Minfält, kontroversens högborg och chokladring – vad blir Ullevi i år? (Inför Göteborg 2011)

Ullevi är en fullkomligt magnifik arena, inget tvivel om den saken, men tidigare år har den varit scenen för några av GP-speedwayens mest dramatiska föreställningar. 2008 slungades förarna kors och tvärs på en osannolikt usel bana. 2009 uppstod massiv kontrovers efter det att Nicki Pedersen blivit utesluten i finalen mot Emil Sayfutdinov (samt att Jason Crump fångade en cykel med sitt ansikte). 2010 var det ganska lugnt, men då var istället banan förhållandevis dränkt i regnvatten vilket gjorde den ”intressant”, minst sagt. I år är prognosen (i skrivande stund) snäppet ljusare och jag hoppas innerligen att vi ska få se ett riktigt maffigt och spännande GP imorgon. Låt oss se in i den ickeexisterande spåkulan och försöka spekulera lite över vilka som kanske eller kanske inte kommer stå ut under morgondagen.

Lördagens favorit:
Kanske inte det mest kreativa valet men jag säger Tomasz Gollob. Han har ännu så länge i år egentligen inte haft någon riktigt dålig tävling och har visat på stor skicklighet på en rad olika bantyper. Låt oss heller inte glömma att han kom två här ifjol efter en episk duell med Kenneth Bjerre. Således skulle jag säga att Gollob sitter på favoritskapet inför morgondagens batalj.

Lördagens andrahandsfavorit: En förare som dels visat på bra form men som också växt på mig den senaste tiden är Fredrik Lindgren. Han har en ny mindre stel och kaxigare attityd både på banan och i depån, vilket verkar ha burit frukt ännu så länge. Hans bästa GP-resultat genom alla tider kom just på Ullevi så han har bevisat att det är en bana han kan åka på. Lägg där till hans starka from ännu så länge denna säsong, plus hans imponerande insats i Leszno så får ni en hyfsad bild till varför Lindgren är min andrahandsfavorit inför morgondagen.

Lördagens ”Dark Horse”: Jag slänger här in lördagens wildcard, Thomas H Jonasson. Han har gång på gång bevisat att han kan hålla jämna steg med nästan vilken förare som helst, och han var smärtsamt nära att ta sig in i semifinalen under sitt framträdande som wildcard i Målilla förra året. Med ett så starkt startfält som GP-serien har i år är det lätt att glömma bort vildkorten, men jag vill bestämt hävda att Jonasson har en riktigt god chans att åstadkomma något speciellt imorgon.

Lördagens frågetecken:
Jarek Hampel har inte direkt rosat marknaden på det senaste, i alla fall inte utanför Polen. Hans resultat för Vetlanda kan som bäst kallas medelmåttliga och som sämst underkända, åtminstone för en förare av hans kaliber. Just därför är det tveksamt hur han kommer klara banan imorgon. Det gick inget vidare här ifjol och hans inledande GP-insats för två veckor sedan lämnade en hel del att önska. Dock vet vi att Jarek kan köra som en gud bland människor om allt klickar, vilket mycket väl kan innebära att han vinner hela skiten imorgon. Mycket talar både för och emot honom, och av denna anledning blir jag så illa tvungen att sätta honom som tävlingens frågetecken.

Lördagens ”One to watch”: Sätter här Fredrik Lindgren ännu en gång. Som tidigare sagt kör han med ett nytt självförtroende vilket jag tror kan tjäna honom ganska väl i Göteborg. Håll lite extra kol på Örebrokillen imorgon.

Lördagens ”One to beat”: Återigen kanske inte det mest kreativa valet, men sätter ytterligare en gång Tomasz Gollob på denna position. Som Darcy Ward sa för ett tag sedan: Gollob är fortfarande kung! Han är ännu den förare det finns mest prestige i att slå, och jag tror att vem som än lyckas spöa honom imorgon kommer bära detta som en fjäder i hatten ett bra tag framöver.

Lördagens intressantaste heat:
Redan i heat 2 kommer vi få se Jason Crump, Tomasz Gollob, Janusz Kolodziej och Rune Holta. Oavsett vem av dessa herrar du är så är det ett extremt svårt heat och jag misstänker att vem som än vinner kommer få en självförtoendeboost som heter duga. Låt oss bara hoppas att banan är i skick nog att ge förarna möjlighet att tävla ordentligt.

