De borträknades hämnd

Jag vet inte hur ni upplevde det hela, men jag fick några av de vibbarna som gjorde förra årets GP-serie så bra under gårdagens tävling. Givna favoriter föll en efter en, avskrivna förare visade framfötterna och resultatet skakade om stora delar av tabellen, vilket i sin tur ledde till att nästan hela tabellen drog ihop sig. Här följder de jag tyckte gjorde sig förtjänta av ris och ros under Grand Prix-tävlingen i Terenzano.

Kvällens klippa: Det är bra att jag inte tagit upp någon karriär inom spådom, då jag hade fundamentalt fel om hur Antonio Lindbäck skulle komma att köra. Trots att han ”bara” kom trea tog han ändå lika många poäng som segraren, vilket ger en indikation på hur stabil han var under kvällen. Detta var något helt annat än vi tidigare sett från Antonio, och ändå om topp åtta fortfarande är en bit bort svingade han sig ändå ordentligt upp genom tabellen. Finns inte mycket annat än att säga att detta var precis vad Lindbäck behövde.

Kvällens rauk: Han gjorde en ingen perfekt tävling, men det var ändå det bästa vi sett i GP-sammanhang från Andreas Jonsson. Han sa inför tävlingen att han hade som ambition att vinna åtminstone ett GP i år. Sagt och gjort! I och med detta tar han sig upp i topp åtta och ger sig själv ett bra utgångsläge inför slutspurten på säsongen. Kan han behålla den här formen till Målilla kan han bli livsfarlig i den tävlingen.

Kvällens uppstudsare: För att sprida utmärkelserna lite sätter jag här Janusz Kolodziej. Det kanske inte verkar som någon jättegrej att ta sig till semi ska vi komma ihåg att han slog tre av de fyra högst placerade förarna i sammandraget, så hans framgång (och alla som tig sig till semi för den delen), är en större merit än det kanske ser ut vid första anblick. Lägg där till att Janusz var av många avskriven inför kvällen, så har ni en redig uppstudsning.

Kvällens besvikelse: Med tanke på formen han varit i den senaste tiden kan man inte annat än känna sig lite besviken på Jason Crumps insats. Otur med banorna skulle man kunna skylla på, men det fanns verkligen ingen överdriven ”gusto” i Jasons körning. Inte vad man hoppats på, helt enkelt.

Kvällens flopp: Utan tvivel Tomasz Gollob. En så solklar favorit som faller så tungt vet jag inte när jag såg senast. Inför tävlingen hade Gollob tagit 45 av 48 möjliga poäng på den här banan, så att åka därifrån utan en enda heatseger är inget annat än ett jättefiasko. Vet inte vad han pysslade med igår, men det är första gången på väldigt länge jag tyckte Gollob helt enkelt körde dåligt. Troligen det tyngsta favoritfallet ännu så länge i år.

Kvällens sten: Nicki Pedersen stod även han för en riktig skittävling. Tre futtiga poäng blev det, och detta på en bana han varit i final på. Vidare tappar han ganska ordentligt i sammandraget och får nu akta rygg om han inte vill dimpa ut ur topp åtta.

Kvällens tramsputte:
Herr Pedersen dyker upp även här. Anledningen till detta var att han efter heat 8 försökte rycka loss Matej Zagars dödmansgrepp (som ska hindra cykeln från att fortsätta gå om föraren trillar av). Av vad jag kunde se lyckades han inte ens få loss den, men bara det att han försökte är anledning nog för honom att hamna här. Det fascinerande med Nicki är att när han blir arg gör han aldrig något ”gruffigt” á la Nicholls/Sayfutdinov som slår folk på käften. Istället beter han sig som en sur treåring i sandlådan. Det han gjorde igår är ingen annat än speedway varianten av att kasta iväg någon annans leksaksspade.

