Det drar ihop sig!

Denna tiden på året är alltid en blandning av vemod inför att speedwaysäsongen går mot sin upphällning och en gnagande spänning när det vankas slutspel, ”playout” och en ny världsmästare ska krönas. I år är sannerligen inget undantag!

Som alla vet inleddes slutspelet i Elitserien i tisdags, likaså en hård kamp om vilka som får sitta säkert inför nästa års säsong. Jag ska börja med att säga att faktiskt är nöjd med hur serietabellen slutade, framför allt glad att Dackarna inte åkte direkt ur. Naturligtvis trist för Lejonen, men kanske den paus de behöver för att samla ny kraft och bygga upp en stabil struktur igen. Att Dackarna, å andra sidan, som ter sig som en av de mest välorganiserade klubbarna i serien och som dessutom nu nästa år får anordna såväl GP som lag-VM, skulle åka, ur kändes bara fel. Sedan är det ganska uppenbart att de behöver tänka om i sitt lagbygge, årets resultat talar för sig självt.

Hur slutspelet nu kommer utveckla sig känns ännu ganska osäkert. Av tisdagens matcher att döma så ser ju Indianerna skrämmande svårstoppade ut. De verkar ha hittat så totalt rätt i år och de vore enormt väl värda ett guld! Jag tror även det gynnar hela sporten om framgångarna kunde leta sig utanför Smålands gränser, där de ju onekligen i stor utsträckning hållit sig de senaste åren. Vetlanda verkar även ha hittat tillbaka mot förra årets superform, men huruvida det räcker hela vägen till final är svårt att säga. Det går heller inte att undgå att smått häpna över deras upphämtning från tabellbotten till slutspel, smått fantastiskt!

Även i Polen är det slutspel, och där såg det länge ut att handla om ett ”three horse race” mellan Torun, Gorzow och Zielona Gora. Inga andra lag verkade ens vara i närheten. Tidigare så starka Leszno har haft det rejält tufft i år och enbart hållits flytande av en obeveklig Jarek Hampel som tagit uppåt 18 poäng per match. Det var därför ganska förvånande när Leszno ändå tog sig vidare till semifinal som ”lucky loser”, och ännu mer förvånande att de väl där lyckades slå Torun i första omgången! Plötsligt skakas det om rejält i prediktionerna, och i nuläget går det inte alls att sia om hur det hela kommer sluta. Mycket spännande!

Och så har vi ju då GP-serien där allas vår kära Greg Hancock i och med senaste tävlingen i Vojens tycks ha kopplat ett järngrepp om guldet. Så vansinnigt roligt om han får ta sitt andra guld och precis som Tomasz Gollob förra året visa att ålder spela ingen roll och gammal är ALLTID i slutändan ändå äldst! Inför de två återstående tävlingarna är egentligen den mest spännande kampen den om övriga två pallplaceringar. Både Jarek Hampel och Andreas Jonsson har sett otroligt heta ut för att knipa andra och tredje plats, men deras oväntat dåliga resultat (båda två också!) i Vojens innebär att det fortfarande är möjligt för både Tomasz Gollob och Jason Crump att ta sig upp. Vem vet hur detta ska sluta?!

Intensiva och gastkramande veckor väntar nu framöver och vi får förhoppningsvis se en riktigt saftigt spännande säsongsavslutning! :D

1 comment to Det drar ihop sig!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>