Parken, en av årets höjd- och lågpunkter (Inför Köpenhamn 2011)

Hej alla! Lik förbannat kommer detta snäppet senare än jag hade räknat med, men har som bekant andra saker som kräver min uppmärksamhet. Mina tjatiga ursäkter ur vägen dock har nu turen kommit till Köpenhamns GP. Genom åren har vi här sett några av de bästa GP-heaten som någonsin körts. Att ha en arena under tak är aldrig fel heller, så banans kvalitet kommer ner i princip helt och hållet till det ursprungliga bygget . På samma sätt som Parken gett oss bra körning har den, för min del i alla fall, gett mig några av mina värsta publikminnen. Den danska publiken är helt enkelt inte speciellt kul att ha att göra med. Exempelvis har de en tendens att bua ut alla förare som inte är danska under förarpresentationen, de har en tendens att jubla om en ickedansk får stopp eller går omkull, samt att en stor del av publiken allt som oftast flyr fältet om en ickedansk vinner (detta är och andra sidan i princip vartenda lands publik skyldig till, inte minst den svenska). Lägg där till konfrancier som sporrar på ett nästan aggressivt nationalistiskt beteende och, ja, resultatet är inte vackert. Kan vara så att vi haft otur på de tävlingar vi varit på och att detta leder till en oschyst generalisering (ber om ursäkt i sådant fall), men det är den bilden jag fått efter att ha varit på fem tävlingar i Danmark. Hursomhelst brukar detta inte ta något från den fenomenala körningen vi allt som oftast får se, så låt oss spekulera lite kring vad vi kan få se under lördagens sammandrabbning!

Lördagens favorit: Ett något tråkigt val kanske, men jag säger Jarek Hampel. Kilen har kört som om han vore besatt de senaste tävlingarna. Han verkar nu vara tillfreds med den nya dämparen och verkar ha hittat en setup som tillåter honom att mer eller mindre decimera sina motståndare. Plus att han vann här förra året! Allt kan hända, men mycket talar för Hampel även 2011.

Lördagens andrahandsfavorit: Här har vi den nuvarande ledaren av tabellen. Även om Hancocks resultat inte varit fullt så lysande som Hampels så har vi sett under de senaste tävlingarna att han verkligen är någon att räkna med i sammandraget. Av vad jag har förstått så har Hancock inte behövs ändra sin stil allt för mycket i och med de nya dämparna, ett övertag han fortfarande verkar kunna dra nytta av. Bortsett från förra året då han hade sitt sämsta GP någonsin så har vi sett honom köra många fina heat kring Parken, och jag misstänker att vi inte lär se en upprepning av förra årets fiasko.

Lördagens ”Dark Horse”: Kenneth Bjerre har ännu inte gjort något direkt avtryck i årets GP-serie, men han är ständigt där och nosar och man kan aldrig riktigt räkna bort honom. Han är inte den som blir mest trissad och sporrad av den inte alltid så charmiga publiken (den ”äran” går till Hans Andersen och Niels Kristian Iversen), men han har visat att han verkligen kan få till fina resultat på dansk mark. Tror han kommer vara turbopepppad på att svinga sig upp i topp åtta i och med lördagens tävling, och jag tror faktiskt han har kapacitet att göra det.

Lördagens frågetecken: Rune Holta dras enligt uppgift fortfarande med sina skadade handleder. Vi har visserligen sett Rune göra episkt bra tävlingar när han varit både skadad och sjuk (han vann i Målilla förra året med feber i kroppen), men frågan är om denna skada är en han kan ignorera så pass att han kan hävda sig. Ännu så länge har det gått sådär då han för tillfället befinner sig på tolfte plats i sammandraget. Man undrar ju verkligen vad morgondagen kommer bjuda på, om det blir ytterligare ett plattfall eller om detta är tävlingen han vänder på steken.

Lördagens intressantaste heat: Jag hade gärna valt något mer kreativt, men jag säger heat sex. Här ser vi de fyra högst placerade förarna inför tävlingen mötas, och jag misstänker att många tippare (inklusive jagsjälv) gråter blod över detta heat. Bortsett från det så har det potential att bli ett riktigt spännande heat då alla fyra har ganska annorlunda körsätt, så det ska bli spännande att se vilket som visar sig mest effektivt.

Lördagens floppvarning: Man har nu länge gått och väntat på att Chris Harris ska komma upp i den kapacitet han visade under andra halvan av 2010, men ännu så länge har det inte hänt. Man talar mycket om att han kom trea här förra året, men ännu så länge har jag inte sett mycket i hans körning eller resultat som skulle få mig att tro att han kan lyckas med detta i år igen. Visst, det kan mycket väl vara så att han skräller, men det är också upplagt för en redig flopp, i alla fal i min mening.

Lördagens ”Kniven mot strupen”: En annan som har en hel del att bevisa är Andreas Jonsson. Visst, han har tagit hyfsat med poäng och är bara fem från att ta sig in i topp åtta, men det finns fortfarande ett stort utropstecken: han har ännu inte nått en enda semifinal (och nej, jag räknar inte Göteborg, trots att han var i topp åtta). Jag är fullt övertygad om att han har kapacitet att ta sig dit, men nu ska han faktiskt göra det också. Parken har varit god mot Jonsson förr om åren, så det är uppenbarligen en bana han trivs på. Nu är det verkligen läge att kliva upp ett steg, innan glappet mot toppen blir för stort.

Lördagens chans: Janusz Kolodziej verkar ha funnit vägen tillbaka och hade en av sina bättre tävlingar på ett bra tag i Vetlanda i tisdags. Kan han behålla ett positivt tänk och en hyfsad setup har han en god chans att få sin GP-säsong på rätt köl igen (relativt i alla fall). Det ska mycket till om han ska åt den topp åtta plats han strävar efter, men så som jag ser det har han en god chans att åtminstone komma på rätt spår innan han tar sig an den branta bestigningen mot den absoluta toppen.

Lördagens förhoppning: Att den danska publiken ska uppföra sig hyfsat och inte tramsa med burop och en generellt pissig inställning mot alla förare som inte råkar vara danska. Inte speciellt sannolikt kanske, men man kan alltid hoppas.

Lördagens fasa: I och med Leigh Adams extremt tragiska olycka tidigare i veckan (tusen välvilliga hälsningar till honom och hans familj) såg vi att även de tekniskt skickligaste kan råka ut för olyckor. Således hoppas man nu mer än någonsin att vi ska få en tävling utan några allvarliga olyckor. 2011 har inte haft en speciell bra start när det gäller förares hälsa, så det sista vi behöver nu är ytterligare en tragedi.

Nytt GP innebär ny tippning! Som vanligt kan ni nämna ert tipp som en kommentar på detta inlägg, som ett mail till mig eller som kommentar på det ”officiella” tippningsinlägget som kommer läggas upp under lördagen. Alla uppmuntras att delta, ju fler desto roligare! Tippningsregler hittar ni här! Ber ännu en gång om ursäkt att detta inlägg kom så sent som det gjorde, men bättre sent än aldrig antar jag. =) Vi hörs under lördagen!

4 comments to Parken, en av årets höjd- och lågpunkter (Inför Köpenhamn 2011)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>