För 16:e gången: GP i Prag

Vanligtvis är det ju Olof som skriver de här ”inför GP”-inläggen, men den här gången är han så hårt uppbokad att han helt enkelt inte hinner. Då får mamma, som lever ett mindre händelserikt liv, vikariera lite. Ska försöka hålla ångan uppe så gott det går.

Nu är ju speedwaysäsongen igång på allvar och hur kul är inte det! Förra GP-tävlingen i Leszno gav mersmak, tycker jag. Efter ett något skakigt år 2011 verkar man nu ha fått ordning på de nya ljuddämparna och GP-serien har förutsättningar att bli jämn och hård. Sedan har ju seriespeedwayen börjat överallt också. Många ligamatcher har regnat bort och tabellerna haltar, men man kan ändå få ett litet hum om förarnas form.

Som sagt var, Prag har en lång historia i GP-sammanhang. Den första GP-tävlingen kördes på Marketastadion den 17 maj 1997 och Greg Hancock vann. Därefter har man kört i Prag varje år. Och Hancock har varit med varje gång… Vädret imorgon kväll verkar bli helt perfekt, inte lika stekhett som idag och regnet håller sig på behörigt avstånd. Alltså bäddat för bra yttre förutsättningar.

Och vad säger man om förarna inför en GP-tävling? Beror väl på vilken speedwaygalning man frågar och här kommer undertecknad speedwaygalnings tankar. Eftersom det här handlar om Prag finns det ju massor av statistik att gå på, men frågan är hur intressant statistik är i det här sammanhanget. De yttre förutsättningarna varierar från gång till gång och det gör ju även förarnas dagsform. Värt att nämna kan vara att Jason Crump har flest pallplatser genom tiderna. Samt att Jarek Hampel har varit i final varenda gång han har kört GP i Prag.

Jason Crump har väl för övrigt massor att bevisa imorgon. Hans form är fullkomligt urusel just nu. I Vetlandas två seriematcher nu i veckan tog han 8 poäng. Sammanlagt. En annan förare hade kunnat skaka av sig det här inför en GP-tävling, men Crump har en tendens att snöa in på sånt här och han lägger ofta så mycket skuld på sig själv. Jason kan få det tufft i Prag. Hoppas dock att jag har fel. I Hampels fall är det ingen ko på isen, tror jag, även om han inte verkar vara i absolut toppform för ögonblicket. Hampel är superproffsig och tokfokuserad under GP-tävlingarna. Med sin mentala coach i depån är i alla fall jag övertygad om att han får ut det mesta av sin potential när det väl gäller.

Gollob uppförde sig illa i onsdags när Hammarby mötte Vetlanda på hemmaplan. Oengagerad och gnällig gjorde han klart på tidigt stadium att han egentligen inte ville köra tävlingen överhuvudtaget. Det regnade visserligen, men banan var fin och matchen bjöd på jättefin körning. Gollob tog  bara 4 poäng och blev ordentligt åthutad av sin lagledare Anders Fröjd. Kommer det här att inverka menligt på Gollobs körning imorgon i Prag? Inte ett dugg, skulle jag tippa. Misstänker att Fröjds skällande rinner av Gollob som vatten av en gås. När det gäller GP kan Gollob lyfta sig hur högt som helst. Hoppas att han gör det också, då får vi se fin speedway.

Hampel och Gollob är alltså lågoddsare för mig. Ytterligare starka män inför Prag är Hancock och inte minst Emil Sajfutdinov. Emil verkar tycka att det är superkul att köra i svenska elitserien. I onsdags på Gubbis var han i sitt esse trots att han aldrig sett banan förut. Efter ett heat hittade han helt rätt och bjöd på suveränt artisteri. Övriga världsstjärnor hade som sagt var ingenting att komma med, men Sajfutdinov glänste. Glänste gjorde också hans uppriktiga entusiasm och glädje. Jag tror stenhårt på honom inför Pragtävlingen. Frågan är om inte Nicki Pedersen är på gång också. Nicki har kört helt furiöst i ligorna och verkar ha fått något av en nytändning. Han verkar positiv, självsäker och pratar om sitt framgångsrika samarbete med motortrimmaren Janne Andersson.

Chris Holder och Andreas Jonsson var i final i senaste GP-tävlingen i Leszno. Ja, det var ju faktiskt så att Holder vann. Både han och Andreas har kört bra, men inte jättebra, de senaste två veckorna. Vilket säkert inte betyder ett skvatt när det är dags för de stora elefanternas dans i Prag. Varken final eller pall skulle vara en jättesensation när det gäller någon av dessa pojkar.

GP-herrar som har mest att bevisa i Prag: Antonio Lindbäck, Fredrik Lindgren, Hans Andersen, Chris Harris och Bjarne Pedersen. Här är jag allra mest orolig för Chris Harris. Han har kört bitvis jättebra här i Sverige, men i Polen har han floppat så till den grad att han har blivit petad ur Chestochowas trupp, där han nu har ersatts av Kenneth Bjerre. Fredrik Lindgren är också ett ständigt pågående bekymmer i GP. Han verkar ha kört fast på ett djupare plan. Jag tror att det krävs drastiska förändringar i hans sätt att arbeta med sin speedway för att han ska få till det.

Olof kommer som vanligt med ett tippningsinlägg imorgon lördag. Ha en riktigt trevlig speedwaykväll framför TV:n imorgon (eller kanske rent av på plats i Prag för några lyckliga)!

2 comments to För 16:e gången: GP i Prag

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>