Och så var det Parken igen… – Inför GP Köpenhamn

Jaha, gott folk, då står vi än en gång inför ett GP i Köpenhamn. De inlägg jag gjort hittills inför tävlingarna har resulterat i rejäla magplask. Särskilt inför Ullevi var jag väldigt fel ute, se för övrigt inlägget nedanför detta. Nåja, eftersom Olof fortfarande håller på med diverse annat får jag försöka spotta opp mig en gång till. På´n igen!

I Parken är det väldigt speciellt. Publiken är alldeles intill banan och det brukar vara galet tryck i de danska känsloyttringarna. Lägg därtill vansinnig volym på musikanläggningen samt en osympatisk och vrålpartisk speaker. Detta sammantaget är orsaken till att Perssons numera hellre följer spektaklet på TV. För ingen tvekan om saken – tävlingen som sådan brukar bjuda på jättefin speedway. Och det är ju det vi vill se!

En positiv faktor är att man kör tävlingen inomhus, vilket gör att man aldrig behöver oroa sig för vädret. Ytterligare en bra grej är att Ole Olsen och hans crew på senare år har fått till en riktigt fin racingbana. Vilket som sagt har resulterat i bra körning. När man kör under tak kanske, jag säger bara kanske, det kan vara idé att kolla lite på statistik. Tittar vi på 2010 och 2011 har blå bana varit klart bäst, tydligt följd av gul bana. Röd och vit tävlar med knapp inbördes marginal om sistaplatsen. Då undrar man vilka fyra förare som i år står en extra gång på blå bana i grundomgången, eller hur?! Jo, det gör Hans Andersen, Michael Jepsen Jensen, Emil Sajfutdinov samt Bjarne Pedersen. Sedan får man ju fråga sig vilka av dessa som eventuellt kan kapitalisera på den fördelen…

Ser på SVT:s motorblogg att Jason Crump tydligen är den förare, som har kört bäst i Parken genom åren. Så är det säkert, men under de senaste fem åren kan också noteras att Tomasz Gollob varit på pallen varenda gång. Både Crump och Gollob känns dock lite tveksamma för ögonblicket. Crump har varit väldigt upp och ner i ligorna. Ändå skärpte han till sig någorlunda inför Ullevi och tog sig till semi, men inte längre. Gollob har nog fortfarande lite känning av sin hjärnskakning, men han har en mycket tydligare uppåtgående trend. Dessutom ser Gollob Köpenhamn som sin favoritbana i GP-serien. For what it´s worth. Men det skulle ju kunna vara betydelsefullt om det stämmer som många säger, att Gollob är en ”humöråkare”.

Nicki Pedersen har aldrig vunnit i Parken, men varit i final ett par gånger, senast 2008. I år känns Nicki ändå hetare än på länge. Han verkar riktigt fokuserad och starterna är stundtals lika bra som i fornstora dar. Är det äntligen dags i år för Pedersen att stå överst på pallen på hemmaplan?! Skulle inte förvåna mig, men då måste ju allt stämma, förstås.

Ett hett samtalsämne inför den här GP-tävlingen har varit wild cardet nr 16. Redan för två veckor sedan blev det klart att det var Michael Jepsen Jensen som skulle få chansen. Samtidigt har många gjort gällande att Niels Kristian Iversen mer än väl gjort sig förtjänt av att än en gång få pröva lyckan i Parken. Iversen kör som en gud just nu både i Polen och Sverige. Jag tycker också att det hade varit jättekul att se Iversen i ett GP när han nu är i sådan fantastisk form. Men jag tycker också att det ska bli väldigt roligt att se vad Jepsen Jensen kan göra. Även han har varit riktigt bra i år, framför allt kanske i Polen. Hoppas att han pallar trycket i Parken och visar stjärnorna att han kan köra bra. Han har kapaciteten.

Hoppas alla får en trevlig GP-kväll antingen på plats i Parken eller hemma framför TV:n. Olof kommer med två inlägg före tävlingsstart imorgon, dels ett där han summerar föregående tippningsomgång samt ett där han redovisar tippningar inför morgongdagens tävling.

 

1 comment to Och så var det Parken igen… – Inför GP Köpenhamn

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>