”Årets” del 4: Hur gick det där till?

Nu har vi fått upp lite momentum här! Jag hoppas jag ska kunna få klart ytterligare ett inlägg tills imorgon, men kan inte garantera något. Hur som helst kommer här den fjärde delen, där vi idag rör oss i mycket djupt vatten på mer än ett sätt!

Årets mest väntade bottenplacering (GP): Tai Woffinden

Låt mig säga direkt att detta inte är tänkt som någon form av anklagelse eller dylikt gentemot Tai. Jag är övertygad om att han kämpade på så gott han kunde med tanke på förutsättningarna, både på banan och privat. Den bittra sanningen är dock den att Tai helt enkelt knuffades ut i för djupt vatten för tidigt i sin karriär. Han må vara ett riktigt framtidsnamn, men han var helt enkelt inte redo för GP-serien, och jag tror inte 2010 gjorde honom några större tjänster, i alla fall inte för självförtroendet. Hur som helst det som en föga överraskning att Tai skulle hamna längs ner i tabellen vid årets slut (räknar 14:e platsen som sista då Emil Sayfutdinov knappt körde fyra tävlingar). Som sagt, Tai var inte redo för en hel GP-säsong, och således var hans sista plats förhållandevis väntad.

Årets mest oväntade bottenplacering (GP): Andreas Jonsson

Detta kanske kan tyckas något udda då Andreas bara missade topp åtta med en poäng och trots allt var nia och inte lägre. Anledningen till att jag sätter honom här är dock för att till skillnad från andra stjärnor som hamnade lägre än honom (främst då Nicki Pedersen och Hans Andersen), så var Andreas den förare många av oss väntade sig skulle ta ytterligare ett steg framåt på samma sätt som han gjort de senaste åren. Både Andersen och Pedersen hade redan nedåtpekande trender, medan Jonsson sakta men säkert jobbade sig uppåt. Därför kom hans relativa flopp som något av en chock, inte minst då Andreas själv i början av säsongen sa att han hoppades på att ta ytterligare ett steg framåt och ta det hela sakta men säkert. Många sa att han inför 2010 hade stor medaljchans då han imponerade under stora delar av 2009 och verkade vara på god väg att komma in i riktiga mästartakter. Men så blev det som bekant inte och jag tror vi var många som överraskades över hur chanslös Andreas var under vissa tävlingar. Som sagt, det var ingen riktig megaflopp han stod för, men vi var få som väntade oss att han skulle falla så långt och så hårt som han gjorde.

Årets dummaste idé: SVT sänder enbart GP-heat med svenskar i

Att speedwayredaktionen på SVT är extremt koncentrerade på de svenska förarna är ingen hemlighet, men under den första GP-tävlingen 2010 togs detta till en fullkomligt absurd nivå. Om du valde att se tävlingen i SVT24 fick du endast se de heat som involverade svenska förare, vilket gjorde att du missade en avsevärd del av tävlingen samt några av de absolut bästa heaten för kvällen. Hur detta kunde klubbas igenom så pass långt att man ens fick för sig att testa konceptet är bortom mig! Det lades alltså fram som förslag, och ingen verkar ha sagt: ”Är du helt blåst!? Det finns väl ändå de vars speedwayintresse sträcker sig längre än de svenska förarna, folk som vill tävlingen som helhet, folk som kanske bara får se sina favoritförare en eller två gånger under hela sändningen. Det är en idiotisk idé, det vore som att skita i att visa fotbolls-VM 2010 helt och hållet bara för att Sverige inte är med”. Men nej, man tyckte uppenbarligen att detta var en bra idé nog för att faktiskt göra ett test för att se hur det gick. Givetvis blev folk fly förbannade och man skrotade konceptet efter ett försök. Och tacka fan för det. Man får ändå ge SVT lite beröm för att de faktiskt tog till sig av kritiken och inte envisades med att hela upplägget var en bra men missförstådd idé. Trots det tycker jag det är pinsamt att man ens lät idén lämna tankeform, och detta måste utan tvekan vara den dummaste speedwayrelaterade idén under 2010.

1 comment to ”Årets” del 4: Hur gick det där till?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>