Ridån faller på 2011 års GP-säsong (Inför Gorzow 2011 + tippningsresultat)

Så var det dags att vinka av ytterligare en speedwaysäsong, en säsong jag tror enklast skulle kunna sammanfattas med ordet ”märklig”. Greg Hancock tog sitt andra guld 14 år efter sitt första och såg således till att ”gubbväldet” lever vidare inom GP-serien. Polen började året med en bojkott som inte ledde till ett skit annat än oro och frustration. Ett skadeskjutet Leszno lyckades mot alla odds ta sig till final framför superlaget Gorzow. Smålandsdominansen i elitserien sprack då Vetlanda underpresterade, Västervik inte höll måttet, Dackarna knäcktes av skador och Lejonen kollapsade in på sig själva på nästan alla punkter. Ett märkligt år som sagt. Men vi har fortfarande en GP-tävling kvar och till skillnad från förra året finns det en hel del att köra för. Låt oss för sista gången i år spekulera i vad vi eventuellt kan tänkas se imorgon!

Morgondagens favorit: Något tråkigt val kanske, men jag säger Tomasz Gollob. Tomasz GP i Torun fick ett snöpligt slut med en redig vurpa och en missad finalplats, så jag misstänker att han är mäkta revanschsugen. Vi ska också komma ihåg att detta är hans polska hemmabana sedan ett par år tillbaka, så man får nog också kalla honom för en riktig banexpert också.

Morgondagens andrahandsfavorit: Det finns en hel del att välja på, men enkelhetens skull kör jag på Greg Hancock. Greg har vunnit allt han ställt upp i 2011, så varför inte avsluta det hela med en fjärde GP-seger? Det skulle verkligen vara grädden på guldmoset för den här fullkomligt otroliga 41-åring.

Morgondagens ”Dark Horse”: Han har kommit lite i skymundan under de senaste veckorna, men vi ska inte glömma bort Nicki Pedersen. Liksom Gollob är Gorzow hans hemmabana i Polen och han har gång på gång bjudit på kanonbra resultat under ligamatcherna. Han har fortfarande en teoretisk (dock fruktansvärt liten) chans att ta sig in i topp åtta, så han behöver varenda poäng han kan få.

Morgondagens frågetecken: Trots att jag satte honom som favorit sätter jag även här Tomasz Gollob. Detta av den enkla anledningen att sedan det att han vann i Köpenhamn har han bara tagit sig till semifinal en enda gång! Det är alltså en semi på sex tävlingar. I och med att han mer eller mindre är borta från medaljstriden undrar man hur mycket ”gusto” han faktiskt har kvar. Kan mycket väl vara så att han tar 24 poäng imorgon, men man kan inte säga annat än att han har mycket att bevisa.

Morgondagens intressantaste heat: Även om det inte kommer göra något jätteavtryck på tabellen tycker jag heat 17 ser spännande ut. Där får vi dels se lagkamraterna Pedersen och Gollob, men också Hancock och Emil Sayfutdinov. Finns inte mycket mer att säga än att det bör bli ett riktigt bra race!

Morgondagens duell: För kvällen tar jag tillbaka denna kategori. Om det är två förare som har allt att vinna på att spöa varandra så är det Jarek Hampel och Andreas Jonsson. Det skiljer dem i nuläget bara en poäng och som bekant, den av dem som spöar den andra kommer krönas till silvermedaljör! De har verkligen allt att köra för, så om vi någon gång såg en duell under 2011 så var det den här!

Morgondagens floppvarning: Här hamnar Jason Crump. Det finns ett par saker som talar emot att han kommer ha en lyckad kväll imorgon. Först och främst ser det mörkt ut för honom att bärga någon medalj i år, något han själv säkerligen kommer se som ett stort misslyckande. För det andra har han inte kört på ett bra tag nu, till skillnad från många andra GP-förare. För det tredje sägs han ha en biljett till Australien bokad på söndagen, så frågan är huruvida han kan fokusera på tävlingen eller, som pappa sa, om han huvud redan är down under. Och för det fjärde nåddes speedwayvärlden i veckan av beskedet att Niel Street gått bort. Street var något för många förare, men Jason stod honom extra nära då Niel var Jasons egen morfar. Kan vara en sporre att köra bra till hans ära, men jag har svårt att se Jason klämma ur sig det lilla extra så här sent på året.

Morgondagens chans: Darcy Ward har tilldelas sitt andra wildcard för säsongen och har nu chansen att bevisa att hans tredjeplacering i Torun inte var en engångsföreteelse.

Morgondagens ”Kniven mot strupen”: Nu om någonsin är det ”crunch time” för Fredrik Lindgren. Han har levererat ordentligt de senaste två tävlingarna, men han är inte riktigt framme än. Vill han vara garanterad en plats i nästa års GP (dock tror jag han får ett wildcard oavsett) måste han slå Chris Holder med åtminstone tio poäng. Lyckas han kommer han slå nytt personligt rekord beträffande GP-placeringar. Om han misslyckas kommer hamnar han ännu en gång hamna i organisatörernas händer.

Lördagens förhoppning: Helt enkelt att vi ska få en trevlig avslutning på ett skakigt år. Inget mer, inget mindre.

Jag ska nu också redovisa resultatet från förra omgångens tippning. Ber om ursäkt att det inte blev av tidigare, men de senaste två veckorna har jag varit fullkomligt uppbokad och inte haft en hans att få något skrivet. Här kommer i alla fall resultatet!

Facit: Jonsson (F), Harris (F), Lindgren (F), Hancock (F), Bjerre, Sayfutdinov, Hampel, Holta

Resultat
1. Pergamon (6+2)=5 poäng
2. Olof (5+2) = 4 poäng
3. SL (5+2) = 3 poäng
4. Emma G-H (5+2) = 2 poäng
5. Jesus L Andersson (5+2) = 1 poäng
Mikael (5+1)
Annika/Ingrid/Lina (4+2)
Mathias/Rasmus/Weslake (4+1)

Tippningsligan efter tio omgångar (fetstil innebär att man tog poäng denhär gången)

1. Rasmus – 28
2. Ingrid – 26
3. Mathias – 21
4. SL – 19
5. Olof – 19
6. Emma G-H – 17
7. Jesus L Andersson – 17
8. Annika – 16
9. Rebecka – 12
10. Pergamon – 11
11. Weslake – 9
12. Mikael – 5
13. Johan Sjöholm – 3
14. Lina – 3
15. Tina – 3
16. Emma S
17. Erik
18. Anders Stein
19. Elfsborgspersson
20. Gerd

Så är alltså ställningen inför sista omgången. Liksom i GP:t finns det mycket att tävla om, då vi sett hur många poäng ett riktigt bra tipp kan generera. I vanlig ordning får de som vill gärna lämna den här omgångens tipp på detta inlägg, men vi återkommer även imorgon med ett officiellt tippningsinlägg. Vi ses då!

3 comments to Ridån faller på 2011 års GP-säsong (Inför Gorzow 2011 + tippningsresultat)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>