GP-serien förblir öppen… i toppen i alla fall

Ytterligare en GP-tävling lagd till handlingarna och vi kan nu konstatera att kampen om guldet är i allra högsta grad levande. Vi har inte mindre än fyra gubbar som på allvar har chansen att knipa den ädlaste medaljen, fem om man antar att Gollob nu hittat formen också. Nicki Pedersen blev den första att vinna mer än ett GP i år men värt att notera att de som gjorde honom sällskap i finalen alla saknar en seger, så med undantag för den numera muntre dansken får man säga att kvällen innehöll ett par ganska saftiga favoritfall.

Greg Hancock nådde inte final, vilket känns som en hyfsat främmade företeelse numera och sumpade således en god chans att dra ifrån i toppen. Istället tog Nicki in en massa poäng och ligger nu bara sex poäng efter, och den (egentligen) sargade Jason Crump tappade totalt bara en poäng och ligger bara tio poäng från toppen. På tal om Jason undrar man verkligen vilken experimentell rymdteknologi man använde när man opererade på honom, för jag tror inte det var många som räknade med att en förare som för lite mer än en vecka sedan bröt sitt nyckelben skulle ta sig till semifinal och detta före favorittippade ynglingar som Sayfutdinov och Vaculik. En imponerande insats både från Jasons sida men också hans läkare helt enkelt, inte minst med tanke på att det länge såg ut som om han inte skulle komma till start.

Vi såg också ytterligare ett wildcard nå final, vilket tycks ha blivit något av en trend. Faktum är att med undantag för Jason Bunyan så har alla wildcards levererat på en extremt hög nivå. Przemyslaw Pawlicki tog sju poäng (missade semi med en poäng), Josef Franc tog sig till semi på nio, Thomas H Jonasson till final på elva, Michel Jepsen Jensen missade semi på sju, Bartosz Zmarzlik tog ett brons på 13 och nu då Jurica Pavlic till final på tolv. Detta samtidigt som vi igår såg tre ordinare förare (Ljung, Bjarne Pedersen och Lindbäck) som sinsemellan tog elva poäng. Det är helt enkelt för dåligt, och jag tycker att om wildcardsens framgångar framhäver någonting så är det att det är fel förare som kör i GP-serien i år. Vi har fortfarande två förare som inte nått en enda semi och det är ännu så länge bara en förare (som inte låg i topp åtta) som lyckats ta sig förbi Jarek Hampel, som nu stått helt still poängmässigt i hela tre tävlingar. Det har verkligen utkristalliserats en övre och undre skara där de undre är hopplöst avhängda och verkligen inte kan göra något avtryck och mer eller mindre enbart fyller ut startfältet. Till skillnad från de senaste åren kan man nu verkligen snacka om ”lätta heat” där man på för han klart och tydligt på förhand kan avgöra vem som kommer ta hem det. Allt vi kan hoppas på nu är att det polska förbundet slopar den fullkomligt idiotiska regeln med enbart en GP-förare per lag, då den verkligen inte tycks göra en enda människa glad, samt att andra ligor inte är dumma nog att ta efter den.

Värt att notera i övrigt var att Andreas Jonsson nu på allvar satt klorna i sin plats i topp åtta. Har han påbörjat ytterligare en superb upphämtning som den han gjorde förra året? Finns en hel del som tyder på det, och vi lär definitivt få svaret i Terenzano om två veckor, då det också var en bana han körde lysande på. Fredrik Lindgren har ännu så länge hållit sitt mål med tio poäng per tävling, men ska han upp ytterligare krävs det mer än vad vi såg igår, inte minst om nu Gollob kommit igång och Jarek Hampel förhoppningsvis snart är tillbaka. Trots det verkar Fredrik vara på väg mot sin första topp åttaplacering, förutsatta att han inte strular till det kungligt de sista fem omgångarna. En som dock måste börja se upp på allvar är Emil Sayfutdinov. Poängen kommer helt enkelt inte in för honom och snart blir han passerad av Jonsson och blir således nedtryckt till en åttondeplats. Vet inte vad som slagit fel för honom i år, men han känns helt enkelt inte lika snabb längre. Och farten måste han ha tillbaka om han vill ha någon relevans i toppen i år. Tror förvisso att han sitter tryggt på ett wildcard om han sumpar sin direktkvalificering, men det vore minst sagt ett backslag om han drattade ut nu. Ska också nämna att Chris Harris gjorde en hyfsad tävling, men är fortfarande inte helt övertygad om att han hör hemma i GP-serien. Han har nått två semifinaler och en final i år, men det duger inte att vara bra/okej i två tävlingar och helt värdelös i resterande fem. Han har fortfarande chansen att bevisa sin klass, men nu börjar det bli tröttsamt att se en britt enbart få wildcard efter wildcard enbart pga sin nationalitet. Någon gång måste man börja ställa lite krav på dem också.

Nästa omgång går som sagt i Terenzano, en bana som förr om åren levererat riktigt fin körning. Hoppas verkligen toppstriden kan hållas vid liv ett tag till, det var på tok för länge sedan vi såg en slutspurt värd namnet. Bara att börja se fram emot det! Vi ses då!

1 comment to GP-serien förblir öppen… i toppen i alla fall

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>