Efter GP 2010: Kenneth ”pocket rocket” Bjerre

Kenneth Bjerres 2010 var minst sagt omväxlande. Han rivstartade GP-säsongen. Den andra tävlingen på Ullevi vann han med buller och bång genom att i finalen brotta ner Gollob. På yttern. Riktigt fint. Därmed gick han till topps i sammandraget, en placering han höll även över nästa tävling. För att sedan långsamt men säkert falla neråt genom tabellen, där han vid säsongens slut landade på en 7:e plats, hela 10 p före 8:an.  Det bör nämnas att 5:an och 6:an bara hade en enda poäng tillgodo på Bjerre, så lite otur hade han med placeringarna. Dock kvarstår faktum, han orkade inte hålla sin höga initiala standard genom GP-säsongen. Han hade inte bara ett och annat bottennapp, utan en tydligt nedåtgående trend. Med undantag för tävlingen i Vojens, där han kom 2:a.

Trots sin lite mediokra placering i sammandraget blev Bjerre ändå bäste dansk i GP. När ”good guy” Hans Andersen och ”bad boy” Nicki Pedersen inte alls höll måttet, så malde Kenneth Bjerre på utan att tappa fokus. Han fick inte alltid särskilt bra utdelning på sitt slit, men han var väldigt engagerad hela tiden. Det här hundraprocentiga engagemanget är det mest utmärkande för Kenneth Bjerre, tycker jag. Hans mål är att bli världsmästare, deklarerar han varje gång han blir intervjuad.

Jag är inte särskilt förtjust i Bjerres körstil, det är lika bra att erkänna på en gång. Jag räknar honom till de förare som kör lite konservativt. Han visar inte så mycket fantasi och kreativitet på banan. Hans förmåga att improvisera är inte den bästa och framgångarna vinner han ofta med bra starter.  Men ibland blixtrar han ju till, det måste erkännas. Minns t ex ovan nämnda final på Ullevi.

Hur bra kan Kenneth Bjerre bli, då? Inför 2010 hade jag stora förhoppningar på honom, eftersom jag var så impad av att han klarade en topp 8-placering under sitt första GP-år 2009. 2010 blev också ett fall framåt genom den första GP-vinsten samt genom en bättre slutplacering.  Och Bjerre kan säkert klättra ytterligare några pinnhål om han håller sig kvar i GP-serien och om han håller sig någorlunda skadefri. Men jag undrar om han verkligen har kapacitet att bli världsmästare. Han har onekligen viljan, men det räcker ju inte hela vägen. Körskickligheten brister och den tiden är förbi, när det gick att vinna allt på sin startsnabbhet (med en blinkning åt Nicki Pedersens håll). Fast  jag kan ha fel, det har jag haft förr. Kanske har Kenneth större potential än så. Han är fortfarande ung och kanske kan han utveckla sin teknik och kreativitet så pass att han kan nå en pallplacering. Den som lever får se!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>