GP-serien mer sargad än någonsin inför Gorican (+ tippningsresultat)

Så var det dags att dra igång med GP-speedway igen. Jag måste säga att trots läget i serien har vi sett förvånansvärt underhållande tävlingar ännu så länge. Sex vinnare på sex tävlingar är inte en llt för vanlig företeelse, inte minst när man räknar in att förare som Tomasz Gollob, Jarek Hampel, Andreas Jonsson eller Emil Sayfutdinov inte vunnit en tävling ännu så länge. Det må vara en något urvattnad serie, men resultatmässigt har den ändå leverat.

På tal om Tomasz Gollob tror jag aldrig jag sett honom i en sådan svaka som den han är i nu. Han blev överställd av Hammarby i tisdags (föga förvånande då man får känslan av att Fröjd bara letar efter anledningar att få peta honom) men mer uppseendeväckande blev han borttoppad i två heat i Gorzow i söndags. Vad som gör det hela ännu mer talande var att Gorzow (till skillnad från Hammarby) vann utan hans hjälp. Inte nog med att han inte fick köra, laget gynnades av att han inte gjorde det. Nu återstår det att se om han någonsin studsar upp igen från detta överhuvudtaget. Nog för att Gollob blivit snäppet stabilare humörmässigt de senaste åren, men tror aldrig han upplevt något sådant här förr. Han har aldrig setts som ett ankare i lagen han kör i, framförallt inte i Polen, och nu är han inte heller den givna favoriten i hemlandet. Hampel tycks mer eller mindre tagit över både i folkets ögon och resultatmässigt. Ynglingar som Pawlicki-pojkarna, Janowski och även Zmarzlik börjar också göra anspråk på tronen. Gollob har inte varit utmanad på detta sättet på många år, och jag misstänker att det börjar föda ett och annat hjärnspöke. Man ska aldrig säga aldrig när det gäller Gollob dock, och han kan mycket väl studsa tillbaka men jag inte det kommer ske i Gorican. Banan har aldrig riktigt funkat för honom. Skulle snarare sätta mitt tillit till Terenzano i så fall.

Hancock och andra sidan har alltid klarat sig bra på den sandliknande banan i söder och om han levererar som vanligt bör han bli en het kandidat för vinsten. Inget nytt på den fronten med andra ord, vore snarare lättare att nämna när han inte är favorittippad. En annan som haft god tur i Koratien är Chris Harris. Harris har, enkelt uttryckt, varit riktigt jävla usel i årets serie. Han har varit hyfsad i Sverige och England men haft det kämpigt i Polen under nästan hela säsongen, och med undantag för hans ”burst” i Köpenhamn har han mer eller mindre varit helt irrelevant på alla sätt och vis. Skulle dock inte utesluta att han slår till imorgon igen. Han är som sagt i hyfsad form just nu och banan tycks passa honom. Om inte annat kan det funka som bränsle till hans ständigt pågående bravado på officiella GP-sidan.

Finns det en förare jag verkligen saknar så är det Jarek Hampel. Har under sommaren kollat på lite gamla tävlingar och då blir det påtagligt hur mycket han tillför till hela serien. Han har tacksamt nog fått en värdig ersättare i Martin Vaculik, som bekant blev historisk när han som första slovak i en GP-tävling vann hela tävlingen. Där kan vi snacka om stjärnskott, över natt blev han ett namn hela speedwayvärlden la på minnet. Jag tror förvisso inte att han kommer sopa hem sin andra raka seger, men tror ändå han kan drämma till med ytterligare ett bra resultat. I ligorna är han upp och ner, men han tycks leverera säkrare i individuella tillställningar (se även hans kanonresultat i GP-kvalet både i år och ifjol). Om inte annat är det skönt att vi faktiskt får se förare som verkligen håller den klassen vi kan förvänta oss av GP-förare. Om Vaculik får till en fin poängskörd kan han mycket väl gå om de som nu bara tar upp plats i serien (närmare bestämt Bjerre, Andersen och Harris och till viss del Bjarne Pedersen).

I övrigt hoppas jag Fredrik Lindgren fortsätter sin underbara GP-säsong och att han nu äntligen ska kunna kliva ut ur Jonssons skugga och ta sin plats som Sveriges främsta förare. Han har klarat sig bra i Gorcian förr, så det kan mycket väl gå vägen. Jonsson då? Spontant säger jag ”meh” då han varit ganska medioker i årets serie, men och andra sidan var hans vinst här förra året del av den overkligt fantastiska upphämtning förra året. Så länge han inte får något klagomål att suga sig fast vid borde det gå okej tycker man. Gällande det stora utropstecknet för kvällen, det faktum att Jason Crump faktiskt kommer till start förtjänar antingen någon sort tapperhetsmedalj eller en idiotförklaring och gränsen mellan dessa känns hyfsat flytande. Oavsett vilken sidan man landar på kan man inte säga annat än att Red Bulls läkare vet vad de pysslar med, även om jag är övertygad om att de den här gången måste använt någon form av svartmagi och cyberkirurgi för att få Jason i körbart skick (om han nu ens är det).

Finns mycket mer att snacka om, men jag har redan hållit på för länge. Jag tar också tillfället i akt och redovisar tippningsresultatet från förra GP:t. Tänkte vara duktig och lägga upp det på söndagen efter, men diverse saker kom i vägen. Gör ett nytt försök på fredag. Så här gick det i Gorzow:

Facit:

Vaculik (F), Holder (F), Zmarzlik (F), Gollob (F), Hancock, Lindgren, Sayfutdinov, Jonsson

1. Annika (6+2) = 8 + 3 poäng
2. Ingrid/Mikael/Mathias/Jesus L Andersson/Helen J (6+1) = 7 + 2 poäng
3. Olof (5+1) = 6+1 poäng
4. Rebecka (4+2) = 6 poäng

Tippningsligan efter sjätte omgången

1. Jesus L Andersson – 64
2. Helen J – 60
3. Annika – 49
4. Mathias – 48
5. Mikael 46
6. Ingrid – 46
7. Olof – 46
8. Rebecka – 40
9. Emma S – 25
10. Weslake – 18
11. Björn Zetterwall – 12
12. Tina – 5

Jepp, inte mindre än fem personer hamnade på samma poäng och hade missat exakt samma förare (Crump och N. Pedersen), så de får alla nio poäng per skalle. Helen J tar också hem ”kvartsbonusen” på 3 poäng. Bara fyra poäng som skiljer i toppen nu! Hoppas alla stammisar kommer tillbaka och tippar på lördag, det är mäkta spännande må jag säga. På återseende på lördag!

1 comment to GP-serien mer sargad än någonsin inför Gorican (+ tippningsresultat)

 • Mikael

  Hej igen alla speedwayvänner. Efter uppehåll för lag-VM känns det nu som länge sedan sist det var dags att tänka GP igen. Jag måste hålla med Olof om att det varit en bedrövlig säsong vad gäller skador. Det är nästan så att man med förvåning i vissa fall kan konstatera att en viss förare INTE varit/är allvarligt skadad. Mycket sorgligt och trist!!
  Det blir intressant att följa Harris försök med ”portabelt luftstaket”. Så till dagens tippning:

  Hancock (F)
  Holder (F)
  N. Pedersen (F)
  Sayfutdinov (F)
  Jonsson
  Lindgren
  Vaculik
  Gollob

  Så får det bli. Nu håller vi alla tummar för en skadefri och fin tävling./Mikael

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>