”Årets” del 5: Somliga är helt enkelt bättre än andra

För tredje dagen i rad har jag det stora nöjet att bringa er lite mera ”årets”. Vi närmar oss slutet men är inte riktigt där ännu. Planen att bli klar före februari gäller fortfarande dock. Hursomhelst kommer här den femte omgången utmärkelser. Enjoy!

Årets laginsats: Polska landslaget i Lag-VM finalen

2010 års final i Lag-VM blev en riktig rysare. I slutändan skiljde det bara 11 poäng mellan ettan och fyran. Ett så tajt resultat har vi sällan sett i denna tävling. Det höll på att bli något helt annat dock. Under mer eller mindre hela matchen fick det polska laget kämpa i uppförbacke, och det vill inte säga lite heller. Det började redan i heat 3 då Gollob blev utesluten. Kanske inte helt oväntat, men som Sam Ermolenko sa; när förhållandena är så svåra som de var skulle man kunna tycka att det åtminstone borde vara omstart för alla fyra förare. SÅ blev det dock inte, och efter detta blev det inte mycket bättre för polackerna. Varje vurpa, stopp och omstart var till deras nackdel, detta plus att de andra lagen (främst danskarna i detta fall) gick extremt hårt åt dem ute på banan. Med andra ord, Polen fick verkligen ingen draghjälp från något håll. Men de blåste inte omkull, de fortsatte jobba på, de studerade banan, de kollade på repriser och de anpassade sina cyklar efter banan som ständigt förändrades (något exempelvis svenskarna inte lyckades med). I slutändan lyckades Polen, utan att använda jokern (vilket man kunde gjort vid ett antal tillfällen) ta sig ikapp Danmark, som i slutändan inte lyckades hålla uppe ångan. Så trots att inget funkade till deras fördel, trots att danskarna hade hemmabana och trots att de var det klart mest utsatta laget på banan så lyckades Polen komma tillbaka och knipa ytterligare en guldmedalj i Lag-VM sammanhang. Enligt mig har inget annat lag, varken lands- eller ligalag, stått för en sådan bedrift som de gjorde i Vojens. Många andra lag hade blåst omkull och gett upp, men Polen visade verkligen varför de är ett snäpp över alla andra.

Årets bästa analytiker: Sam Ermolenko

När det gäller att analysera och utvärdera situationer finns det ingen som är skarpare än Sam Ermolenko. Han har varit närvarande i nästan alla SkySports sändningar under 2010 och han verkligen en tillgång för dem. Han iakttagelser är knivskarpa, hans analysera väldigt intelligenta och hans slutsatser helt logiska. Vad som också bidrar är att som amerikan han inte är uppbunden av någon form av landslojalitet. Visst, han bor och är verksam i England, men han favoriserar dem verkligen inte. Exempelvis sa han under tävlingen i Cardiff att han inte tyckte Chris Harris hade jobbat nog med sina starter, varpå programledaren blev väldigt spänd och nästan lite chockad. Helt enkelt, Ermolenko är grymt kul att lyssna och jag kommer på mig själv mer att mer eller mindre alltid hålla med honom i hans resonemang. Som jag sa till resten av familjen vid något tillfälle; han är så bra att han borde vara med och kommentera allt, alltid.

Årets största missförstånd: Sverige, Polen och Danmark har lika bra landslag

Efter det att finalen i Lag-VM hade gått diskuterades tävlingen som hastigast under en av Canal+ elitseriesändningar. Mats Olsson menade då på att Polen, Danmark och Sverige hade lika bra landslag och de borde kunna hålla jämna steg med varandra. Detta är helt enkelt inte sant, och jag kan inte kalla Mats påstående något annat än en missuppfattning. Att Polen klart är det bästa laget av de tre råder det inget tvivel om, som tidigare nämnt lyckades de vinna årets Lag-VM trots motgångar på alla håll och kanter. Man får en ännu tydligare bild av hur starka de är när man kollar på vilka förare de valde att inte köra med i år (exempelvis Ulamek, Protasiewicz, Kasparzak och Balinski). Om det är något land som eventuellt skulle kunna utmana dem så är det Danmark, men även de har hamnat på efterkälken. Trots det flyt man hade under 2010 års final plus fördelen med hemmabana kunde man inte ta vara på de fördelar man hade och tappade fullkomligt greppet i de två sista heaten (när det verkligen gällde med andra ord). Sedan har vi Sverige, som av de tre klart är de som har minst att komma med. Det ständiga problemet är att de har tre givna förare och sedan två som kanske eller kanske får till det. Grejen är också den att även de givna gubbarna inte är superstabila, och som vi såg under 2010 kan laget falla ihop väldigt plötsligt (se bara vad som hände under mitten av 2010 års final). Helt enkelt, att Sverige, Danmark och Polen skulle ha lika bra landslag är inget annat är ett missförstånd (och kanske lite önsketänk).

Nästa inlägg kommer som bekant när det är klart, kanske till och med imorgon, vi får se. Ha det bra tills dess!

2 comments to ”Årets” del 5: Somliga är helt enkelt bättre än andra

  • Haggårn

    Årets laginsats bör utan tvekan gå till Polens U19 lag. Banan i Divisov var så sjukt dålig, svenskar, ukrainare och tjecker ramlade och stakade sig igenom heaten. Polacker höll full kareta genom det tjocka materialet med den nya ljuddämparen på och gjorde det riktigt bra.

    Efter grund omgången hade Polens 4 toppar Maciej Janowski, Patryk Dudek, Przemyslaw Pawlicki & Kacper Gomólski tagit fullt! Den polske förbundskaptenen tog bort Gomólski ett heat och satte in Lukasz Cyran, den slutade med en rejäl smäll i utgång på andra kurvan på första varvet.

    Ingen svensk stod upp i alla sina heat, Polen kom med världsstjärnor som inte klagade! Stark gjort

  • That’s really thinking at an imesisrpve level

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>