Efter GP 2010: Zorro – Zettis – Zetterström

När Magnus Zetterström vann GP Challenge inför 2010 var det väl många som höjde på ögonbrynen. Vad är det för en gubbe, han är väl för gammal, han är för ojämn, han har inte i GP att göra osv. Även om Zorro nu slutade på 13:e plats i GP, tycker jag att han har skött sig med den äran.

Magnus deklarerade redan före säsongsstart att han inte skulle ha en chans att kämpa om topplaceringarna i GP-sammandraget.

Men han gjorde också klart att han skulle kunna blixtra till i enstaka tävlingar. Precis så blev det också. Han vann många heat under året, han var med i semifinal i tre tävlingar och gick till final en gång. Dessutom missade han topp 8 med en hårsmån vid ett par tillfällen. När han har kört som bäst ser han ut som vilken världsstjärna som helst på banan. Alltså precis som han själv sa. Det som stjälper honom är naturligtvis hans extrema ojämnhet. Även detta är Magnus själv mycket medveten om. Han verkar inte känna något behov av att analysera och eventuellt åtgärda detta ytterligare, utan han accepterar det som det är och arbetar utifrån faktum. Det får man ju respektera. Magnus vill köra på den nivån, och att det gick att kombinera med en säsong i GP-cirkusen, har han tagit emot med största tacksamhet.

Magnus positiva och tacksamma, men även realistiska attityd till sin GP-medverkan har en jättecharm, tycker jag. Han har inte gett en enda GP-intervju utan att poängtera hur kul han tycker att allt är, hur han njuter av att  få vara med osv. Magnus har varit den som har gett lite perspektiv på årets GP-serie. Det är naturligtvis allvar för professionella speedwayförare i alla tävlingar, men när man har hört Zetterström har det stått klart, att riktigt på liv och död behöver det  ändå  inte vara. Tack Magnus för den genuina glädje du har visat!

En intressant bieffekt av Magnus Zetterströms GP-medverkan blev att han plötsligt blev både medlem i och lagkapten för det svenska landslaget i Lag-VM. I alla fall tror jag att det hänger ihop. Han körde jättebra i race-off-tävlingen, men sämre i finalen. Magnus blev uttoppad i finalen just av den anledningen, men hängde inte läpp för det. Att han fullgjorde sitt kaptensuppdrag på ett fullgott sätt, råder ingen tvekan om. Familjen Persson såg honom dessutom i social interaktion med de andra världsstjärnorna på hotellet under Lag-VM. Där rådde det ingen tvekan om att Magnus fick folk att känna sig väl till mods både till höger och vänster. Han ger verkligen intryck av att vara en helyllekille.

Magnus Zetterström har vid något tillfälle deklarerat att han kan tänka sig att köra GP Challenge på nytt. Lycka till!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>