”Årets” del 2 – bland stjärnor och kommentatorer

Här kommer andra delen i av 2010 års individuella prestationer. Enjoy!

Årets bästa kommentatorpar: Nigel Pearson och Steve Johnston för SkySports

Tidigt under säsongen skrev jag att jag mer eller mindre hade blivit förälskad i SkySports sändning av GP-tävlingarna då de dröp med en professionalism som andra bolag bara kan drömma om. Detta blev bara bättre och bättre ju längre säsongen gick och efter inte allt för lång tid stod det klart att jag bland dessa proffs hittat ett riktigt radarpar som verkligen gör en speedwaytävling ett rent nöje att titta- och lyssna på. Pearson är en av de intensivaste kommentatorerna i branschen. Han blir väldigt lätt uppspelt över det som händer på banan oavsett vilka som är inblandade (så pass så att han vid ett tillfälle ramlade av sin stol under en tävling), han slänger sig med stora men ack så passande ord och är extremt kunnig för att inte vara expertkommentator. Helt enkelt så är han som klippt och skuren för det han gör. Johnston är på samma sätt helt perfekt som expert. Han gör intressanta observationen, tar ytterst sällan parti för en viss förare och är i största allmänhet grymt intressant att lyssna på. Tillsammans kompletterar de varandra på ett fantastiskt sätt och ger mer eller mindre en heltäckande bild av vad som händer i tävlingen. Vid ett tillfälle medans jag tittade på en tävling vände jag bort blicken från skärmen men insåg att jag trots detta egentligen inte missade någonting, jag hade full koll på vad som hände trots att jag inte ens kollade på skärmen. Kort och gott så är dessa två herrar de bästa speedwaykommentatorerna på planeten.

Årets sämsta kommentatorpar: Johan Ejeborg och Erik Stenlund

Jag har redan skrivit en inläggsserie om vad jag tycker om SVT:s speedwaykommentatorer (och ytterligare en kommer), men när man jämför dem med Pearson och Johnston så blir deras brister pinsamt uppenbara. Där Pearson är intensiv och engagerad över en duell, oavsett vilka som är inblandade, är Ejeborg seg och förhållandevis oengagerad (såvida inte en svensk är inblandad så klart). Där Johnston gör smarta och intressanta observationer sitter Stenlund och konstaterar saker som är pinsamt uppenbara. Stundtals kläcker man även ur sig saker som är extremt oproffsiga, som exempelvis i samband med den numera klassiska drabbningen mellan Andreas Jonsson och Tomasz Gollob i Prag. Ejeborg ylade om att det var klart fel domslut och Stenlund satt och pratade om hur detta var typsikt polska domare. Som kontrast satt Pearson och diskuterade att Grodski (domaren) varit inblandad i mycket kontrovers förr men sa inget hans ursprung eller hur detta skulle påverka situationen (tills hans partner, Chris Luis detta fall, väldigt osmidigt drog upp det). Med detta i åtanke, plus en pinsamt partisk inställning till de svenska förarna samt stundtals extrem oproffsighet så blir dessa två herrar de sämsta speedwaykommentatorerna jag hade det stora missnöjet att lyssna på under 2010.

Årets stjärnskott: Janusz Kolodziej

Inför säsongen tror jag det var extremt få som såg Kolodziej som något speciellt. Han var en ganska medioker förare som inte lämnat något större avtryck på speedwayvärlden. Faktum är att somliga hade så dålig koll på honom att man trodde att han var en ny polsk lysande junior. För det blev anledning att snacka om honom. Redan från början stod det klart att han nu var något alldeles extra. Han plockade absurt mycket poäng under årets gång och körde så bra att mot alla odds fick ett permanent wild card till GP 2011, då GP Challenge var en av få tävlingar han hade det svårt. Detta var en nysatsning som hette duga och jag är mycket glad att Janusz fortsatte med speedwayen, då han i år bjudit alla oss fans på mycket underhållning, samt seglat upp som ett av speedwayens största namn. Han må inte vara någon junior, men vem fan bryr sig när han kör som han gör?

Nästa inlägg kommer när det är klart, och förhoppningsvis så ska det inte ta allt för lång tid. På återseende!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>