Solid inledande tävling i Leszno!

Ursäktar att detta kommer några dagar sent men har varit fullkomligt knockad efter en extremt intensiv vecka. Nu är det hursomhelst dags att titta på vilka förare som stod ut under lördagens inledande GP-tävling! Några annars vanliga utmärkelser kan komma att utgå då de är anpassade för serien när det har gått ett par tävlingar. Då kör vi!

Kvällens klippa: Även om Nicki Pedersen tog hem tävlingen så ger jag den här till Tomasz Gollob, då han trots en andraplats lyckades skrapa ihop mer poäng än Nicki. De körde kanonbra bägge två, men enligt mig drar Gollob det snäppet längre strået.

Kvällen ”rauk”: Nicki Pedersen får den här utmärkelsen dock. Det var verkligen ett tag sedan vi såg Nicki i så här pass bra form och han övertygade verkligen under många av sina heat. Jag vet inte vad han gjort för att få skeppet på rätt köl igen, men det tycks verkligen ha funkat.

Kvällens uppstudsare: En som verkligen körde oväntat bra var Fredrik Lindgren. Det verkar verkligen som om den tävlingsrutin han hunnit skaffa sig de senaste veckorna har gett resultat. Fredrik var både säker och snabb ute på banan och i depån verkade det som om han var gladare, kaxigare och mer avslappnad än vi sett tidigare. Sedan blev det i och för sig lite gnälligt efter det att han vurpat när ”överkokte” en kurva, men överlag stod han ut som kvällens stora överraskning.

Kvällens besvikelse: Efter snack om hur han tränat upp sin fysik och spenderat nästan ”för mycket” pengar på nytt motormaterial så hade man ju kanske kunnat hoppas på att Andreas Jonsson skulle plocka upp sin GP-karriär där han slutade i Bydgoszcz förra året. Så blev inte fallet och Andreas slutade på fem pinnar. Kan ha varit en tillfällighet, men en sak är säker, det var inte den här inledningen han hoppades på.

Kvällens flopp: En annan som inte inledde som han hoppats på var Jason Crump. Eller ja, det är inte helt sant, hans första två heat var av extremt hög klass men efter det så gick det utför, och fort gick det också. Jason har vunnit i Leszno de senaste två gångerna så detta resultat kom som något av en chock, inte minst för honom själv misstänker jag. Hursomhelst kan man inte säga annat än att han inte levde upp till förväntningarna och stod således för årets första rejäla flopp.

Kvällens sten:
Föga förvånande hade Artem Laguta det extremt kämpigt i sin GP-debut. Inte en enda poäng blev det, och trots att han kämpade tappert kan jag inte annat än känna att han tyvärr helt enkelt inte håller samma klass som många av de andra förarna. Hedersomnämnande går till Antonio Lindbäck, vars återtåg till världseliten blev riktigt tungt, då den enda föraren han lyckades slå var just Laguta.

Kvällens trend: Extremt högt poängkrav för att ta sig till semifinal! Förra året hade vi fem gubbar på åtta poäng i Leszno, vilket tydde på en otrolig jämnhet i fältet. I år hade vi en annan trend, då kravet för att ta sig till semi trissades upp något otroligt. Chris Holder missade semifinalen trots att han hade hela nio poäng, vilket annars brukar vara en garanti för att ta sig vidare. Detta o något kan vara en indikation på hut skoningslöst hård årets serie kommer att bli.

Kvällens insats: Den här går till Rune Holta, som trots en skadad hand lyckades skrapa sig vidare till semifinal. Längre än så blev det inte, men med tanke på omständigheterna och hur tufft motståndet är så får man ändå se det som en väldigt lyckad insats.

Kvällens uppsving:
Vanligtvis gäller detta en förare som tidigare tävlingar haft en nedåtgående trend men plötsligt gjort en återhämtning. Den här gången håller vi oss till tävlingen i sig och säger således Jarek Hampel. Han började inget vidare med tre ettor i rad, detta för att sedan studsa tillbaka och ta sig hela vägen till final! I finalen kom han i och för sig sist, men om man ska se till hur han inledde det hela är det ett mindre under att han ens tog sig så långt.

Kvällens glädjeämne: Jag vet inte hur ni känner, men jag tyckte det var väldigt kul att se Emil Sayfutdinov tillbaka i GP-sammanhang. Inte nog med det, han gjorde riktigt bra ifrån sig också. Det är först när man ser Emil på banan som man inser hur mycket man saknat honom. Han må vara lite farlig då och då, men man kan inte förneka att han tillför otroligt mycket till serien. Låt oss nu då hoppas att han kan få genomföra denna säsong helskinnad.

Kvällens tabellvinnare:
Som tidigare nämnt så lyckades Tomasz Gollob knipa poängsegern trots en andraplats. Detta tycker jag gör honom till den förare som får ut mest av hela GP-resultatet, då han visar att han inte behöver vinna för att komma ut på topp. Grag Hancock får också ett omnämnande, då han lyckades skrapa ihop tillräckligt med poäng för att hamna på tredje plats i sammandraget utan att nå final.

Kvällens tabellförlorare:
I en repris från förra året blir jag så illa tvungen att sätta Andreas Jonsson här. Under en säsong där du går in som något av en underdog är det extremt viktigt att få en bra start på säsongen. Det blev det tyvärr inte, och Jonsson finner sig i dagsläget på 13:e plats i sammandraget. Han delar dock denna inte allt för charmiga utmärkelse med Jason Crump, som även han verkligen hade behövt en riktigt fin start till sitt 2011. Finns inte mycket mer att säga än att dessa herrar har båda höga ambitioner, men kommer kämpa i uppförsbacke ett tag framöver.

Jaha, då var vi officiellt igång igen, och det känns fullkomligt underbart! Tyckte tävlingen gick förvånansvärt bra, ljuddämpare till trots, även om jag kan hålla med om att starten tycktes ännu viktigare än tidigare. Nu vänder vi blickarna mot den första anlagda banan för året, närmare bestämt den vi finner på Ullevi i Göteborg. Speedways kommer vara på plats på arenan, så jag kan inte garantera att ”efter-inläggen” kommer komma ut speciellt mycket fortare än den här gången, men ska göra så gott jag kan. På återseende!

1 comment to Solid inledande tävling i Leszno!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>