Flaggskeppet dyker upp på horisonten (Inför Cardiff 2011)

Hata det eller älska det, tävlingarna i Cardiff är verkligen något alldeles extra. De har inte alltid den bästa körningen, men dess atmosfär går inte att ta miste på. Förra årets tävling var en av de bästa som körts i Millennium Stadium på många år och i ärlighetens namn tror jag det kommer bli svårt för årets upplaga att överträffa den kavalkad av episk körning vi fick se ifjol. Man kan alltid hoppas dock, så låt oss spekulera lite inför morgondagens spektakel.

Lördagens favorit: Efter att ha sett hans körning i tisdags kan man rimligtvis inte säga annat än Greg Hancock. Mannen är som en maskin i nuläget och hans starter är mer eller mindre felfria. Greg är just nu den föraren alla andra förare strävar efter att vara (GP-bloggen gick så långt som att säga att om Fredrik Lindgren var Greg Hancock skulle han rada upp GP-segrar, fullkomligt felfri logik!) och om han kan fortsätta på samma sätt som han gjort den senaste tiden finns det få (om någon) som kan stoppa honom.

Lördagens andrahandsfavorit: Någon som på allvar utgör ett hot mot Hancock dock är ingen mindre än den regerande världsmästaren och tabellettan Tomasz Gollob. I en värld där Gollob vunnit i princip allt som vinnas kan finns det bara en kronjuvel som saknas på hans troféberg: en vinst i Cardiff. Gollob har själv sagt att detta är den tävlingen han allra mest vill vinna i år, och om Köpenhamn är något att gå på har han definitivt kapaciteten.

Lördagens ”Dark Horse”: Han må inte ha satt världen i lågor med sin insats i Köpenhamn, och det är lätt att glömma bort honom i allt snack om Gollob och Hancock, men Jarek Hampel är faktiskt en av de förare som historiskt sett är en av de bästa förarna i just Cardiff. Han har tre pallplaceringar här totalt, varav en kom så sent som ifjol. Lägg där till att han fått fjutt på sina grejer de senaste veckorna, så har vi en förare som kan utmana utan något direkt favoritskap.

Lördagens frågetecken: Även om han egentligen inte ändrat sin stil avsevärt mycket inför årets säsong har det inte varit speciellt mycket med Emil Sayfutdinov. Vet inte vad det är, men han gör verkligen inget större avtryck varken på banan eller i tabellen. Han klamrar sig knapp fast vid en topp åtta placering, men fortsätter det som det gjort de senaste gångerna kan man undra hur långe han kan hålla fast vid den.

Lördagens intressantaste heat: I heat åtta ser vi ett tremannakrig mellan Jason Crump, Jarek Hampel och Greg Hancock. Andreas Jonsson är också med och har möjlighet att skrälla, men jag skulle inte direkt ge honom några speciellt bra odds. Hursomhelst får vi här se tre av de för tillfället fyra bästa förarna i världen, så här står verkligen på stolthet och viktiga poäng på spel. Kan bli ett mäkta kul heat att titta på!

Lördagens floppvarning: På tal om Andreas Jonsson, här hittar vi honom igen! Faktum är att jag egentligen tänkte sätta alla svenskar utom Lindgren här (till skillnad från GP-bloggen tror inte jag att fyra svenskar i startfältet borde ge en medalj), men det skulle bli lite väl omständigt. Jonsson har verkligen inte kört speciellt övertygande de senaste GP-tävlingarna, och även om han körde hyfsat i tisdags fanns det inte mycket i hans körning som skrek ”potentiell GP-succé”. Om tisdagen är något att gå på verkar Andreas också vara inne i en period där han känner att allt går emot honom. Banan är konstig, han kan inte välja de spår han vill, det är jobbigt med sprutet och det är svårt om man kommer efter i starten (som om detta inte är något som drabbar någon annan förare). Så nej, jag tror inte på någon säsongsomvändning för Jonssons del imorgon. Kan givetvis vara helt ute och cyklar och han vinner hela skiten, men i nuläget finns det inte mycket som talar för det.

Lördagens ”Kniven mot strupen”: Den här går till en hel drös med förare som lider av samma problem, det vill säga att de valt att inte kvala via GP-challenge, men just nu finner sig i ett något pressat läge. Dessa förare är Kenneth Bjerre, Andreas Jonsson, Chris Harris och Janusz Kolodziej. Som det ser ut nu kan jag tänka mig att ett antal av dessa herrar känner att det kanske var en ganska dum idé att gambla genom att inte försöka kvala in via ”den långa vägen”. Grejen är också den att det inte finns rum för dem allihop i topp åtta, vilket innebär att vi troligen kommer förlora åtminstone en av dem till nästa års GP, troligen fler.

Lördagens chans: Magnus Zetterström var enligt uppgift ganska bitter över att han inte fick köra som wild card i Göteborg i maj. Fattade jag det hela rätt menade han på att så bra som han körde ifjol så förtjänade han att få spänna musklerna på den största scenen av dem alla ännu en gång. Nu får han chansen trots allt och kan då bevisa att det var ett misstag att inte låta honom köra på Ullevi och att fortfarande är relevant i internationell speedway. Det kommer sannerligen inte bli någon enkel uppgift, inte minst då motståndet i år är tuffare än det var 2010, men nu har han i alla fall en möjlighet att lämna ett avtryck på årets GP-serie.

Lördagens förhoppning:
Att vi ska få se lika fin körning som vi fick se 2010. Det kommer som tidigare sagt inte bli någon lätt uppgift, men om de kan få till en lika fin bana som förra året finns det i alla fall möjlighet att uppnå samma klass. Hoppas helt enkelt på en kul och underhållande tävling.

Lördagens fasa: Att vi ska se lika många inbördeskrig som förra året. Danskarna var på varandra och australiensarna var på varandra. Undrar vad det är med den här arenan, men något trissar förarna något otroligt. Låt oss inte heller glömma Scott Nicholls och Emil Sayfutdinovs lilla sandlådefejd 2009. Kan förarna hålla sig till körning är jag glad i alla fall.

I vanlig ordning är det också dags att tippa igen! Striden i toppen tätnar, och vi såg förra omgången att ingen går säker, samt hur högt man kan ta sig i tabellen med ett enda riktigt bra tipp. Tippningsreglerna hittar ni här, dock med en modifikation just den här gången. Tävlingen börjar en timme tidigare än vanligt, så sista tippet/ändringen tas emot senast 18:05. Återkommer imorgon som vanligt med ett tippningsinlägg! Vi ses då!

3 comments to Flaggskeppet dyker upp på horisonten (Inför Cardiff 2011)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>