Kvällens ”Hur tänkte du där?”: Jag har inte läst speedwayens regelverk, men jag är ganska säker på att om en grind solklart går upp tidigare på ett ställe än ett annat så borde det resultera i en omstart. Inte med Ziegler vid knapparna verkar det som. Något skandalartat tycker jag, då förarna på ytterbanan blev riktigt missgynnade av ett tekniskt fel. Kanske är så att Ziegler försöker kompensera för en rutten insats i Torun förra året, då han väntade ett helt varv med att stoppa ett heat, då han först då verkade komma på att han tyckte starten var ojämn, Värt att tillägga att jämfört med det vi såg igår var den starten nästan perfekt. Håller med Tommy Rander om att det måste ske någon sorts skärpning inom domarstaben.

Kvällens trend: Favoritfall! Med undantaget för Hancock var det få favoriter som lyckades leva upp till förväntningarna. Gollob gick på pumpen ordentligt, Crump underpresterade och Holder kom inte upp i den form vi kommit att vänta oss (dock får man ha hans otur med tejpen i åtanke). Andra smygfavoriter som Nicki Pedersen var mer eller mindre incognito, och Fredrik Lindgren tappade sitt rykte som bästa svensk i GP-serien. Tung dag att vara högt tippad helt enkelt (om du inte heter Hancock det vill säga).

Kvällens insats: Den här ger jag till just Hancock då han började tävlingen riktigt uselt, kom tillbaka så pass att han med nöd och näppe kunde ta sig till semi och sedan sluta tvåa i finalen. Han lyckades med den upphämtning som Crump och Gollob misslyckades med, och det anser jag förtjänar ett omnämnande.

Kvällens uppsving: Här sätter vi Lindbäck. Efter en serie usla GP:n gör han sin klart bästa tävling för säsongen och bevisar att han inte har för avsikt att enbart vara statist bland världseliten. Huruvida han kommer kunna följa upp det här med vidare succéer återstår att se, men det går inte att säga annat än att han blåst nytt liv i sin GP-säsong.

Kvällens skräll: Matej Zagar stod för en av de (om inte den) starkaste wildcardinsatsen ännu så länge på säsongen. Han körde överlag riktigt snyggt och visade att han i sina bästa stunder kan hålla jämna steg med de bästa förarna i världen. Tror detta verkligen kommer peppa honom inför GP-challenge. Ska bli riktigt kul att se hur det går för honom där.

Kvällens tabellvinnare: Av den här varan har vi många den här gången. Hancock rusar iväg i toppen i och med Gollobs plattfall och sitter nu på en saftig 22-poängsledning. Jonsson tar sig in i topp åtta, och i och med att tabellen drog ihop sig som helhet igår är det inte många poäng upp till de högre positionerna. Antonio Lindbäck drog sig upp till elfte plats och är inte omöjligt långt ifrån topp åtta i nuläget. Vem vet, fortsätter han så här kanske han inte behöver använda sig av GP-challenge för att få köra nästa år.

Kvällens tabellförlorare: Även här har vi många. Gollob tappade ytterligare mot Hancock, vilket jag tror talar för sig själv. Crump tappade mark på toppen och har nu bara sex poäng till godo för att hålla sig kvar i topp åtta. Samma sak gäller Pedersen. Fredirk Lindgren trillade ur topp åtta och finner sig nu på en tiondeplats. Tror han, liksom många andra, börjar grubbla på om det kanske var en dum idé att skippa GP-challenge i år.

Som sagt, det var ett tag sedan jag var så i gasen under ett GP som jag var igår. Det bådar verkligen gott inför kommande tävlingar, då vi har några (vanligtvis) riktiga kanonbanor att se fram emot. Nästa omgång går i de djupaste skogarna i Småland, G&B Arena i Målilla. Familjen Persson kommer då vara på plats, så det kan bli lite yxigt med inläggen, men ska göra så gott jag kan. Till dess vill jag dirigera er till min kära mors inlägg om några kommentarer som fällts den senaste veckan. Värt att tänka över om inte annat. På återseende!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>