Interkontinentalfinalen i Vetlanda, år 1982.

När min farfars gamla grejer skulle gås igenom för några veckor sedan hittades en riktig pärla bland sakerna; det officiella souvernirprogrammet från 1982 års Interkontinentalfinal som kördes i Vetlanda. Själv var jag inte ens påtänkt, men likväl känner jag igen många av namnen i startfältet. Och jag är säkert på att det finns många där ute i speedway-Sverige som minns detta. :)

Programmet är i fläckfritt skick, och här kommer lite bilder på valda delar.

 

Det fullständiga startfältet för tävlingen var:

1 – Hans Nielsen (Dan)
2 – Jan Andersson (Sve)
3 – Kenny Carter (GB)
4 – Bo Petersen (Dan)
5 – Erik Gundersen (Dan)
6 – Andy Grahame (GB)
7 – Les Collins (GB)
8 – Dennis Sigalos (USA)
9 – Kai Niemi (Fin)
10 – Bruce Penhall (USA)
11 – Peter Collins (GB)
12 – Phil Crump (Aus)
13 – Kelly Moran (USA)
14 – Ole Olsen (Dan)
15 – Larry Ross (Nya Zeeland)
16 –  Dave Jessup (GB)
——————————————
17 – Tommy Knudsen (Dan)
18 – Shawn Moran (USA)

Ja jösses, det var andra tider det! Hur det gick i tävlingen förtäljer inte historien, annat än vad som kan utläsas ur den tabell som finns i Gran Prix-programmen idag. Bruce Pennhall vann, före Les Collins och Dennis Sigalos. Banan i Vetlanda verkar ha passat amerikanarna! :) Kanske finns det folk där ute som minns mer från tävlingen, kanske var på plats rent av?

Detta tyckte vi alla var väldigt festligt, att få hitta detta program, nästan 30 år gammalt. Naturligtvis ska vi spara det och vårda det ömt! Nu är det dock dags att titta framåt mot helgens GP-tävling. Här har vi redan börjat fila på våra tippningar, och som vanligt är det hopplöst svårt att spekulera. Olof kommer med sitt sedvanliga inför-GP-inlägg under morgondagen, så kika in då!

3 comments to Interkontinentalfinalen i Vetlanda, år 1982.

 • Magnus

  Jag var där.
  Intercontnitalfinalen var nog en av dom konstigaste tävlingarna. Hela 11st gick alltid vidare till finalen. Jag minns att danskarna hade en riktigt tuff afton och fick bara vidare Hans Nilsen. Janne Andersson säkrade sin finalplats i sista heatet och hela Vetlanda Motorstadion lyfte.

 • Anders Ljung

  Hei.
  Jag var där och det känns nästan som om det var igår. Jag hadde nyss blitt 18 år då. Les Collins vann, före Kenny Carter och trea blev Sigalos. Penhall tog det lugnt och blev femma. Första gången Carter körde utanför England. Alla danskar blev utslagna utom Hans Nielsen. En magisk kväll på Vetlanda motorstadion. Publiksiffra 11.000.

 • Michael Greteling

  Va faan – va du där då?? Undrar va jag var??

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>