Härifrån kan det bara gå uppåt (Inför Prag 2011)

Efter förra omgångens fiasko känns det som om helgens GP bara kan bli bättre. Prognosen ser bättre ut, de flesta förarna verkar vara i hyfsat god form (med några undantag uppenbarligen) och fler och fler tycks bli mer och mer bekväma med den nya ljuddämparen. Det känns verkligen som om detta kommer bli det första GP:t där förarna på allvar kommer kunna testa sina skickligheter, då de två tidigare tävlingarna varit ganska extraordinära på ett eller annat sätt. Låt oss spekulera lite inför lördagens tillställning!

Lördagens favorit: En förare som verkligen hållit hög klass hela säsongen ännu så länge är Greg Hancock. Han ligger på delad förstaplats i sammandraget och har i princip alltid levererat i alla de ligor han kör i. Greg tycks också vara en av de förarna som bäst förstår de nya dämparna och verkar ha anpassat sig riktigt bra till de nya förhållandena. Just detta lilla övertag tror jag kan bli det som ger honom seger imorgon.

Lördagens andrahandsfavorit: Det var ett tag sedan jag satte honom här, men jag säger faktiskt Andreas Jonsson. Han har kört på ett så pass övertygande sätt de senaste veckorna att det helt enkelt inte går att ignorera honom. Snacket om motormaterial går vidare, men nu känns det verkligen som om han faktiskt kan backa upp detta prat. Han har inte visat den bästa formen i GP-serien ännu så länge, men med den formen han nu visar upp är det svårt att inte se honom som en het kandidat till pallen imorgon.

Lördagens ”dark horse”: Efter en serie mediokra insatser verkar det som om Jarek Hampel fått fart i grejerna. Han har kört mer övertygande i Elitserien än tidigare veckor, han körde bra när den nya ljuddämparen gjorde sitt första framträdande i Ektraliga och inte att förglömma, han körde riktigt fint i Prag förra året, så det är uppenbarligen en bana han trivs bra på. Hampel har varit något anonym i GP-sammanhang ännu så länge, detta trots en lysande upphämtning i Leszno för fyra veckor sedan. Jag misstänker att Prag kan bli tävlingen då han kliver in i rampljuset igen.

Lördagens frågetecken: Tomasz Gollob har inte riktigt hållit den klass man är van att se honom de senaste dagarna, och då tänker jag framförallt på Hammarbys match mot Vetlanda i tisdags, då han verkade ganska avslagen (på mer än ett sätt). Vi vet att han kan köra grymt fint i Prag, han vann ju till och med förra året, men när han gör ljumna insatser i ligorna blir man alltid lite fundersam. Han har alla chanser i världen att upprepa förra årets resultat, men i skrivande stund känns det hela lite osäkert.

Lördagens intressantaste heat: Heat 14 är enligt mig en mycket intressant sammandrabbning. Chris Holder som lär vara mån att bygga vidare på en bra säsongsstart, Crump som fortfarande har ett och annat att bevisa på GP-scenen, Jarek Hampel som är på uppåtgång och Gollob som har en världsmästartitel att försvara. Vill det sig väl kan vi förhoppningsvis få se riktigt skön speedway från dessa fyra herrar.

Lördagens floppvarning: Med skadan han ännu bär sätter jag här för andra gången i rad Janusz Kolodziej. Han har sannerligen inte återhämtat sig efter smällen i det första GP:t, och om hans insats i tisdags är något att gå på så är han egentligen inte i ett gott nog tillstånd att köra över huvudtaget. Inte hans fel, givetvis, men om han faktiskt ger sig på att köra imorgon tror jag det kan bli ett redigt bottennapp.

Lördagens ”Kniven mot strupen”: En som har allt att bevisa i nuläget är Rune Holta. Han har dragits med en skada under en tid men nu verkar det som om saker håller på att komma ”on track” igen. Dock sitter han i nuläget bara på tio poäng efter två omgångar, och om han vill ha något med toppstriden att göra måste han rycka upp sig även under Grand Prix-tävlingarna. Plats 13 är inget för någon med medaljaspirationer.

Lördagens chans: I den formen han är nu så är lördag ett ypperligt tillfälle för Antonio Lindbäck att ta ytterligare ett skutt upp i tabellen. Trots en fin tävling i Göteborg ligger han fortfarande på 14:e plats, men med tanke på vad han presterat i ligorna de gångna veckorna känns det som om han verkligen kan blixtra till och faktiskt bevisa att han kan köra fint på GP-nivå i normala förhållanden också.

Lördagens förhoppning: Den här är ganska basic, men efter förra omgången känns det ändå nödvändigt: att vi ska kunna genomföra en hel tävling. För förarna, publiken och alla involverades skull.

Lördagens fasa: Att vi får se en upprepning av förra årets mindre trevliga incidenter, och jag tänker främst då på Emil Sayfutdinovs extrema krasch och tramset kring Andreas Jonssons uteslutning. Tror inte det behöver någon närmare förklaring, hoppas helt enkelt att detta, till skillnad från Göteborg ska bli en tävling vi kan se tillbaka med glädje på.

Nytt GP innebär ny tippningsomgång! Lämna gärna era tipp som en kommentar på detta inlägg, eller skicka det till mig i ett mail om ni föredrar det! Samtliga tipp kommer publiceras under morgondagen. Reglerna hittar ni i vanlig ordning här! Vi ses imorgon!

3 comments to Härifrån kan det bara gå uppåt (Inför Prag 2011)

 • Mathias

  Rasmus: Hancock (F), Holder (F), Hampel (F), Gollob (F), Jonsson, Bjerre, Pedersen, Sayfutdinov

  Mathias: Gollob (F), Pedersen (F), Sayfutdinov (F), Holder (F), Hampel, Hancock, Kolodziej, Lindgren

 • Johan Sjöholm

  Gollob (F) Hampel (F) Sayfutdinov (F) Pedersen (F), Kolodziej, Crump, Holta, Harris

 • Gollob (F), Lindgren (F), Hancock (F), Pedersen (F)
  Hampel, Holder, Jonsson, Sayfutdinov

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>