En dålig kommentator kan förstöra en hel sport (1/3)

Ännu en gång återvänder vi till diskussionen om sportkommentatorer och deras påverkan på tittarens inställning till sporten i fråga. Detta är något vi pratat om tidigare, men det är ett ständigt aktuellt ämne som jag verkligen tycker är värt att utforska djupare. Jag ska göra vad jag kan för att inte upprepa mig allt för mycket. Skulle någon vara intresserad av att läsa min första inläggsserie på detta ämne så kan ni hitta den första delen här. Låt oss nu ge oss på ämnet i fråga; hur en dålig kommentator kan förstöra en hel sport för den som tittar.

Jag har som bekant många gånger uttryckt mitt missnöje med SVT:s GP-kommentatorer och deras inställning; hur man mer eller mindre enbart lägger fokus på de svenska förarna, analyserar allt som händer i tävlingen utifrån hur det påverkar svenskarna och inte behandlar de andra förarna med den respekt de förtjänar. Detta var något jag sa i början av förra säsongen då jag nyligen kommit i kontakt med de brittiska GP-sändningarna och insåg hur ofantligt mycket bättre de var. Det var inte bara det att de var flashigare och hade en betydligt större budget, utan det att alla inblandade (programledare, gäster, kommentatorer, intervjuare osv.) helt enkelt hade en proffsigare inställning än man hade i den svenska. Det var som att titta på två olika tävlingar, varav den ena bedrevs av folk som genuint älskar speedway och allt det har att erbjuda och den andra bedrevs av två svenska supportrar som lyckats roffa åt sig ett par mikrofoner. Detta var som sagt tidigt under förra året och jag hoppades verkligen att de svenska kommentatorerna eventuellt skulle kunna göra ett bättre jobb 2010 än vad vi såg 2009 (kanske mest känt för den genomidiotiska kommentaren om ”agnarna och vetet” i Göteborg). Så blev tyvärr dock inte fallet…

Mängden udda, korkade och oproffsiga kommentarer höll sig på ungefär samma nivå som 2009, kanske till och med att de ökade något. Några av guldkornen var det eviga tjatet om Andreas Jonssons motorer som skulle vara fixade denna gång, samt att man gång på gång ursäktade det hela med att Jonsson är ju ”egentligen” en av världens snabbaste förare (då kan man ju fråga sig huruvida detta stämmer om han aldrig faktiskt kör så bra). Vidare fälldes vid några tillfällen kommentaren att det var så jobbigt med heat där alla tre svenskarna mötte varandra då de ju i dessa heat var tvungna att ta poäng av varandra. Slutligen pratade även om en svensk fem-etta om två svenskar kom etta och tvåa (som om svenskarna aktivt körde i par).

Detta var de udda och korkade kommentarerna, men vad som verkligen slog mig var en nästan chockerande låg nivå på hur professionellt kommentatorerna betedde sig. Detta såg vi inte minst under GP:t i Prag när Andreas Jonsson och Tomasz Gollob drabbade samman och Jonsson blev utesluten. De uttalanden som fälldes här var sannerligen under all kritik, inte minst Stenlunds kommentar om att detta var typiskt för polska domare (classy). Detta följdes sedan upp av en intervju med Magnus Zetterström där man på ett inte speciellt diskret sätt försökte få med sig Magnus i ”typiskt polack”-snacket. Länk har ni här, lyssna efter den ”något” ledande kommentaren ”Det var polsk domare…”. Zetterström visade istället på en proffsighet som SVT:s man (osäker på exakt vem det var) bara kunnat drömma om och avfärdade kommentaren helt och hållet. Just detta ögonblick var nog det värsta under hela säsongen, och bara tanken på det får mitt blod att koka. Det är illa nog att de är bittra och fientliga gentemot en hel nation (baserat på en mans agerande), men ge fan i att försöka dra med andra i ert trams. Som jag sa sist gång: riktigt, riktigt vidrig journalistik.

Del 2 kommer imorgon!

2 comments to En dålig kommentator kan förstöra en hel sport (1/3)

 • Fredrik Eriksson

  Ja och tyvärr är ju även aktuellspeedway fientlig mot Polska domare. Förstår inte hur en sida som mest skriver om isracing kan skriva sådan dynga med osanningar?
  Har för mig att ni skrev om detta någon gång?

 • Olof

  Hej Fredrik!

  Får erkänna att jag inte läser speciellt mycket om isracing, men om det du säger stämmer så är det verkligen beklagligt. Av någon anledning ses det som okej för somliga att slänga ur sig svepande och på gränsen till rasistiska uttalanden om polacker (både förare och domare). Man hade ju kunnat hoppas att denna attityd skulle försvinna allt eftersom, men den verkar tyvärr vara extremt seglivad.

  Det stämmer att vi skrev mycket om detta i somras. Annika skrev ett inlägg som svar på ett inlägg av Aktuellspeedways bloggare som fick en hel del uppmärksamhet. Länk här. Sedan skrev jag en inläggsserie där jag undersökte om det fanns någon statistisk grund för att hävda att polska domare var jäviga. Du hittar de första två delarna här. De resterande hittar du om du sedan klickar på ”Newer entries”.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>