Årets ”internationella” förare 2010

Välkommen till den sista delen av landssektionen i ”Årets 2010”! I detta inlägg ska vi ta en titt på de förare som under 2010 stod för imponerande prestationer men inte kommer från något av de länderna som tidigare tagits upp.

Årets hedersomnämnande: Greg Hancock

Halvägs in på säsongen såg det ut som om Greg Hancock till slut nått vägs ände. Hans insatser i ligorna var okej men inte spektakulära och i GP-serien gick inget rätt. Jag minns vid ett antal tillfällen hur vi i familjen diskuterade och kom gång på gång fram till att detta kan nog vara det sista vi ser av Gerg på Grand Prix-scenen. Så snart det hela drog igång igen fick vi dock se att vi var helt ute och cyklade! Greg studsade tillbaka och visade gång på gång att han verkligen fortfarande har vad som krävs för att på allvar kunna utmana de absolut bästa inom sporten. I slutändan slungade han upp sig från 13:e till femte plats i sammandraget och blev således bara en placering sämre än i fjol, detta trots en genomusel första halva av säsongen. Även i ligorna hittade han rätt igen och blev åter igen en av de starkaste förarna i alla de lag han körde i. För att han helt vänt sin lycka och bevisat att man kan vara 40+ utan att vara ”over and done with” får Greg i år det internationella hedersomnämnandet!

Årets internationella förare: Rune Holta

Holta må åka på polsk licens men i det här sammanhanget tänker jag betrakta honom som norrman. Inför årets säsong var Holta på allvar i valet och kvalet om huruvida han skulle vara med och köra GP i år. Han ville vara med och tävla i toppen och inte bara kämpa för att komma med i topp åtta varje år. I slutändan gjorde han valet att fortsätta. Resultatet blev Holtas bästa säsong på mycket länge. Som vanligt var han väldigt upp och ner, men nu på en allmänt högre nivå. Resultatet blev att han lyckades knipa sin andra GP-seger någonsin och han lyckades nå fjärdeplatsen, en betydlig höjning av hans personbästa. Mäkta imponerande, framförallt när man har i åtanke att Rune börjar närma sig ålderns höst vilket inte kan göra det lätt att lyckas med en sådan nytändning som han fick till i år. Framgångarna var inte begränsade till GP-serien dock. Han blev bästa poängplockaren i Elitserien med sitt nya lag Dackarna, han hjälpte Polen säkra ytterligare ett lag-VM guld och han lyckades rädda Czestochowa från att trilla ur Extraliga. Helt enkelt, Holtas säsong var något alldeles extra och han har verkligen gjort sig förtjänt av all den beröm som östs över honom. Faktum är att både han och Hancock i år bevisat att ålder inte behöver vara en faktor när man ska göra en nysatsning. Så för en fullkomligt lysande säsong får Rune Holta titeln som årets internationella förare.

Årets internationella flopp: -

Efter att ha tänkt över det mycket själv samt konsulterat övriga familjen kom jag fram till att jag inte har någon bra kandidat till denna plats, och då lämnar jag den hellre tom än att krysta fram något. Med andra ord, i år var den ingen ”internationell förare” som hade en dålig säsong nog för att hamna på denna placering.

Så, då var denna del av ”Årets” avklarad! Härnäst ska vi bli lite mer specifika och se vilka förare, lag och personligheter som gjort sig förtjänta av bu och bä under 2010. Vi drar igång med detta tidigt i veckan efter nästa då jag under kommande vecka kommer vara på tok för upptagen för att hinna skriva något. Hur många inlägg det blir vet jag inte än, det visar sig när jag kommer igång med skrivandet. På återseende då!

1 comment to Årets ”internationella” förare 2010

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>