Lördagens floppvarning: Med tanke på vad jag sa under förra rubriken kommer kanske detta som en överraskning, men jag säger Janusz Kolodziej. Liksom Hampel har han haft det tufft det senaste och har leverat ännu mindre imponerande resultat än sin landsman. Han dras också med en skada han ådrog sig i förra GP:t, så han är verkligen inte i god form på något sätt. Han har fortfarande potential att blomma ut och överraska, men i nuläget känns det som om hans andra GP kan bli en redig besvikelse.

Lördagens ”Kniven mot strupen”: Det är ingen hemlighet att Antonio Lindbäck inte direkt kört något vidare den senaste tiden, och då tänker jag främst på hans poäng (singular) mot Västervik i tisdags. Kan dock inte ta ifrån honom en lysande insats i Daugavpils förra helgen, dock ska vi komma ihåg att motståndet kanske inte var det absolut tuffaste. Det finns röster som sagt att Lindbäck helt enkelt inte håller samma nivå som majoriteten av GP-förarna, och hans enda poäng förra tävlingen gjorde inte mycket för att motbevisa denna tes. Vill han bevisa att han verkligen är en förare som hör hemma i den högsta ligan måste poängen börja komma nu. Säger inte att han måste vinna tävlingen eller något sådant, men han måste banne mig ta mer än en poäng. All talang, kapacitet och kämpaglöd i världen kan inte rädda dig om poängen helt enkelt inte kommer.

Lördagens chans: Greg Hancock körde fullkomligt fantastiskt i Leszno och lyckades slinka in i topp tre i sammandraget utan att en ta sig till final (vilket var något av en missräkning). Kan han nu bygga vidare på detta och faktiskt ta sig till final har han en mycket god chans att ge sig själv ett kanonbra utgångsläge för resten av säsongen. Han visade under 2010 att han fortfarande har en massiv kapacitet, och kan han nu dra nytta av denna redan under första halvan av säsongen kan han lägga sig i mycket god position för chansen på ytterligare en medalj.

Lördagens förhoppning:
Att prognoserna stämmer och vi inte kommer få mer än lite duggregn på oss. Banan på Ullevi är instabil som den är, det sista den behöver är en redig dusch precis före primetime.

Lördagens fasa: Att vi ska få lika många olyckor som i Leszno. Även om ingen var superallvarlig så var det ändå en högre frekvens av dem än vad åtminstone jag är bekväm med. Med tanke på hur stor och snabb Ullevibanan är också så får man innerligen hoppas att ingen ger sig på några riktiga idiotmanövrar.

Vi kommer som sagt att finnas på plats på Ullevi imorgon för att njuta av årets första speedwaytävling live. Det kan bli lite knepigt, men ska göra så gott jag kan för att få ut alla relaterade inlägg så fort det bara går. På tal om övriga inlägg, ni får mer än gärna nu börja tippa! Lämna ditt tipp som en kommentar till detta inlägg eller skicka den som ett mail så lägger vi upp den under morgondagen. Tippningsreglerna har ni här (lämna dock helst kommentar på detta inlägg och inte det om reglerna). Kom ihåg att det är en uppsättning speedway DVD:er som ligger i potten, så ta chansen du också! Återkommer imorgon med familjen Perssons och bekantas tipp, så vi hörs då!

3 comments to Minfält, kontroversens högborg och chokladring – vad blir Ullevi i år? (Inför Göteborg 2011)

 • Emma G-H

  Pedersen (f), Gollob (f), Emil (f), Lindgren (f), Crump, Hancock, Holta, Jonsson
  Dessutom tippar jag 0 olyckor – tror de skärper sig när jag är där ;)

 • Annika

  Rasmus: Gollob (F), Lindgren (F), Jonsson (F), Hancock (F), Holta, Bjerre, Crump, Sayfutdinov

  Mathias: Gollob (F), Pedersen (F), Lindgren (F), Holta (F), Bjerre, Sayfutdinov, Hancock, Hampel

 • SL

  Lindgren (F)
  Holta (F)
  Pedersen (F)
  Gollob (F)
  Hampel
  Hancock
  Lindbäck
  Sayfudinov

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>