre när GP-organisatorerna tar med sig sina egna läktare) och speakern är outhärdlig. Som någon sa på Facebook, ju snarare vi kan få dessa GP:n överstökade desto bättre.

Misären till trots finns det en positiv sak jag kan säga om det här stället: om de får till banan är den av absolut högsta klass. Min favorittävling genom alla tider, lag-VMfinalen 2010, kördes just här och bevisade att den här banan kan bjuda in till otroligt fin racing. Om vädret tillåter det vill säga, vilket det oftast inte gör. Prognosen för morgondagen ser försiktigt optimistisk ut, så låt oss hoppas att vädret inte gör en riktig ”Vojens” och åkallar Syndafloden 2.0, som det ibland har en tendens att göra. Nu när jag fått gnälla av mig, låt oss spekulera lite inför morgondagens tävling!

Den stora snackisen från den gångna veckan är som bekant att finallagen i Elitserien är klara, och i och med semifinalerna kunde vi se ett par tendenser. Bland annat stod Jarek Hampel för en otrolig insats i Vetlanda då han tog helfullt för kvällen. Han såg riktigt säker ut, men det finns fortfarande lite frågetecken kring matchvanan, inte minst då Vetlanda är en bana han kan ut och in vid det här laget. Det räckte för seger då, men frågan är om det räcker för att rå på den etablerade GP-toppen. Oavsett verkar han ha redigt med fart i grejerna. Även Jason Crump såg bra ut och verkade obehindrad av sin axelskada, så en varningsflagga även för honom. Emil Sayfutdinov är lika upp och ner som han varit i princip hela säsongen, så i stunden känns han svårtippad.

I Piraterna levererade världsettan Holder som en… ja, världsetta, antar jag. Han verkar ha en ”gusto” och ett fokus vi aldrig tidigare sett från honom, inte minst så här års då han allt som oftast brukar klaga på utbrändhet och stress. Inget sånt i år då han verkar vara på god väg att knipa sitt första guld. Lyckas han kan man inte säga annat än att hans karriär troligen kommer bli något alldeles i hästväg. I nuläget skulle jag dock säga att hans största utmaning inte kommer komma ifrån Greg Hancock, vars helt otroliga formstreak till sist verkar lägga sig något. Han är verkligen inte dålig, men den totala självklarheten som utmärkt honom, inte minst ifjol finns inte riktigt där längre. Medalj har han absolut chans på, och han har tidigare om åren trivts bättre än Holder i Vojens, men misstänker att guldet slutligen kan glida honom ur händerna imorgon. Jag tror Holders stora utmaning kommer komma från Nicki Pedersen. Säga vad man vill om honom, men han har verkligen aldrig slutat leverera, varken i GP-serien eller i ligorna. Dock är han på hemmaplan, och som vi sett förr har han en tendens att bli extremt övertänd när han sporras på av den öltankade publiken och den vedervärdige speakern. Således skulle jag säga att det största hotet mot Nicki imorgon är Nicki själv. Kan han ta sig förbi det hindret blir han svårstoppad.

Det fanns också några mindre smickrande tendenser att beskåda under semifinalerna. Antonio Lindbäck och Hans Andersen var rent ut sagt riktigt patetiska i Indianerna och det lilla momentum de bägge två verkar ha haft den senaste tiden var som helt bortblåst, inte minst för Antonios del. Han har sagt att han vill fortsätta klättra i tabellen, men då måste det banne mig till mer än han visade i tisdags, både motormässigt och körmässigt. Gällande Hans tror jag det blir som hans säsong generellt sett ut i år – fyra-fem poäng och ingen semi. Faktum är att de andra två GP-svenskarna som körde inte heller rosade marknaden. Andreas Jonsson körde ganska ”meh” i onsdags, men kan eventuellt komma undan med det i och med att han nyligen fick sig en redig smäll. Inga sådana ursäkter för Fredrik Lindgren dock, som verkligen verkade ha svårt att hända sig, även mot lättare motstånd än han kommer möta imorgon. Behövs ett redigt uppsving även där. Dock sitter han rätt skönt i topp åtta som det är, så även om han slarvar till det bör han klara direktkvalificering till nästa år.

Sedan har vi ett par som inte gjort mycket väsen av sig under veckan som gått. Tomasz Gollob verkar ha hittat GP-glädjen igen och detta är en banan han tidigare år varit briljant på, så ett litet varningsfinger för den polske veteranen. Och andra sidan körde han relativt skit här förra året, så kan bli lite hursom. Sedan har vi vildkort Jepsen Jensen som varit nästintill ostoppbar under säsongen som gått. Somliga av oss tycker att kortet nog borde gått till Niels-Kristian Iversen istället, men Jepsen Jensen är också ett extremt starkt val. Många av de förare han ställs emot har han spöat skiten ur i ligorna, så räkna med att han kommer göra ett redigt avtryck imorgon. Det ska också bli spännande att se vad Kasprzak kan åstadkomma i sitt andra GP-framträdande för säsongen. Tror kanske inte på något nytt silver, men han har definitivt visat att han har i GP att göra.

Som sagt så hoppas vi att vädret håller sig tillräckligt bra för körning och att banan blir så bra som vi vet att den kan bli. Återkommer imrogon med ett tippningsinlägg i vanlig ordning! Vi ses då!

1 comment to GP i Vojens – låt oss få det överstökat

  • Ingrid

    Damernas tipp:

    Ingrid: Gollob (F), Hampel (F), Crump, Hancock, Holder (F), N Pedersen (F), Sayfutdinov, Jepsen Jensen

    Emma + Lina: Gollob (F), Holder (F), N Pedersen, Hancock, Sayfutdinov (F), Crump, Jonsson, Jepsen Jensen (F)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>